Čaj MatchaMletý japonský zelený čaj, který se používá jako surovina i všude tam, kde potřebujete docílit čajové příchutě. Ideální do koláčků nebo koktejlů. Koupíte třeba v
Dobré čajovně.
Situace 1: Máte pozvané hosty na večeři, předkrm je připravený, hlavní chod také, ale na dezert už nezbývá čas a energie. Nic hotového ale kupovat nemůžete (co by si o vás řekli?) a protože je dezert sladká tečka, musí to za něco stát.
Situace 2: Máte chuť na něco svěžího, sladkého, originálního, na něco, co vás nakopne, ale čokoláda a chipsy už vám lezou krkem (a navíc nesplňují většinu zmíněných kategorií). Je tady jedno originální řešení - čajová zmrzlina. A nejlepší na tom je, že ji zvládnete za pár minut (plus půlhodinku chlazení) a stačí na ni jen dvě ingredience.
Suroviny:
Polárkový dort
Čaj Matcha
1. Dávkování
Na jednu porci zmrzliny, tedy cca 3 kopečky, budete potřebovat 1 - 2 čajové lžičky Matcha čaje. Přidávejte postupně a ochutnávejte. Pozor! Když přidáte čaje víc, může zmrzlina zhořknout.
2. Míchání a chlazení
Čaj se zmrzlinou důkladně promíchejte a dejte na půl hodiny až hodinu do mrazáku.
3. Podávání
Zmrzlinu můžete podávat jen tak, ale pokud chcete aby dezert byl úplná bomba, přidejte nějakou nakyslou ovocnou omáčku pro vyvážení chutí. Během několika minut si můžete nachystat třeba malinovou zálivku: V rendlíku necháte vařit maliny (mohou být zmražené), přidáte trochu krupicového cukru a necháte pět minut na nízkém ohni povařit. Průběžně míchejte. Nakonec maliny propasírujte přes sítko.
A pokud si v jídle ujížíte na dokonalé aranži, tady je pro vás skvělá inspirace.
A zde je pro osvěžení ducha japonský festival bojujících naháčů. Sice se tam moc čaje nepije, ale kdy jindy uvidíte pohromadě devět tisíc nahatých Japonců?
A pokud dáváte přednost něčemu poetičtějšímu než jsou zpocená těla, vydejte se na nejkrásnější čajové plantáže.