Málokterý z řetězců je na tom mimochodem tak bídně, že by snad někdy musel zavřít pobočku nebo ji, nedejbože, prodat konkurenci. Jídlo je tu zkrátka bestsellerem a čím víc poboček máte, tím víc lidí k vám přijde, i kdybyste servírovali žlutě natřený nástěnkový chleba.
Zamyslete se nad tím - viděli jste, že by u nás někdy zavřel pobočku McDonald´s? Jiné obchody přitom krachují ostošest. Mekáč to má v Česku dobré, protože je i pětadvacet let po revoluci výkladní skříni amerického fastfoodu. Konkuruje mu jen KFC, kam ale lidi nechodí na burgry, nýbrž na kuře. A tak trochu i Burger King, ale ten má tak málo poboček, že ho průměrný Čech v životě neochutnal.
Zato chuť majonézy v Big Mac burgerech znají snad úplně všichni. V USA je McDonald´s skoro všude a lidé do něj vesele chodí. Proč, když je kolem hotová záplava jiných fastfoodů? Protože Mekáč je tu nejlevnější. Platí za jídelní entry-level, kde vám dají nějaký žvanec doslova za pár centů. Plus mají často otevřeno čtyřiadvacet hodin denně, takže se stávají posledním útočištěm zoufalců, co jdou v pět ráno z kalby.
Není ale ani zdaleka nejrozšířenější frančízou. Tou je ve velkých městech Starbucks. Jeho kavárny jsou na každém rohu každé ulice. A rozmohly se i v Česku. Jiné fastfoody ale zůstávají jen na území USA a tu a tam zkusí nějaké to letiště nebo lukrativní evropskou či asijskou lokaci. A je to škoda, protože v té záplavě čínských bister a italských pizzerií by si i Čech zasloužil žaludeční valchu v americkém či mexickém stylu.
1. Dunkin´ Donuts
Slavná koblihárna, která to kdysi v Praze zkoušela a odešla s nepořízenou. Dunkin´ Donuts je minimálně na východním pobřeží skoro všude. Na každém dálničním odpočívadle, na každé hlavní ulici. Skoro 70 % jejich odbytu tvoří prodej kávy, takže přirozeně soupeří se Starbucks. Jejich výkladní skříni jsou samozřejmě koblihy - s dírou nebo bez, pocukrované, namáčené v čokoládě, plněné i prázdné. Lidé je kupují po tuctech, protože je to nejvýhodnější, ale sníst tucet na posezení je pořádná fuška.
2. Carl´s Jr.
Trochu menší burgrárna se 1400 pobočkami převážně v západních a jižních státech. V poslední době se Carl´s Jr. snaží prosadit i ve světě, především v Asii a Jižní Americe. Jejich burgery jsou mnohem větší než třeba u McDonald´s a připomínají velikostí masa to, co byste si pravděpodobně uhnětli doma (tj. minimálně čtvrtlibrák). Většina jejich speciálů je těžkotonážních - smažená cibulka, obří šťavnatá slanina a dva druhy sýra. Ten samozřejmě patří i na hranolky, protože tak to mají na Jihu rádi.
3. Cheesecake Factory
Cheesecake alias tvarohový dort (jakkoliv je to nepřesný překlad, protože Američané tvaroh v českém slova smyslu nemají a neznají) alias "Čízký dort z pořadu Prostřeno" si můžete pořídit v každé druhé české cukrárně, ale Cheesecake Factory jich nabízí stovku druhů a kombinuje je se šlehačkou, zmrzlinou, nejrůznějšími posypkami, zálivkami, ovocnými saláty a dalšími "tentononcy". Kromě dortů nabízí i běžné jídlo, většinou kaloricky smrtící (těstoviny s tuňákem, co mají 3120 kalorií), protože je v něm stejné množství smetany a sýra jako v těch dortech. Mimochodem, v seriálu Teorie velkého třesku pracuje Penny v jedné z poboček Cheesecake Factory.
4. Denny´s
Amerika je plná tzv. dinerů, klasických jídelen, kde si sednete na koženkovou lavici a otrávená servírka vám přinese sendvič, omeletu, burger, palačinky nebo steak s vejci. Prostě klasická americká nabídka "domácích" jídel, kdy každý talíř váží zhruba kilo a půl. Denny´s je pokusem o zfrančízování takových dinerů a nabízí unifikovaný zážitek pro všechny, kdo chtějí žvanec jako od maminky.
5. Wendy´s
U fastfoodu s roztomilou rusovlasou holčičkou v logu na to jdou od lesa. Mají levné hranolky a základní burgery, ale to je jen make-up pro ty, co mají týden před výplatou. Ostatní sem chodí na třičtvrtělibrové macky nebo obří skládačky jménem Baconator, které mají tolik vrstev, že si rychle začnete připadat provinile. A právem.
6. Chipotle
Čerstvému burritu, které vám uhněte na ulici stará Mexičanka, se to možná nevyrovná, ale pobočky Chipotle jsou tu během obědové pauzy natřískané. Každý chce svoje burrito nebo tacos. Kravaťáci můžou jít do miskových verzí, což je v podstatě dvojnásobný obsah klasického burrita, servírovaný do porcelánu místo do placky. Žádná velká kuchařina, jen spousta levných kalorií.
7. Popeye´s
Jižanská skrz naskrz smažená kuchyně. Chtěli jste někdy vyzkoušet jak chutná kuře s vaflemi? Nebo typické biscuits - nadýchané bochánky z těsta podobného listovému, které si namáčíte do hutné omáčky, zatímco přikusujete obalené kusy kuřete? Člověku s evropskými chuťovými buňkami to může připadat zvrhlé, a proto jich taky u Popeye´s moc nenajdete, ale za zkoušku to rozhodně stojí.
8. IHOP
Divný název? Zkusme ho rozklíčovat - IHOP je International House of Pancakes. Zas tak moc ale internacionální nejsou, protože v Česku i přilehlém okolí chybí. Je to škoda, protože kdo by si nezašel ráno na palačinky? Tady vám udělají evropské i typicky domácí, stavěné do výšky a polité javorovým sirupem. Na výběr je tolik variant, že se vám zatočí hlava a dát si samozřejmě můžete i vafle, omelety, francouzské toasty a další ranní petardy.
9. Five Guys
Když chcete v USA prodávat burgery, musíte na to jít trochu jinak než konkurence. A u Five Guys se rozhodli, že budou servírovat jídlo pro opravdové chlapy. Proto jsou jejich porce obří a stejně tak podávají hranolky, které jsou oproti těm běžným mnohem větší. Navzdory větší gramáži (a nepatrně vyšší ceně) je ale všechno propečené a především křupavá maxislanina nemá konkurenci. Když máte hlad jako vlk, jdete sem, nikoliv do Mekáče, kde vás nezasytí ani kompletní menu pro pět osob. V Evropě si do Five Guys můžete zajít třeba v Londýně.
10. Applebee´s
Steaky, burgery, žebra, mořský potvory a spousta špaget s koulema. Masovejma koulema. Applebee´s je dalším pokusem o znárodnění dinerů, tentokrát asi nejúspěšnějším. Tradiční americké bufety, kde si objednáte tu svoji klasiku. V USA ale nemají jen univerzální smažák jako my. Prostě je tu asi tucet jídel, které všichni doma odkoukali od maminky, a na stará kolena je vyžadují v téhle fofr-restauraci. Hlavně, když je tam slanina, tři druhy sýrů a spousta sosíku. S Lokálem se to srovnat nedá, protože v Applebee´s jde především o rychlost, cenu a spíš nápodobu tradice - takzvané comfort food, které všichni znají z dětství. Není divu, že jde o jednu z nejúspěšnějších frančíz, kterou je ale zároveň těžké někam přestěhovat. Zatím se jí daří jen ve vybraných místech v Asii.
Rychlé občerstvení pro nás znamená synonymum pro hamburger. V Americe ale jednou jinou burgerovou ligu než na jakou jsme zvyklí. A jaké burgery se dělají v Praze? Přehlídku těch dobrých burgráren najdete TADY.