Tyto suroviny (tzv. superfoods) se staly módním hitem. O míře jejich blahodárného účinku se sice vedou spory, mnozí za jejich slávou vidí reklamní kalkul. Dobré výživové hodnoty jim ovšem tak i tak upřít nejde. Vyzkoušejme jejich "zázračnost" na vlastním těle, možná budeme mile překvapeni!
1. Čokoládové s banánem a konopným semínkem
Konopné semínko je opravdu báječná potravina! Je velmi dobře dostupné, levné, a přitom vysoce výživné. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, zdravé tuky (omega 3 mastné kyseliny), vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek a vitaminy B1, B2, B3, B5, B6 a E. Díky tomu je oblíbené mezi vegetariány a vegany.
Pokud jste astmatik, máte vyšší hladinu cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak, návaly horka při menopauze nebo trpíte na plísně, určitě ho zařaďte do svého jídelníčku. Pomáhá prý dokonce při hubnutí, neboť odvádí přebytečný tuk z tkání. A navíc je velmi nápomocné při trávicích potížích, zejména při zácpě.
Pokud z těchto semen potřebujete dostat vše potřebné, je však potřeba narušit jejich skupku - nejlépe je rozdrtit nebo rozemlít. Třeba do následujícího lahodného a velmi sytého nápoje. Příznivý účinek lněných semínek v něm ještě umocňuje kakaový prášek, který je bohatý na antioxidanty a má příznivé účinky na kardiovaskulární systém a psychiku.
Do mixeru tedy dejte:
- 1 nasekaný a zamražený banán
- 1 pol. lžíci kakaového prášku
- 1/2 - 3/4 šálku rostlinného mléka
- 1 čaj. lžičku javorového sirupu
- 2 čaj. lžičky konopného semínka
- 1/2 pol. lžíci ořechového másla
Dobrou chuť!
2. Mango v ječmeni
Mladý ječmen je po staletí oblíbenou a ověřenou potravinou, která se před časem probojovala na český trh ve formě prášku. Sklízí se ještě za zelena, kdy jeho lístky obsahují nejvíce prospěšných látek. Je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, antioxidantů, bílkovin, sacharidů a enzymů. Má navíc zásadité pH, takže zmírňuje překyselení - častý problém moderní civilizace.
Pomůže vám při anémii, zácpě, kardiovaskulárních dýchacích a kožních potížích, a navíc zpomalí stárnutí vašich buněk a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Stejně jako lněné semínko prý navíc pomáhá hubnout, což mu zásadně přidává na popularitě.
Když jednu čajovou lžičku tohoto zeleného zázraku smícháte s následujícími ingrediencemi, dostanete tři slušné porce zdraví.
- 1 zralé mango
- 2 banány
- 1 čajová lžička prášku z mladého ječmene
- 330 ml kokosové vody
3. Chia v ovoci
Díky bohu, že se bájní Aztékové nezabývali pouze vyřezáváním srdcí z těl cizáků, ale také se pečlivě věnovali své výživě. I pro nás tak už před mnoha staletími objevili semínka šalvěje hispánské (chia semínka). Ta jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, železa, zinku fosforu, hořčíku, a také kvalitních tuků (Omega-3) a sacharidů.
Tato semínka milují zejména diabetici, neboť významně snižuje hladinu krevního cukru. Navíc jsou prý úžasná pro kardiovaskulární systém každého z nás. Před přípravou tohoto koktejlu nasypejte jednu polévkovou lžíci chia semínek na 15 minut do 3/4 šálku rostlinného mléka. Mléko se semínky potom už jen rozmixujte s následujícími ingrediencemi:
- 1/2 banánu
- 1/2 šálku zmrzlých lesních plodů
- 1 pol. lžíce kakaového prášku
- 1-2 čaj. lžičky javorového sirupu
- 1 čaj. lžička vanilkového extraktu
A je hotovo!
4. Chlorellová bomba
Chia semínka můžeme smíchat s dalšími oblíbenými "superpotravinami". To mořská řasa chlorella dává tomuto nápoji tak pěknou barvu, jeho výživovou hodnotu však ještě zvyšují maka a včelí pyl. Opravdu vysoká koncentrace zdraví!
Chlorella díky vysokému obsahu chlorofylu čistí krev, napomáhá růstu a obnově tkání a detoxifikaci od těžkých kovů a peruánská maka podporuje imunitu. A včelí pyl? To je úžasný zdroj vitaminů (zejména skupiny B), minerálů, enzymů a antioxidantů. Pomáhá stabilizovat cholesterol a má antibakteriální účinek.
K tomu všemu je v této směsi také ananas, bohatý na vitamin C a hořčík. Vašemu tělu prospěje také díky vysokému množství vlákniny, mědi, kyseliny listové a vitaminů B1 a B6. Působí antioxidačně, protizánětlivě, posiluje imunitu a pomáhá zažívání.
Jak to celé namíchat?
- 1 šálek kokosového (nebo mandlového) mléka
- 1/2 šálku čerstvých nebo mražených kousků ananasu
- 1/3 malého avokáda
- 1/4 šálku jogurtu
- 4-6 lístků čerstvé bazalky
- 1 čaj. lžička chlorelly
- 1 čaj. lžička chia
- 1 čaj. lžička včelího pylu
- 1 čaj. lžička maky
- 1 čaj. lžička citronové šťávy
- špetka kvalitní soli (doporučuje se růžová himalájská)
Na doslazení přidejte trochu medu, javorového sirupu nebo stévie a ozdobte třeba strouhaným kokosem nebo kakaovým práškem. Tak na zdraví!
5. Ovocné aloe
Dobře známou rostlinu aloe vera používali už staří Egypťané pro léčbu popálenin a infekcí (včetně těch parazitických). Skutečně, našim tělům nabízí širokou škálu benefitů. Startuje imunitu, působí protizánětlivě, antioxidačně, urychluje zotavování po tělesné námaze, snižuje tlak i cholesterol, stabilizuje hladinu cukru, zvyšuje psychickou odolnost a má příznivý vliv na zdraví kůže.
Samozřejmě je vždy nejlepší mít k dispozici čerstvé suroviny, není to však nezbytné. Dnes můžete v téměř každé lékárně sehnat šťávu nebo gel z aloe vera. Půl šálku této suroviny rozmixujte s následujícími přísadami a máte zaručené opravdu zdravé osvěžení!
- 1 šálek mandlového či kokosového mléka
- 1/2 šálku borůvek
- 1/2 manga
- 1/2 pol. lžíce kokosového oleje
- 1 hrstka čerstvé bazalky
- trochu medu, javorového sirupu nebo stévie
Na závěr můžete posypat nastrouhaným kokosem, lněnými nebo chia semínky. Ať vám chutná!
6. Banánová kopřiva
V tomto případě nikoho z reklamních triků podezřívat nemůžeme. Nasbírat si kopřivy může totiž opravdu každý. Vezměte si rukavice či odvahu a jděte na to, za vaše úsilí totiž přijde jistá odměna. Však to věděly už i naše babičky!
Velmi překvapivý je například její obsah bílkovin, který je dvakrát vyšší, než jaký je v sojových bobech! Naše tělo zásobí velkým množstvím minerálů, vitaminem C nebo chlorofylem. Čistí ho, detoxikuje, posilní a ochrání před viry a plísněmi. Navíc se nám po ní bude dobře trávit. A to všechno zadarmo!
Pokud se vydáte na sběr kopřiv, mějte na paměti, že nejlepší je sbírat je na vlhkých stanovištích a především jejich mladé vršky. Před mixováním směsi je třeba je asi 5 minut podusit. Litr podušených, nasekaných lístků rozmixujte s následujícími přísadami a kopřivově hořké chuti se vůbec nemusíte bát.
- 1 jablko
- 2 banány (nebo 2-3 šálky malin)
- led
- šťáva z 1-2 citronů
Doporučuje se přidat ještě 1 čaj. lžičku zázvoru, 1/2 lžičky lněných semínek a hrst jitrocele.
7. Zdraví z bobulí
Bobulovité plody jsou obecně výborným zdrojem antioxidantů a bobule palmy acai ještě mnohonásobně lepším. Vašemu tělu navíc dodají velkou dávku esenciálních nenasycených mastných kyselin (především olejovou a linolovou). Dodávají energii a podporují zdraví kůže.
Nemusíte se bát, že je neseženete. Mražené je najdete v obchodech se zdravými potravinami. V rozumném poměru můžete použít i dobře dostupný prášek z těchto plodů.
Rozmixujte je v následujících poměrech a zaručeně si pochutnáte!
- 1 balíček zmrzlých plodů acai (ponořte na 5 sekund do teplé vody)
- 1/3 šálku zmrzlých lesních plodů
- 3/4 - 1 šálek rostlinného mléka
- 1 čajová lžička javorového sirupu
- 1 pol. lžíce rozdrcených lněných semínek
8. Mléčná spirulina
Spirulina je další z marketingových bomb poslední doby. Příznivé účinky na lidský organismus jsou však ověřené mnoha konzumenty, tak proč jim nevěřit? Tato japonská sladkovodní řasa je ceněná zejména pro vysoký obsah bílkovin (více než 50 %), což z ní činí rekordmanku mezi přírodními zdroji. K tomu nabízí slušné množství vápníku, železa, vitaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, D, A, E a karoteny.
Kvůli silnému zápachu se ji však do každého jídla musí sypat po troškách. Pro dobrou chuť tu máme mango, které je navíc bohaté na vitaminy A a C!
- 3/4 šálku rostlinného mléka, nejlépe kokosového
- 3/4 šálku mléka
- 1/2 - 1 čajovou lžičku spiruliny
- 1/2 nakrájeného manga (může být i mražené)
- 2 čajové lžičky strouhaného kokosu
- 1/2 - 1 čajová lžička javorového sirupu
Dobré pochutnání!
A dalších pár receptů na jarní osvěžení najdete TADY.