Tohoto receptu se nijak nemusíte bát, kuře ve skutečnosti přesolené nebude - pouze si vezme jen tolik chuti, kolik zvládne. Protože jsme sami byli na tuhle úpravu bílého masa, zkusili jsme rovnou recept od mistra kuchyně, Jamieho Olivera. A Jamieho by se přeci žádný moudrý kuchař bát neměl, právě naopak!
Co budete potřebovat: 3 kg hrubé soli, 8 vrchovatých lžic semen fenyklu, 3 vejce, 2 citrony, 1 lžíci pepře, 1 svazek čerstvého tymiánu, olivový olej, dvoukilové celé kuře, svazek čerstvé petrželky, 8 stroužků česneku (rozmačkat).
Jak na to: Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia. Všechnu sůl si vysypejte do misky společně se semínky fenyklu - ty si aspoň předtím mírně promněte ve hmoždíři. Přidejte vejce, pepř, šťávu z citrónů, vodu (stačí jedna vinná sklenička) a všechno smíchejte.
Do hmoždíře si přihoďte tymián, nadrťte a kápněte k němu trochu olivového oleje. Směs rozetřete po celém kuřeti, zbytek napěchujte dovnitř společně s nasekanou petrželkou, česnekem a půlkami vymačkaných citronů - tak, abyste zacpali dutiny a žádná sůl se nedostala dovnitř. Přesvědčte se, že kůže kuřete zůstala neporušená.
Připravte si 4 delší kusy alobalu, naskládejte je na sebe, aby vytvořily velký čtverec a pak na ně naneste 1/3 směsi soli. Rozprostřete ji po alobalech, aby sůl měla tak dva centimetry na výšku. Položte na ni kuře, opatrně alobal zvedněte nahoru, dosypte zbytek soli kolem kuřete. Pak alobaly složte a na vrchu zamotejte. Zabalené kuře pak na pekáčku pečte po dobu 2 hodin, poté jej vytáhněte a cca 15 minut nechte odpočívat. Otevřte alobal a prorazte solnou krustu. Snadno se rozpadne a pod ní se vám odhalí fantasticky vonící kuře. Podávejte se salátem, chlebem a dobrým vínem.
A TADY se můžete něco dozvědět o receptu na plechovkové kuře.