fb pixel 5 receptů na saláty, které tohle léto musíte nutně vyzkoušet – G.cz
Vyhledávání

5 receptů na saláty, které tohle léto musíte nutně vyzkoušet

Salát můžete podávat samotný nebo si jej takhle pěkně rozložit na párky v rohlíku
Zdroj: cookingandbeer.com

Když už nejsme schopni pozřít žádné burgery ani žebírka či tataráčky, salátek je poslední záchrana.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 6.5.2018, 09:00

V horku občas netušíme, co strčit do huby. A když se nebudete řídit pořekadlem „hlad je převlečená žízeň“, zkuste sáhnout po jedné z následujících variant. Tyhle salátky jsou na nafouklý žaludek ideální, lehké a chutné. Hodí se jen tak k obědu stejně jako k večernímu grilování.

1. Kedlubnový salát s mrkví

Co budete potřebovat: jednu velkou kedlubnu (případně jeden velký kedluben), 1/4 červeného zelí, 2 střední mrkve, 1/2 červené cibule, 4 lžičky nasekaných lístků koriandru, 1/4 šálku zlatých rozinek, 1/4 šálku majonézy, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli.

Jak na to: Mrkve, kedlubnu/kedluben, zelí nastrouhejte, cibuli nakrájejte nadrobno a všechny je smíchejte ve velké misce. Vedle si dejte dohromady majonézu, jablečný ocet a cukr se solí, smíchejte a pak tuhle zalívku promíchejte se zeleninou. Nechte v lednici několik hodin odpočívat a pak podávejte.

2. Coleslaw se slaninovým dresingem

Co budete potřebovat: půlku hlávky obyčejného a červeného zelí (budete mít tak jednu hlávku), 200 g slaniny, střední cibuli, 4 stroužky česneku, 4 lžíce balsamika, 1/4 šálku hnědého cukru, 1 polévková lžíce dijónské hořtice, 1 až 2 lžičky chilli koření podle vaší, 1 lžička celerových semínnek, sůl a pepř podle chuti

Jak na to: nasekejte si zelí na jemné proužky a dejte si ho do misky. Mezitím si slaninu nakrájejte na kousky a smažte do té chvíle, než na ní jde vidět, že se pomalinku kroutí. Přidejte nakrájenou cibuli, po chvíli nasekaný česnek a vařte dokud vám cibule nezměkne, ale nesmí zhnědnout, po dobu cca 3 minut. Pak přidejte balsamiko, cukr, hořtici, chilli, semínka, sůl a pepř, dobře pomíchejte a nakonec přidejte zelí. Vařte tak 5 až 7 minut. Pak sundejte z plotny a můžete podávat teplé nebo v pokojové teplotě. Dosolte nebo dopepřete podle své chuti.

3. Vychlazený jablečný salát

Co budete potřebovat: 1/4 šálku majonézy, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce jablečného octa, sůl, černý pepř, 1/2 lžičky vašeho oblíbeného chilli koření, 2 lžíce čerstvě nasekané pažitky, 2 stonky celeru, 1 velké zelené jablko, 1 jalapeño papričku, bez semínek a jemně nasekanou.

Jak na to: V misce spolu s majonézou smíchejte ocet, zakysanou smetanu, sůl a pepř podle vaší chuti a chilli koření. Přidejte pak nakrájené stonky celeru, na kostky nasekané jablko a pažitku s jalapeño papcičkou. Důkladně promíchejte, ozkoušejte si chutě a kdyžtak přidejte trochu pepře nebo soli. Zakryjte s dejte do lednice vychladit na pár hodin před podáváním.

4. Salát z červeného zelí a manga

Co budete potřebovat: 7 lžic limetkové šťávy, 3 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžičku tamari omáčky, 1 cibule, 1 chilli papričku (vaše preference, můžete klidně jalapeño), 4 lžíce ořechů, půlku červeného zelí, 1/4 červené cibule, 2 velká manga, brokolici.

Jak na to: Začněte s dresinkem. Do hrnce si nalijte limetkovou šťávu, javorový sirup, sezamový olej, tamari omáčku a nasekanou cibuli a chilli papričku. Vařte tak 3 až 5 minut na mírném ohni, dokud vám kapalina mírně neustoupí, a pak nechte mimo sporák vychladnout. Přelijte do misky a strčte do lednice.

Do druhé mísy si mezitím nastrouhejte zelí a cibuli. Smíchejte s vychlazeným dresinkem, přidejte na plátky nakrájené mango a nakrájenou brokolici, smíchejte a posypte ořechy. Máte hotovo.

5. Havajský salát

Co budete potřebovat: 1 červené zelí, 1 zelené zelí, 3 mrkve, 1 ananas, 2 jarní cibulky, 1 lžíci strouhaného zázvoru, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíci sojové omáčky, 1 a půl lžičky medu, 1 lžičku sezamového oleje, šťávu z půlky citrónu, 1 lžičku černých sezamových semínek a velkorysou špetku soli.

Jak na to: Zkombinujte nasekané hlávky salátu, mrkve, ananas na kostičky a nasekané jarní cibulky a misku si prozatím dejte bokem. V další misce si smíchejte zbytek ingrediencí, pořádně smíchejte a salát dresinkem polijte. Nechte na pár hodin vychladit v lednici a můžete podávat.

A tady máte 13 nejbizarnějších alkoholových nápojů z celého světa.

Podobné články

Doporučujeme

Další články