fb pixel 6 důvodů, proč je americká kuchyně naprosto k sežrání – G.cz
Vyhledávání

6 důvodů, proč je americká kuchyně naprosto k sežrání

Čím jednodušší, tím lepší.

Veronika Kratochvílová
Veronika Kratochvílová 9.2.2015, 19:00

O americké kuchyni se často mluví jako o gastronomickém pekle, jemuž předsedají polotovary, hotdogy, mražená pizza a hamburgery. Jenže chyba lávky! Vzhledem k množství vlivů, které ji od počátku formují, si na této gastronomické procházce přijde na své úplně každý. Od veganů, masožroutů až po celiaky. Zdá se vám málo autentická? Vybrali jsme pro vás 6 pokrmů, díky kterým změníte názor.

1. Oatmeal cookies

Ingredience:

1 hrnek povoleného másla

2/3 hrnku bílého cukru

2/3 hrnku hnědého cukru

2 čerstvá vejce

vanilka

2 a 1/2 hrnku celozrnné najemno namleté mouky

1/4 čaj. lžičky prášku do pečiva

1 pol. lžíce mléka

2 hrnky rozdrceného müsli nebo ovesných vloček

160 g kvalitní hořké čokolády nakrájené na kostičky, oříšků nebo sušeného ovoce podle chuti

Postup:

V misce smícháme rozteklé máslo s cukrem a následně přidáme vejce a vanilku. Do vzniké směsi přidáme mouku, sůl a prášek do pečiva. Nakonec přidáme rozdrcené vločky, nasekanou čokoládu a oříšky. Ze vzniklé hmoty vykrajujeme lžičkou kuličky, které rozmisťujeme na plech a následně je vytvarujeme do požadovaného tvaru. Sušenky dáme péct do vyhřáté trouby na 210°C na 10 minut. Po upečení počkáme asi dvě minuty a placičky ihned sundáváme z plechu. Poté můžeme sušenky posypat moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem.

2. Popover houstičky

Ingredience:

1 lžíce rozpuštěného másla

1 hrnek hladké a polohrubé mouky dohromady

1/2 lžičky soli

2 velká vejce

280 ml mléka

Strouhaný parmezán, cukr, koření nebo bylinky podle vlastní chuti

Postup:

Připravíme si popover formu, custard nádobky nebo formičky na muffiny. Vymastíme je a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 230°C a mezitím si v jedné míse smícháme mouku se solí a ve druhé misce našleháme vejce, mléko, lžíci rozpuštěného másla a suroviny k dochucení. Našlehanou směs nalijeme do mouky a necháme jemně propojit. Tímto těstem následně plníme formičky zhruba do 2/3. Vložíme je do trouby, pečeme 15 minut a následně teplotu snížíme, až jsou hnědé a křupavé. Po vyjmutí z trouby je vyklopíme na mřížku, propíchneme je ze strany, aby unikla pára a ihned podáváme.

3. Smažená zelená rajčata

Ingredience:

2 hrnky žluté kukuřičné krupice

4 lžičky soli

1 lžička černého pepře

1/2 lžičky pomletého kayánského pepře

2 hrnky kyšky

2 velká vejce nebo 3 malá

šťáva ze dvou limetek (2 lžíce)

3 velká zelená rajčata, nakrájená na půlměsíčky

Postup:

V misce smíchýme krupici, sůl, pepř a kayánský pepř. Ve druhé misce našleháme dohromady kyšku, vejce a limetovou šťávu. Dílky rajčat postupně namáčíme do kyškové směsi, a potom do krupičné a skládáme si je na talíř. Na velké pánvi pak rozehřejeme olej a obalená rajčata v něm postupně smažíme do zlatohněda, asi 1 min. na každé straně. Osušíme je na papírovém ubrousku a podáváme.

4. Arašídové máslo

(náš nejoblíbenější)

Ingredience:

arašídy

sůl

olej

Postup:

Arašídy opražíme na suché pánvi dozlatova. Přesypeme do mixéru, osolíme a najemno rozmixujeme. Pak přidáme olej a znovu promixujeme. Přelijeme do misky, necháme vychladnout a necháme ztuhnout v ledničce.

5. Ceviche

Ingredience:

1 kg rybích filet, ideálně tresky

1 kg rajčat

7-8 ks limetek nebo citronů

6 ks cibulí

6 ks velkých paprik

5-6 lžic worchesterové omáčky

2-3 lžíce rozemnutého oregána

koriandr

500 ml olivového oleje

300 ml ostré rajčatové omáčky

pepř

sůl

Postup:

Tresčí filety nakrájíme ostrým nožem na drobné kostičky. Z limetek nebo citronů vymačkáme všechnu šťávu, zalijeme jí rybí maso a necháme 6 hodin odstát v ledničce. Syrové maso se tak bezpečně zakonzervuje. Takto naložené maso důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Rajčata spaříme horkou vodou a zbavíme slupky. Omyté papriky i cibuli nakrájíme na drobné kostičky a rybí maso následně promícháme se zeleninou. Směs dochutíme v ruce rozemletým oreganem a koriandrem. Na závěr vše zalijeme rajčatovou omáčkou a olejem, dochutíme worcesterskou omáčkou, pepřem a solí, promícháme a ihned servírujeme.

6. Smažené avokádo

Ingredience:

2 hrnky oleje

2 avokáda

1/4 čajové lžičky soli

1/2 šálku celozrnné mouky

1 velké vejce

1 hrnek "Panko" strouhanky

Postup:

Z oleje, mouky, vejce, strouhanky a soli vytvoříme těstíčko a necháme je 2 hodiny odpočinout.
 Avokáda zbavíme slupky a pecek a každé rozřízneme podélně na šest částí. Obalíme je v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji asi 3 minuty. Necháme odkapat, osolíme a podáváme se salsou.

A TADY máte 4 "voňavé" recepty, které vás uzdraví do 24 hodin.

Podobné články

Doporučujeme

Další články