Chystáte se na rekonstrukci vaší staré kuchyně? Pokud ano, pozorně si prečtěte následující článek, ve kterém najdete deset tipů, jak vše zvládnout co nejlépe. Pomohou vám vyhnout se nejčastějším chybám a vytvořit místo, kde se vám bude dobře vařit.
1. Nikdy nepodceňujte plánování
Tak jako u všeho, je příprava a důsledné plánování základem k úspěchu. Vaše cesta povede v zásadě dvěma směry.
Spolupráce s kuchyňským studiem
Velmi rychlý způsob rekonstrukce kuchyně vede přes kuchyňské studio, kde se vás ujme proškolený personál. Podle tvaru a dalších dispozic původní kuchyně s vámi ve studiu vyberou jak tvar kuchyňské linky, tak její barvu a povrchový materiál, stejně jako vhodné spotřebiče. V tomto případě na vás připadá jen minimum povinností, vše důležité máte s kým konzultovat. Šikovná firma také provede celou rekonstrukci během několika dní za předem dohodnutou cenu, a na vás už jen zbývá zkontrolovat práci a před podepsáním předávacího protokolu nechat opravit případné nedostatky.
Tip: Pokud si nejste jistí, co od kuchyně z kuchyňského studia čekat, prohlédněte si pro inspiraci třeba fotogalerii kuchyní od Gorenje. Najdete zde vše od moderních kuchyní s čistým designem, přes klasické a luxusní kuchyně, až po kuchyně inspirované stylem Provence či anglickými kuchyněmi.
Rekonstrukce kuchyně svépomocí
V tomto případě pravděpodobně ušetříte finance. O to lépe ovšem musíte vše důkladně naplánovat, aby to nedopadlo právě opačně. A nezapomínejte, že vše musíte mít do puntíku promyšlené ještě před samotným zahájením rekonstrukce, jakákoliv dodatečná změna bude znamenat vyšší výdaje, časovou ztrátu a další starosti.
2. Rozpočet musí sedět
Často se stává, že se předpokládaná a reálná výše celkových nákladů rozchází i o několik desítek tisíc. To se sice stát může, větší problém už přichází, pokud nemáte vytvořenou dostatečnou finanční rezervu. Pokud ovšem máte sebemenší obavy, že na celou rekonstrukci nemáte dostatek financí, zvažte, zda ji radši o pár měsíců neodložíte nebo zda-li není pro vás lepším řešením ji celou zafinancovat pomocí hypotéky. Pokud budete nuceni rekonstrukci v jejím průběhu zastavovat, nebo dělat nechtěné kompromisy.
Pro reálnou představu konečné ceny je třeba provést důkladný průzkum cen stavebních prací, samotné linky, ale i kuchyňských spotřebičů a doplňků. Nebudete sice znát vše do koruny, ale pokud budete mít alespoň částečnou představu a na případné vyšší výdaje budete připraveni, nic vás nezaskočí.
Tip: Při investici do nových spotřebičů dává také smysl sledovat jejich energetické štítky, abyste nebyli následně nepříjemně překvapeni účtem za elektřinu. Dobrou volbou mohou být např. lednice Gorenje s třídou A++ či A+++. Žádejte zejména lednici vybavenou technologií NoFrost, která brání vytváření ledu a tím i vyšším nárokům na spotřebu.
3. Uvažujte reálně
Častým problémem se stává, že při plánování přehlédnete reálná omezení místnosti, v které kuchyni budujete. Stejně tak je problém, pokud spíše než na funkčnost dbáte na vytoužený vzhled kuchyně. Praktičnost musí být vždy na prvním místě a není nic lehčího, než si budoucí kuchyni nakreslit v prostoru a zkusit si, jak by práce v ní probíhala. Když dobře neodhadnete své vlastní schopnosti, ve finále se o žádné úspoře nebude dát mluvit. Sami se pouštějte jen do prací u kterých jste si stoprocentně jisti, že je sami s přehledem zvládáte.
4. Dbejte na zabezpečení
Nikdy nezapomínejte chránit svou novou kuchyni před případným požárem, vytopením, nebo únikem plynu. Možností zabezpečení máte mnoho a řada chytrých prvků vás na případné ohrožení upozorní přímo ve vašem mobilu.
5. Jaký tvar kuchyně je nejlepší?
Při zařizování kuchyňské linky budete řešit mnoho aspektů, od stylu kuchyňské linky, materiálů provedení a nakonec také výběru spotřebičů. Asi tím nejdůležitějším bude samotný tvar linky, který sice vychází především z dispozic místnosti, ale i tak je dobré vědět o všech možnostech, které se vám nabízí.
Kuchyně ve tvaru písmene L je nejčastějším řešením do větších i menších místností. Kuchyni v tomto tvaru můžete také doplnit o barový pult, případně vhodně propojit s obývací částí.
Kuchyně ve tvaru písmene U je vhodná do velkých místností, v kterých kopíruje tři stěny místnosti. Logicky nabízí perfektní dostupnost všech pracovních zón i spotřebičů po bocích dominantní pracovní desky ve středové části.
Kuchyně ve tvaru písmene I je prostou linkou podél jedné stěny, kterou budete volit v případě, že jiné řešení díky dispozicím místnosti není možné. Avšak nemusí být nepraktická, i taková linka se dá uspořádat tak, aby vaření bylo velmi pohodlné a efektivní.
Kuchyně s ostrůvkem jsou velmi luxusní a atraktivní, vyžadují však opravdu velké prostory. Ostrůvek poté může sloužit jako varné, mycí nebo pracovní centrum a propojovat kuchyň s obývacím pokojem.
6. A co spotřebiče?
Při výběru kuchyňských spotřebičů obecně platí, že se na nich nevyplácí šetřit. I když je váš rozpočet napružený, zaměřte se na spotřebiče od kvalitních výrobců, kde máte záruku, že budou funkční dlouhé roky. Naleznete samozřejmě velmi výhodné sety kuchyňských spotřebičů za nízké ceny, od výrobců, které neznáte, ale ve výsledku neušetříte vůbec nic. Na co dalšího ale nezapomenout?
Tichost spotřebičů je důležitým kritériem především v případě, že máte kuchyni spojenou s obývacím pokojem, nebo přímou sousedí například s ložnicí. Ty lepší spotřebiče vás nebudou rušit ani při užívání, nemluvě o ledničce, která nebude bzučet celu noc. Údaj o hlučnosti v decibelech naleznete vždy na energetickém štítku spotřebiče a obecně platí, že by neměla přesáhnout 40 dB.
Velké rozhodování vás čeká v otázce, zda pořídit volně stojící, nebo vestavné spotřebiče. Volně stojící mají velkou výhodu v tom, že je můžete kdykoliv zcela bez problému vyměnit za jiné, ovšem designově lepší je mít zase vestavné spotřebiče, které především vybíráte hned při zařizování kuchyně. Také počítejte s faktem, že zabudované spotřebiče jsou tišší, díky zapuštění v korpusu kuchyňské linky.
Velikost spotřebičů vždy záleží na požadavcích vás a vaší rodiny. Záleží na tom, kolik vás v domácnosti je. Nikdy však nešetřete místem na chladničku, mrazák či myčku. U ledničky by to měl být objem s cca 50 až 70 litry objemu a 20 litry mrazáku na jednu osobu. Pokud jste čtyři, váš mrazák by měl být zhruba o objemu 70 litrů.
Tip: Při výběru spotřebičů je dobré si promyslet, co od nich očekáváte a investovat do nich i podle toho, jak často je budete používat. Po lednici budete v domácnosti nejvíce využívat nejspíše sporák s troubou. Mezi nejoblíbenější patří v dnešní době kombinované sporáky, u kterých lze očekávat i výkonnou troubu. Např. moderní sporáky MORA disponují objemem trouby až 70 l, což oceníte zejména v případě, že občas pečete větší kusy masa či potřebujete péct na více plechách současně.
Veškeré důležité údaje, počínaje hlučností, až po energetickou náročnost, naleznete na energetickém štítku. Ten ze zákona musí být u každého spotřebiče a je zásadní jej důkladně prostudovat.
7. Volba výrobce kuchyně
Ať už se rozhodnete pro kuchyňskou linku od truhláře, nebo kuchyňského studia, musíte dobře dbát na výběr konkrétní firmy. Nespolehlivých je mnoho a ti kvalitní mají zpravidla plné ruce práce a fungují především na doporučení. Nejlepším řešením jsou zde reference od lidí ve vašem okolí a jejich doporučení konkrétních firem. Pokud se nemáte koho zeptat, ptejte se přímo firmy na její reference za uplynulé roky.
8. Dobrá smlouva předejde komplikacím
Nutno říct, že v tomto ohledu najdete větší jistotu u kuchyňských studií, které zpravidla mají jasně nastavená pravidla. Rozhodně se od nikoho nenechejte přemluvit na práci bez smlouvy a dejte si pozor i na zálohy předem. Ty jsou sice v rozumné míře logické, ale vždy musíte trvat na dostatečném doplatku až po odevzdání hotového díla. Jen tak budete mít výsledek pod kontrolou.
9. Nepodceňujte osvětlení
Kuchyň je jednou z nejdůležitějších místností v domácnosti. Trávit v ní budete hodně času, ale především hodně času u práce - vaření. A právě na práci potřebujete dobře vidět, aby vám šla hezky od ruky.
Dbejte především na dobré osvětlení pracovní desky, zejména nasměrované na pracovní zónu, sporák a dřez.
Halogenová svítidla dávají jasné ostré světlo a drobné žárovky se dají zapustit do dna horních skříněk. Sem i na spodní stranu polic můžeme použít také zářivkové osvětlení.
Bílé světlo je na práci nejlepší, na pracovní desku potřebujete především dobře vidět. Vhodné je LED osvětlení, případně klasické zářivky.
Jako centrální osvětlení, které nasvítí celou místnost, může dobře posloužit kombinace pevných a polohovatelných bodových světel. Ty si budete moci nastavit přesně podle potřeby.
Základem však vždy zůstává sluneční světlo, které bude do kuchyně proudit po celý den. Při samotném plánování proto vždy zohledněte, zda nebudete mít přirozené světlo v zádech.
10. Zapojte své okolí!
Nikde není dáno, že vše musíte zvládnout naprosto sami. Požádejte okolí o konzultace, raďte se a ptejte na zkušenosti ostatních. Také se ve vašem okolí jistě najde někdo ochotný pomoci s prací, možná i šikovný domácí kutil.
Tip na závěr: Pokud vám 10 tipů nestačilo, přečtěte si ještě článek 6 věcí, které se vyplatí mít na paměti při zařizování nové kuchyně. Najdete zde například rady, jak vybrat správnou barvu kuchyně či jak kuchyň zabezpečit.