Nápoj bohů
Málokterá cukrovinka má takový kulturní význam jako právě čokoláda. Kolem čokolády je vybudovaný celý kult. Může být hnědá, může být bílá, může být mléčná, může být hořká. Může být laciná, drahá, z Belgie, z Polska, ze Švýcarska… je jí milion typů a každý má rád nějakou.
Původně ovšem čokoláda pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Zvláštní rostlina tenhe kakaovník, mimochodem. Trvá to pět let, než začne doopravdy plodit, a pak plodí dalších pětadvacet let. Ale rostlina jako taková se může dožít až dvoustovky. Proto si jí také tamní předkolumbovské civilizace tolik vážily.
Například pro Aztéky byl kakaovník téměř posvátný, určitě měl významné postavení v jejich kultuře. Ostatně hořký nápoj z kakaovníku, jakási praverze horké čokolády, se pil při důležitých událostech, jako byly třeba svatby. Postupně se dokonce začaly kakaové boby v Aztécké říši používat jako platidlo.
Evropani pak dotáhli čokoládu zpátky na kontinent v šestnáctém století. Nejdřív jen do Španělska, odkud se recept na horkou čokoládu šířil klášter po klášteru po zbytku světadílu. Masovou oblibu si ale získala díky šlechtě. Španělé drželi tajemství čokolády celé jedno staletí, než jim s vdavky uteklo do Francie, kde se čokoláda zabydlela ve velkém. Marie Antoinetta třeba horkou čokoládu milovala a Napoleon si údajně pro své velení udržoval stálou zásobu čokolády a vína i při těch nejtvrdších taženích.
Pevná a tuhá čokoláda vznikla až v polovině devatenáctého století v Británii, ale největší zásluhu na její široké oblibě mají pochopitelně Švýcaři. Ti totiž v roce 1875 přišli s mléčnou čokoládou. Jako rychlý a chutný zdroj energie se pak postupně tabulky čokolády vkrádaly do výbavy západních vojsk, Američané tím byli například za druhé světové slavní. Němci taky, ale ti si ji obohacovali amfetaminy.
Salát všech
Dnes většina čokolády pochází z plantáží v západní Africe. Proces výroby může být poměrně složitý a samozřejmě se různí podle toho, jakou děláte čokoládu. Jestli hořkou, mléčnou… Ne bílou! Bílá totiž není technicky vzato čokoláda, neobsahuje plody kakaovníku. A mimochodem, čistě vědecky jsou kakaové boby v podstatě zelenina, takže až se příště budete ládovat čokoládou, buďte v klidu. Jíte salát.
Tenhle salát má mimochodem dnes svůj Mezinárodní den, ale není jediný. Čokoláda má celkem čtyři dny v roce, když nepočítáme cukrovinkové svátky jako Vánoce a Velikonoce. Schválně koukněte do naší galerie.