1. Broskvová s borůvkami
Co budete potřebovat: borůvky, broskve, pomeranč a vymačkanou šťavu z pomerančů.
Jak na to: Broskev nakrájejte na drobnější kousky, spolu s omytými borůvkami a nakrájeným pomerančem je nasypete do kelímků a zalijete vymačkanou šťávou. To pak všechno nechte chladit aspoň 5 hodin.
2. Pikantní meloun
Co budete potřebovat: tři šálky melounu (bez pecek), 2 rajčata a 3 papričky jalapeňo.
Jak na to: Vykrájejte si meloun, nasekejte ho na malé kousky. To samé s rajčaty. Oboje hoďte do mixéru, pořádně prožeňte břitvami, a pak šťávu skrz síto přeceďte. V téhle chvíli si nakrájejte papričky na velmi jemné plátky. Hoďte je do šťávy a nechte v lednici odstát aspoň tak hodinu, aby chytila trochu pikantní chutě. Pak šťavu rovnou slijte do kelímků nebo zmrzlinových tvořítek a nechte zmrazit aspoň na pět hodin.
3. Zelené smoothie
Co budete potřebovat: 1 jablko (bez jádra a nakrájené na kousky). 2 šálky zelených hroznů, šťávu z 1 citrónu, 2 lžíce medu, 2 šálky nasekané kapusty, 1 šálek cukety (na kostky), 1/2 šálku vody, 1 oloupané avokádo.
Jak na to: Všechny ingredience, kromě avokáda, dejte do mixéru a z šálku vody zatím přijdete jen 1/4(pokud se vám bude směs zdát moc hustá, přilejte). Rozmixujte do hladka, poté přeceďte přes síto a vymačkejte z pyré všechnu šťavu - klidně si pomozte stěrkou. Opláchněte si mixér a šťávu do něj přelijte. Tentokrát už přidejte i avokádo a znovu rozmixujte do hladka. Pak nadávkujte do tvořítek/kelímků a nechte zhruba 5 hodin zamrazit.
4. Citrónová s okurkou
Co budete potřebovat: 1 šálek najemno nastrouhané okurky (zkuste se zbavit semínek), šťáva z 1 citrónu, 2 šálky studené vody, 2 lžičky medu (velmi dobře chutná i javorový sirup).
Jak na to: Připravte si tvořítka na zmrzliny. Ve větší sklenici si mezitím slijte dohromady citrónovou šťávu (zkuste opět vynechat semínka) a vodu. Přidejte med (nebo jakékoliv vaše oblíbené sladidlo). Smíchejte a pak ze dvou třetin naplňte každé zmrzlinové tvořítko. Nechte zamrazit tak na hodinu, pak je vytáhněte. Rozbyjte a rozmíchejte v nich ledové krystalky, které se mezitím utvořily. Nakonec přidejte jemně nastrouhanou okurku. Trochu promíchejte špejlemi, aby se rozložila do celého nanuku (spolu s nimi by vám pak tvořítka neměla přetékat, na to pozor), a tentokrát nechte zmrzliny zamrazit aspoň na 5 hodin.
5. Zahrádkářský nanuk
Co budet potřebovat: 2 žluté řepy, 3 pomeranče, 3 mrkve, 1 vrchovatý šálek malin
Jak na to: řepu a mrkvev nařežte na kousky, z pomeranče odstraňte kůru a všechno naházejte do odšťavňovače - i maliny. Pokud jej nevlastníte, všechno prožeňte mixérem, ale pak směs přeceďte. Šťávu rovnou můžete nalít do tvořítek a kelímků. 5 hodin mrazit, to zhruba bude stačit - a máte další hotovou zmrzlinu.
6. Havana nanuky
Co budete potřebovat: 1 celý ananas (oloupaný a nasekaný), 2 lžíce medu, 6 zralých kiwi (oloupané, nakrájené), z kterých si dejte bokem 10 nakrájených kousků.
Jak na to: Zmixujte všechny kousky, kromě těch deseti "daných bokem". Mixujte do hladka. Kiwi plátky přidejte na dno každého tvořítka a zalijte směsí. Dejte pak na 5 hodin zamrazit.
7. Nanuk z cukrového melounu
Co budete potřebovat: asi polovinu cukrového melounu (to je zhruba 300 g), 2 lžíce limetkové šťávy, 2 lžičky medu, 1/2 kelímku řeckého jogurtu a 1/2 šálku vypeckovaných třešní.
Jak na to: Dužinu melounu nakrájejte na koustky a spolu s medem, řeckým jogurtem a limetkovou šťávou ho pěkně pomixujte, dokud nebudete mít jemně oranžové pyré. Nalejte melounovou směs do tvořítek nebo kelímků (panákovky také slouží dobře) a nasypte do každé pár třesní. Dejte je na chvíli do mrazáku, a jakmile se ujistíte, že už má zmrzlina pevnější konzistenci, dejte do ní špejle. Pak už nechte mrazit aspoň 5 hodin.
A tady máte 10 receptů na domácí osvěžující limonády.