Jestli je něco vážně super na psaní pro Géčko, tak jsou to press tripy se Škodovkou. Vždycky mě ti klucí mladoboleslavský vytáhnou někam, kam by mě v určitou roční dobu ani nenapadlo jet. Tak třeba bych se na začátku ledna těžko vypravila k plážím jižní Francie. Co tam taky, že jo?
Všechno.
1. Nikde ani noha
V létě na téhle pláži v Nice těžko budete hledat volný flek.
Pro mě, jakožto člověka, který sice má rád lidi, ale nesnáší davy, je lednová hustota zalidnění v Côte d'Azur ideální. V kavárnách je dostatek volných židliček a popelníčků, na křupavé bagety se nestojí kilometrové fronty, a v úzkých uličkách v centru Nice do vás nikdo nevráží.
2. Plynulý provoz
Nová Fabia Combi v Antibes.
Frantíci mají ty svoje Renaultíky omlácené ze všech stran, na drobné kolize jsou zvyklí, takže by jim další škrábanec ode mě asi ani nevadil, ale i tak jsem byla ráda, že jsem se nemusela na silnicích tísnit. V létě po té hlavní silnici vedoucí podél pláže v Cannes pojedete krokem. Teď v lednu jsem to ohulila místy, nekecám, i na padesát kilometrů v hodině.
2. Poznáte místní obyvatelstvo
Tyhle lednové podvečery v Nice...
Buržousti, kteří vlastní v téhle oblasti letní sídla, jsou doma a zůstalo jen tvrdé jádro. Místní starousedlíci. Takže máte šanci je poznat. V ulicích taky převážně uslyšíte provensálštinu - dialekt okcitánštiny (langue d'oc). Je to jazyk hodně podobný katalánštině.
3. Ušetříte
Výhled z Château de Crémat.
Ceny ubytování nejsou tak napálené jako v létě. Navíc v lednu je v Provence takový přijemný klid. Silně pochybuji, že budete mít potřebu tu pohodičku nějak rozbíjet a řádit v místních barech a kasínech. Ale to záleží jen na vás, že jo.
4. Víc zážitků
Co dělat v Antibes? Nic. Stejně jako všichni ostatní.
Zatímco v parném létu byste trávili čas převážně válením se na pláži, teď je super počasí na výlety, procházky, návštěvy muzeí a památek, nebo (a to je moje oblíbená činnost) třeba jen poflakování se v místních kavárnách a pozorování lidí. Pro nás kavárenské povaleče je třeba historické městečko Antibes perfektní destinací.
5. Nepotíte se
Saint - Jeannet
Argument jako prase, přece.
6. Ochutnáte zase něco jiného
Provensálská kuchyně je skvělá. I v tuhle sezónu.
Tak například sezóna ústřic
tady začíná v září a trvá do dubna. Takže to stíháte.
7. Sladké sny
Ráno. U hotelového bazénu ani živáčka. Přitom koupat se v něm dá, voda má 27 stupňů. Leden neleden.
V tuhle dobu do Provence vážně moc turistů nejezdí. A rodiny s uřvanými capartíky už vůbec ne. Užijte si ten božský klídek, to ticho v noci, ten snídaňový raut, který je v podstatě jen pro vás...je to skvělý.
Ale nemusíte jezdit jen do Francie.
TADY máte 9 hotelů z celého světa, ze kterých spadnete ze židle.