9 pseudoitalských gastrozvěrstev

Obrázek uživatele Vaclav Rybar
20.3.2014, 18:03
Když nemáte sýr, dejte tam eidam. Když nemáte klobásu, dejte tam uherák. Když nemáte ananas, dejte tam hroznový víno. Hříchy českých pizzerií známe všichni. Italské experimenty ale nekončí jen u kulatých pokrmů...

1. Pizza s eidamem

pizza_melodie_bar www.melodie-bar.cz To je samozřejmě na další článek. Česká pizza je zvěrstvo samo o sobě a babicovským ajdamem to jenom začíná. Ale hlavně že zákazníkům chutná...  

2. Pizza chleba s bylinkovým máslem

chleba_autenticaliberec www.autenticaliberec.cz Couvért ve většině rádoby italských restaurací. V Itálii nic takového neznají, protože neobírají zákazníky proti jejich vůli. Nejpodobnější je asi bruschetta v rámci předkrmu, která je na první pohled z čerstvých rajčat a ne z mixu pažitky a pomazánkového másla.  

3. Špagety s masovými koulemi

meatballs_gourmetcom www.gourmet.com Pro Itala zásadní přešlap, protože jde o dvě různá jídla. Masové koule a těstoviny se nikdy nemíchají. Maximálně můžete udělat masové koule v omáčce a tu pak použít k těstovinám. Koule samotné se ale servírují zvlášť jako samostatné jídlo, většinou se salátem či zeleninou.  

4. Parmezán ke všemu

parmesan_tutor2unet www.tutor2u.net Plná mistička parmezánu by se měla v restauraci servírovat jen k odpovídajícím jídlům (převážně těstoviny). Rozhodně byste si neměli posypávat třeba ryby. Číšník, který vám – byť na vaše výslovné přání – k mořským plodům přinese parmezán by měl dostat od kuchaře pořádnou nakládačku.  

5. Autentický Caesar salát

caesar_dairygoodness_ca www.dairygoodness.ca Někteří lidé mají pocit, že když je salát pojmenovaný po římské ikoně, logicky musel vzniknout v Římě. Otravují tak osazenstvo restaurací v italské metropoli a snaží se z nich dostat autentický recept. Dočkají se však jen nechápavých výrazů. Tenhle salát totiž vzniknul v USA.  

6. Boloňské špagety

bologna_taste_com_au www.taste.com.au Boloňská omáčka samozřejmě existuje. Ale Ital by ji nikdy nelil na špagety. Patří totiž na úplně jiné těstoviny: tagliatelle, pappardelle nebo cappelletti. Proč? Protože Italové mají rozum a moc dobře vědí, že smíchání téhle omáčky s dlouhými špagetami hrozí tak akorát zaprasením všech strávníků.  

7. Fettuccine Alfredo

alfredo_cookingclassy_com www.cookingclassy.com Obskurní recept, který je v Itálii znám pouze jako nouzovka. Uklohnit tuhle omáčku doma se dovoluje pouze v následujících případech – je vám hodně blbě (omáčka uklidňuje žaludek), máte v ledničce jen pár surovin a chcete si hrát na Babicu. Ale v restauraci? Radši jděte jinam.  

8. Těstoviny s kuřetem

kure_recipesnobs_wordpress_com recipesnobs.wordpress.com Těstoviny jsou jídlo, ne příloha. Kuře je maso, nikoliv příloha. Těstoviny a maso nejdou dohromady. V žádném italském receptu, takže ty vaše zaručeně italské těstoviny se sýrem a kuřetem jsou jen další pseudoexperiment.  

9. Pesto jinde než na těstovinách

pesto_foodformyfamily_com www.foodformyfamily.com Autentická italská kuchyně dává pesto jen do těstovin. Obalovat v něm maso, mazat ho na chleba nebo s ní dochucovat saláty prostě není dovoleno. Rozhodně ne někde, kde si hrají na vysokou gastronomii (ceníkově i jinak).  

Komentáře

Doporučeno pro vás