8 tajemství nejdražší krávy na světě

Obrázek uživatele Vaclav Rybar
23.8.2014, 14:08
Chcete ten nejlepší steak na světě? Musíte najít restauraci, která servíruje maso plemene wagyu. A pak musíte najít kreditku. Pokud možno zlatou.

1. Šogunovy krávy

wagyu3 Wagyu v japonštině znamená jednoduše „japonská kráva“. Existují čtyři odrůdy tohoto mimořádně tučného plemene. A protože se říká, že chuť steaku je právě v jeho tuku, patří maso plemene wagyu k nejdražším kusům masa na planetě. A to přitom Japonci až do devatenáctého století hovězímu masu ve velkém nijak neholdovali.  

2. Skot pijící pivo a víno

wagyu_ O krávy plemene wagyu se v Japonsku starají přímo královsky. Aby ne, když ho pak prodávají za obrovské sumy. Krávy dostávají nejrůznější obohacující přísady do krmení, jsou masírovány, aby jejich „maso“ bylo v co nejlepší kondici, někde jim dokonce přilepšují vínem či pivem. Kdo z vás by si to nenechal líbit?  

3. Hovězí s občankou

wagyu1 Každé tele certifikované jako wagyu musí být dohledatelné, takže má papíry a na nich i otisk vlastního čumáku. Nozdry jsou u krav stejně unikátní jako otisky prstů u člověka, takže podle nich lze dohledat libovolný kus toho kterého stáda.  

4. Drahocenné sperma

waaaa4 V Japonsku je jen několik chovných býků plemene, ze kterých se rozmnožují obrovská stáda. Sperma se prodává i do zahraničí, kde se se souhlasem japonské asociace zakládají menší chovná stáda – zejména v Austrálii a Kanadě. Jedna dávka spermatu chovného býka se prodává v přepočtu za několik tisíc korun. K úspěšné inseminaci je jich však často potřeba víc.  

5. Mramor k sežrání

wagyu2 Zvýšený obsah tuku, zejména omega-3 a omega-6 mastných kyselin, se podepisuje i na vzhledu masa, které je nádherně prorostlé. Tuk v rudém masivu vytváří nádherný mramor, který se při správné úpravě mění v onu symfonii na talíři.  

6. Kobe

wagyu3444 Kobe jest hovězí z plemene Wagyu, vypěstované v japonské prefektuře Kobe. Odtud také název tohoto slavného výběrového masa, které díky stejnojmennému řetězci můžete ochutnat všude na světě. Má to ovšem háček, viz následující bod.  

7. Faleš po americku

kobe_us Plemeno Wagyu se chová i USA, ale místní farmáři nebyli spokojeni s omezeným počtem dodaných kusů, a tak se rozhodli zkřížit plemeno Wagyu s plemenem Angus. Výsledkem je tzv. „Kobe style beef“. Poznáte ho podle tmavšího odstínu oproti pravému Wangyu. Právě Kobe style beef se nejčastěji servíruje v restauracích řetězce Kobe (platí to i pro české pobočky). I přesto se jedná o velmi drahé a velmi kvalitní maso. Jeho cena je ovšem oproti originálu zhruba poloviční až třetinová (v závislosti na tom kterém kusu krávy).  

8. Výběrový skot ve Skotsku

waaag1 Pokud chcete Wagyu ochutnat a nechce se vám jezdit světa kraj, zkuste to ve Skotsku. Tam momentálně zkoušejí založit nejsilnější evropský chov Wagyu a stát se tak významnou kravskou metropolí. Jako by jim nestačil všechen ten skot, co už je tam odnepaměti.  

Komentáře