Ogrilovat si steak, párečky nebo klobásky je sice rychlé, skvělé a tak nějak zaručeně spolehlivé, ale zůstat jen u masa by byla celkem škoda, třebaže nejste žádní vegeteriáni apod. Zkuste se nebránit ani těmhle na první pohled negrilovatelným věcem, a nebudete litovat:
1. Meloun
Grilovaný vodní meloun. Prostě ho naporcujte na pár cm tlusté kousky a grilujte po obou stranách po dobu cca 3 minut. Chutná samotný, ale ještě lépe se zmrzlinou nebo řeckým jogurtem. Můžete ho také přidat do chutného ovocného špízu. Grilovat se totiž dá téměř veškeré ovoce, snad až na rybíz a borůvky. Rozhodně vyzkoušejte ananas – viz další bod.
2. Nektarinky, broskve a ananas
Nakrájejte si ovoce na kostky, nabodejte na špejle, pokapejte citrónovou šťávou a ještě než je položíte na gril, je potřete rostlinným olejem. Grilujte cca 3 až 5 minut. Mezitím smíchejte (nebo tím někoho pověřte) drť z citronové kůry, sůl a pálivou papriku či chilli. Když nemáte drť, postačí sůl a chilli, tím hotové špízy posypte a zakápněte citronovou šťávou.
3. Tofu
Tofu má oproti sýru výhodu, že neteče. Budete potřebovat 1/4 hrnku sojové omáčky, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, rozmačkaný stroužek česneku, 1/4 lžičky tabasca, rostlinný olej. Smíchejte sojovou omáčku, třtinový cukr, strouhaný zázvor, tabasco, česnek a jednu lžíci rostlinného oleje. Plátky tofu ve směsi pořádně namočte a pak je na 4 až 6 minut nechte z obou stran grilovat.
4. Grilované škeble
Ochutnejte na své chatě kousek moře. Na cca 2 kila slávek jedlých budete potřebovat čerstvě umletý černý pepř, hrubozrnnou sůl, rozpuštěné máslo a překvapivě i několik hrstí borovicového jehličí. Na tento způsob použijte grilovací tácky – do jednoho z nich uděláte cca 1 cm veliké otvory, druhý nechte nedotčený. Tác s otvory vysypete jehličím, položíte na něj umyté slávky a dáte na rozehřátý gril. Jakmile začne jehličí hořet, přikryjte mušle druhým tácem a nechte grilovat cca 15 minut, dokud nebudou vyuzené. Hotové si je pokapejte rozpuštěným máslem a dochuťte solí a pepřem.
5. Salátové kebaby
Kdo kdy řekl, že se salát musí podávat v miskách? Udělejte si chutné letní špízy, např. salát Caprese. Na špejli napíchněte mozzarellu, rajčátka, chleba, ozdobte si je bazalkou a olivovým olejem. Na grilu je ale nenechávejte moc dlouho, jinak mozzarella skončí povětšinou v ohni.
6. Celer
O grilovaném celeru se moc neví, ale přicházíte o mnohé. Při správném grilování kořen pozbude všechnu svou hořkost a bude krémový jako bramborová kaše. Celer si rozpulte a dejte obě půlky řezem dolů na gril, na místo které zrovna extrémně nežhne. Metodou pokus omyl se podařilo zjistit, že zhruba centimetrové plátky jsou na mírném žáru správně hotové během cca pěti minut.
7. Kukuřice
Vařená kukuřice, to je skvělé. Grilovaná kukuřice, to je teprv pecka. Potřete ji olivovým olejem a grilujte do změknutí.
8. Limonáda
Nechápete? Je to snad vtip? Ani ne, je to celkem hodně jednoduché – a když už grilujete, proč nezkusit i tuhle výtečnou bizardérii.
Citrony rozkrojíte na půlky, jejichž nákroj (řezem obnaženou dužinu) zasypete cukrem a položíte na gril, nákrojem dolů. Mezitím (nebo předtím) si udělejte jednoduchý rozmarýnový sirup – na pánev dejte stejný díl medu, cukru a vody, přidejte několik větviček rozmarýnu a krátce povařte. Grilované citrony začnou během asi deseti minut karamelizovat. Sundejte je z grilu, nechte vychladnout a pak vymačkejte přes jemné sítko – půjde to velmi snadno. Přidejte rozmarýnový sirup a nakonec to celé promíchejte s čerstvou vodou či sodovkou. Kdo chce, může přidat led s pár kapkami whisky, bourbonu, ginu nebo ovocné pálenky. Ale napřed to zkuste ochutnat bez těchto přísad, protože čistě ‚panenské‘ to chutná taky skvěle.
A pokud by vám tahle limonáda nestačila, tady máte rovnou dalších 10 receptů.