fb pixel 6 klíčových faktů o instantních nudlových polévkách – G.cz
Vyhledávání

6 klíčových faktů o instantních nudlových polévkách

Na první pohled je to jen banální sáček rychlého jídla. I na těch nejnudnějších věcech světa ale můžete najít překvapivé zajímavosti – stačí se jen umět dívat.

Ivan Brezina
Ivan Brezina 3.6.2015, 13:00

Redakce iDnes nedávno provedla test „čínských“ nudlových polévek. „Jsou často přesolené a porotě po nich bylo špatně,“ shrnula. Není to nic překvapivého – pokud si takzvané „svetrovky“ občas dáme, máme po nich žízeň a ani chuťově to není nic moc. Koupíte je sice v desítkách příchutí (hovězí, kachní, plody moře, vepřová, zeleninová…), ale všechny chutnají skoro stejně. Prostě pálivá přesolená voda, ve které vykoupete nudle bez chuti.

Nudlovky ale mají několik plus, díky kterým je řada lidí včetně nás občas ráda bere na milost. Jsou velmi levné (koupíte je už od 5 Kč výše), jsou všude k dostání a jejich příprava je až neuvěřitelně jednoduchá. Měli byste o nich ale vědět několik velmi podstatných věcí:

1. Sáček nudlovky skrývá nečekaná rizika

Typická porce instantních nudlí obsahuje 2700 mg sodíku. Denní doporučená dávka sodíku ze všech druhů potravy je přitom 1500 mg (1,8 x více).

V nudlovce najdete až dvacet různých přidaných látek („éček“). Nepřekvapuje to, protože všechny ty skvělé exotické příchutě jsou umělé. Nejde tedy třeba o vývar z kuřete, ale o chemické kuřecí aroma, které někdo namíchal v laboratoři. Nic z toho vás vyloženě neotráví, ale že by to do sebe člověk cpal s kdovíjakou chutí…

Nudlovka je typické „junk food“, tedy rychlé jídlo bez přidané hodnoty v podobě cenných výživných látek. Obsahuje hodně sacharidů a tuků, ale málo bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Nejhorší ale je, že obsahuje palmový tuk – nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu. Příliš mnoho nudlovek tedy zvyšuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

2. V nudlovce “jíte” vzácná zvířata

Levný palmový tuk se získává z palmy olejnice guinejské, kvůli jejímuž rozsáhlému pěstování se kácejí obrovské rozlohy deštných pralesů. Pojídáním nudlí se tak podílíte na mizení orangutanů z Bornea nebo tygrů ze Sumatry.

3. Nudlovka vám zkazí chuť na běžná jídla

Je příliš slaná, příliš pálivá a obsahuje glutamát a další zvýrazňovače chuti. I sebelepší domácí polévka od maminky vedle ní chutná fádně a nevýrazně, takže si ji budete muset přisolit a vylepšit tekutým polévkovým kořením. Nudlovka je tak jedním z důvodů, proč se odvracíme od tradičních jídel našeho dětství.

4. Nudlovky nesmíte jíst moc často

Nudlovky se rychle přejedí a při pravidelné konzumaci jsou nezdravé (odborníci zmiňují vysoký krevní tlak, obezitu, riziko infarktu, onemocnění ledvin, jater a slinivky břišní). Jednou nebo dvakrát za měsíc vám ale nudlovka rozhodně neuškodí. Navíc je to ideální jídlo na trek nebo na delší cestu, protože je levná a rychle hotová.

Kdysi jsem neměl peníze, ale chtěl vidět svět. Tři týdny v drahém Norsku jsem proto absolvoval s batohem obsahujícím dvacet nudlovek a deset tabulek čokolády. Hladem jsem netrpěl, i když jsem pak nudlovky asi rok nemohl ani vidět.

5. Triky a vylepšení

V balíčku nudlí najdete malé sáčky s kořením a často i s olejem, kterými si ochutíte horkou vodu na přelití. Člověk má tendenci nasypat ho tam celý, ale vůbec to není nutné. Zkuste jen půlku – bohatě to stačí a výsledkem bude zdravější a méně slané jídlo.

Nudle můžete použít jen jako základ mnohem kvalitnějšího jídla. Zalijte je horkou vodou a přesolená ochucovadla vyhoďte. Pak si je osmažte se zeleninou a masem, použijte je jako vložku do domácí polévky, hoďte si na ně vajíčko, zapečte je se sýrem… Kreativitě se meze nekladou, ale výsledek bude rozhodně zdravější a chutnější než originál. A zdrží vás to jen o pět nebo deset minut déle.

Sedíte u televize a máte chuť na brambůrky, které ale nejsou po ruce? Sáhněte po nudlích, ale nevařte je. Obsah balíčku prostě jen rozlámejte a v misce zasypte ochucovadly. Získáte překvapivě lahodný a křupavý snack.

6. Nudlovka je skvělý lék na kocovinu

Pokud použijete celý sáček se solí a kořením a přidáte utřený česnek, během pár minut vás postaví na nohy. Vysoký obsah soli je v tomto případě plus. Kocovina totiž vlastně není nic jiného než iontová disbalance – rozvrat režimu solí a vody v těle. Není nic lepšího, než dát si horkou přesolenou vodu se spoustou koření a rychlé energie v podobě tuků a cukrů.

A tady se podívejte na píseň lásky milovníka instantních nudlí:

A TADY máte 7 zásadních zajímavostí o geneticky upravených potravinách.

Podobné články

Doporučujeme

Další články