Poptávka po ryze českém česneku rok od roku roste. Vyplývá to i z našich statistik. Není divu, proč je v Česku česnek tak oblíbený. Kromě toho, že má nezaměnitelné postavení v české kuchyni, je taktéž výborným zdrojem celé řady tělu prospěšných vitamínů. Je známo, že česnek působí jako přírodní antibiotikum, ale to není jeho jediný přínos. Kromě toho také posiluje imunitu a celkovou obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkci srdce a pročišťuje cévy. Skvělý je také na potíže se zažíváním, jelikož čistí trávicí trakt, likviduje nepřátelské parazity ve střevech a působí proti nadýmání. Svým pozitivním účinkům na naše zdraví vděčí česnek svému obsahu vitamínů, zejména A, B a C. Dále také obsahuje selen, vápník, jód, thiamin, riboflavin a niacin.
Léčivé účinky česneku ovlivňuje i jeho kvalita, a proto česnek odebíráme od ověřených českých farmářů a dodavatelů, kteří za jeho kvalitou stojí. Jak ale skladovat česnek, aby v něm veškeré vitamíny, které obsahuje, zůstaly? Nejlepší možností je skladovat ho na suchém, dobře větraném místě při pokojové teplotě. Pokud máte suchý sklep nebo spíž, máte vyhráno a česnek od farmáře v něm můžete skladovat celou zimu, během které ho můžete použít v nespočtu receptů. Vyzkoušejte například vepřovou pečeni v česnekové krustě nebo třeba pomazánku z grilovaného lilku s česnekem.
Vepřová pečeně v česnekové krustě s třtinovým cukrem a salátem z hrášku a pórku
Ingredience:
- 1 kg vepřové pečeně
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 6 stroužků česneku
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 pórky
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g mraženého zeleného hrášku
- 200 g anglické slaniny (uzené slaniny)
- 1 lžička mleté papriky uzené
- 50 g parmazánu
Postup přípravy:
- Připravíme si zeleninu. Na pánvi si necháme rozehřát lžíci oleje, přidáme na větší kostky nakrájenou slaninu a na kousky nasekaný pórek. Orestujeme a přidáme uzenou paprika a hrášek. Dosolíme podle chuti.
- Podlijeme vodou, dusíme 5 minut a následně posypeme nastrouhaným parmazánem.
- Pekáč vyložíme pečicím papírem, dáme na něj maso, které osušíme papírovou utěrkou. V malé misce smícháme česnek, cukr, sůl, pepř a zbylý olej. Mícháme, dokud nevznikne pasta.
- Pastou potřeme maso, dáme ho do trouby předehřáté na 185 °C a pečeme 45 minut. Podáváme se zeleninou.
Pomazánka z grilovaného lilku s česnekem
Ingredience:
- 1 lilek
- 4 lžíce olivového oleje
- 8 krajíců celozrnného chleba (tmavého)
- 2 stroužky česneku
- tymián
- 1 citron (šťáva z půlky)
- 2 lžíce dýňových semínek
- 2 lžíce sezamu
- sůl
- mletý černý pepř
Postup přípravy:
- Lilek omyjte a nakrájejte na plátky.
- Dejte je na plech, posolte a nechte chvíli odpočinout, aby se lilek vypotil.
- Grilovací pánev vytřete olejem a grilujte lilek dozlatova. Před dopečením přidejte na pánev česnek a tymián.
- Plátky lilku zbavte slupky a dejte je do mixéru.
- Přidejte ogrilovaný česnek, sůl, pepř, trochu citronové šťávy a vše rozmixujte do hladka.
- Pomazánku namažte na tmavý chléb. Posypte ji nasucho opraženými semínky a ozdobte měsíčkem citronu.