Brzy se nebudeme mít kde scházet
Dle prvních přesnějších údajů v letošním roce ukončilo svou činnost okolo 3000 hospod a restaurací, ve kterých se čepuje pivo. Češi samozřejmě nepijí méně piva, ale pijí ho doma. Místo posezení s přáteli však sedí doma s lahváčem či plechovkou, v horším případě s PET lahví. Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL tak připravila o práci několik desítek tisíc lidí, kteří vytvářeli ty pravé pivní hodnoty této země. Spoustu lidí odradil především zákaz kouření. Ten sice v létě nikomu nevadil, avšak s blížící se zimou je tomu naopak. Kuřáci jsou čím dál častěji nemocní, jelikož musí chodit ven do zimy.
Kromě kouření však pohostinským zařízením nepomohlo ani EET, které vymýtilo hospody na vesnicích, a letošní rok ukázal, že spousta lidí nemá nervy na to dělat sám sobě administrativního pracovníka a úředníka. Když se někdo rozhodne, že chce být hospodským, tak chce budovat svůj podnik a zpříjemňovat lidem teplé dny a chladné večery, a ne naťukávat do kasy, řešit kontrolní hlášení DPH, hlídat opilost návštěvníků a kontrolovat je, jestli náhodou na toaletách potají nekouří. Není se pak čemu divit, že lidé hospodu nebo restauraci vést nechtějí a své podniky zavírají.
K tomu si připočtěte přesycený trh práce, se kterým se v současné době potýká naše republika. Sehnat schopného kuchaře nebo číšníka je obtížné a stravovací zařízení se o schopné lidi přetahují.
Nejsnadněji se podniká na Novém Zélandu
Na situaci kolem nižší spotřeby čepovaného piva zareagoval i největší tuzemský pivovar Plzeňský Prazdroj, který od října letošního roku zdražil ceny piva v lahvích i plechovkách. Sudové pivo však pivovar nezdražil z důvodu podpory české pivní kultury, která kvůli byrokracii bohužel zaniká.
Podle zprávy Světové banky se Česká republika umístila na 30. místě v žebříčku zemí s nejlepšími podmínkami pro podnikání, avšak v loňském roce byla na 27. místě. Dle zprávy Doing Business stojí za zhoršením podmínek k podnikání především kontrolní hlášení, které podnikání komplikuje. Nejlépe se dle žebříčku podniká na Novém Zélandu.
Když se člověk na současnou situaci okolo českého pohostinství a restauratérství podívá s nadhledem, tak se zdá, že si jakási vyšší moc přeje, abychom se nechali zaměstnat na směny v kolbence či korporátu, a stali se součástí holdingu.
A zde navrhujeme zrušit pořad Sama doma.