1. Paški sir
Sýr z ostrova Pag, který se vyrábí z ovčího mléka. Ovečky nechávají místní farmáři pást na aromatických bylinách - tymiánu, rozmarýnu a šalvěji, po kterých je pak mléko cítit. Sýr se krájí na tenké trojúhelníčky a servíruje se s pršutem nebo se strouhá na těstoviny s mořskými plody.
2. Pašticada
Tradiční masitý pokrm z Dalmácie. Hlavní ingrediencí je hovězí maso, které se na 24 hodin naloží do marinády z červeného vína, česneku a směsi bylin. Během vaření se pak přidávají sušené švestky, mrkev, cibule, muškátový oříšek a hřebíček a výsledkem je jídlo s výraznou ale lahodnou chutí. Pašticada se většinou sevíruje s bramborovými noky.
3. Crni rižot
Černé rizoto. Další jídlo, které musíte ochutnat. Jde o rizoto s mořskými plody, olihní a sépií. A právě inkoustové váčky sépie dodají rizotu černou barvu. Crni rižot se také často podává posypané strouhaným sýrem.
4. Riba na gradele i blitva
Další klasický dalmácký pokrm. Různé grilované ryby s bramborami vařenými s mangoldem (listová zelenina podobná špenátu).
5. Brudet
Směs různých ryb nebo mořských plodů vařených ve vlastní šťávě a v rajčatové omáčce. Ryby se vaří pomalu na mírném ohni a podávají se s kukuřičnou kaší - polentou.
6. Tartufi
Neboli lanýže - pro ty je Istrie vyhlášená. V Chorvatsku si lanýže můžete koupit za poloviční cenu, než za jakou je pořídíte u nás. Lanýži Chorvati ochucují omelety, těstoviny nebo z nich vyrábí omáčky.
7. Fuži i pljukanci
Domácí těstoviny, které Chorvaté připravují s nejrůznějšími omáčkami nebo právě s lanýži.
8. Janjetina s ražnja
Velmi populární způsob, kterým se v Chorvatsku připravuje jehněčí maso. Malá a nevinná ovečka se opéká ze všech stran nad žhavým uhlím. Podává se jednoduše se salátem a jarní cibulkou.