1. Drž hubu a jez!
Vzpomínáte s láskou na mantru přísné učitelky z mateřinky, že při jídle se nemluví? Určitě vám sedne restaurace Eat v newyorském Brooklynu. Majitel Nicholas Nauman se po návratu z buddhistického kláštera rozhodl jednou měsíčně uspořádat večeři, při níž nesmíte promluvit jediné slovo.
2. Nudistické menu
Na Manhattanu najdete úplně všechno. Výjimkou není ani restaurace, v níž aktivista John Ordover jednou měsíčně pořádá nahé gastroorgie. Hosté přijdou, svléknou se a pustí se do připraveného tříchodového menu. Pokud se stydíte, musíte hledat nějaký dražší sushi podnik, kde se najíte přímo z nahé modelky. Že to existuje jenom ve filmech? Když máte dost peněz, můžete si to dopřát i v reálu.
3. Urážky místo dezertu
Dick's Last Resort je malý řetězec amerických restaurací, který proslul nevychovaným a nepříjemným personálem. Ten je cvičen k tomu, aby urážel hosty a házel po nich ubrousky. Zákazníci navíc dostávají ošklivé a urážlivé papírové klobouky. Varianta stravování pro masochisty nebo pro expaty z východní Evropy, kterým se stýská po socialistickém standardu obsluhy. U nás něco vzdáleně podobného nabízejí Dětenice, tady se ale nemluví středověkým dialektem. Tady vám prostě personál řekne, co si vás opravdu myslí. A očekává za to dýško!
4. Alenka v říši talířů
Japonsko je zvláštní země a tenhle podnik patří ještě k těm normálnějším. Restaurace inspirovaná románem Lewise Carrolla Alenka v říši divů nabízí třeba servírky v kostýmech Alenky, králičí noru a další propriety. Jen se nedivte, až uvnitř kromě dětí potkáte padesátileté japonské džentlmeny.
5. Rakvičky mezi rakvemi
Tady je skutečně mrtvo. Tahle indická restaurace jménem Nová šťastná restaurace je postavena na místě starého muslimského hřbitova. Majitel Krishtan Kutti se rozhodl, že rakve nechá i s nebožtíky zakopané v zemi, protože mu jeho svědomí nedovolí je přesouvat. Rakve zůstávají, hosté chodí a byznys prý vzkvétá.
6. U stolu v opeře
Ve francouzském podniku Bel Canto si užijete exkluzivní gastronomii s operní vložkou. Vynikající pianista a profesionální operní zpěvačky vystřihnou během večeře hudební číslo nebo zapějí serenádu vaší milé. Pro lidi bez hudebního sluchu jde spíš o otravu, ale pokud potřebujete k zažívání kvalitní kulturu, tady se vám bude líbit.
7. Stůl pro jednoho
V restauraci Eenmaal existuje pouze jedna varianta stolování – půlstůl a u něj pouze jedna židle. Majitelka to chápe částečně jako sociální experiment, částečně jako prolomení tabu: večeřet o samotě prostě není žádná ostuda.
8. Pop-up restaurace: teď, nebo nikdy
Fenomén pop-up restaurací či klubů se dostal už i do Prahy. Je to "undergroundový" koncept, který ignoruje klasické postupy, úřady a hygienické standardy tím, že jde o zážitek na jeden večer: a pak už je podnik zas někde jinde, protože se vynořil jen pro jediný okamžik. Výjimkou nejsou hvězdní kuchaři, originální místa (opuštěné továrny) a netradiční gastronomie. Více najdete tady:
http://forbiddentaste.com