1. Mandioca frita (smažený maniok)
Mandioca, kořenová zelenina pěstovaná v celé Brazílie, je ve smažené formě oblíbenou přílohou místo hranolek, zdravější verze jídla se zapéká s olivovým olejem a parmezánem.
2. Feijoada
Tradiční brazilská krmě, která nechybí na stole při slavnostních příležitostech. Feijoada je dušené vepřové s černými fazolemi, které se podávají s rýži nebo s čerstvými plátky pomeranče.
3. Pastel
Smažené kapsičky z těsta plněné masem, sýrem a zeleninou jako příloha, v Brazílie na ulici je potkáte i plněné džemem nebo ovocem na sladko jako dezert.
4. Churrasco
Poctivý steak nesmí chybět. Churrasco rodizio je název způsobu přípravy a servírování hovězího masa. Maso se opéká na jehle a z ní se potom okrajuje na talíř v podobě tenkých plátků. Brazilské steakhousy se jmenují "churrascaria" a ochotní číšníci v nich po hostech házejí vybrané kusy vepřového, hovězího, kuřecího nebo třeba kůzlečího masa.
5. Acarajé
Populární jídlo z ulice státu Bahia, kde jsou silné kořeny afro-brazilské kultury. Tradičně je prodávají ženy v obrovských bílých šatech. Acarajé je poctivá africká svačina, která se dělá z černookých fazolí zformovaných do koulí, které jsou nejprve osmaženy. Ty se rozkrojí na polovinu a naplní se kořeněnou pastou, oříšky kešu, okrou, cibulí, nechybí ani smažené krevety. Navrch přijde pálivá omáčka z pepře.
6. Acai
Exotické ovoce acai je bobulovitý peckovitý plod, který roste na palmě. Plody palmy se staly populárními v jižní Brazílii, kde se konzumují jako chlazená "Acai na Tige" ("Acai v misce"), většinou ve směsi s granolou. Dělá se z nich také sorbet nebo šťáva.
7. Coxinhas
Populární pouliční dobrota, která je i pro opatrného Evropana bezpečnou volbou: v podstatě jsou to kuřecí krokety kapkovitého tvaru, z něhož odvozují své jméno. V osmaženém těstíčku se schovávají kousky pikantního kuřete a sýr.
8. Cachaça
Brazilský národní alkoholický nápoj, který je přirovnáván k rumu. Cachaça (vyslovována kašasa) je také základem oblíbeného brazilského míchaného nápoje Caipirinha. Příprava není náročná. Nakrájíte čerstvou limetku, kousky vyrovnáte na dno skleničky a zasypete cukrem. Poté limetku s cukrem ve skleničce rozdrtíte. Nakonec zasypete kousky ledu, zalijete cachaçou a promícháte.