Kdy naposledy jste měli opravdu skvělý hot dog? Jako fakt lahodný párek v rohlíku? Že si ho můžete vyrobit u sebe doma, asi tušíte i bez naší nápovědy. Jenže my tím míníme daleko šťavnatější a veskrze lepší kreace než jen hru s pečivem, uzenkou a kečupem či hořčicí.
Vybrali jsme pro vás pět našich největších oblíbenců.
1. Čedar hot dog
Co k tomu potřebujete: sýr čedar, cibuli, dijonskou hořčici, kečup
Na tohoto krasavce bude nejlepší coby základ máslová bagetka vyplněná již zmíněným čedarem (hutným, tedy dosmrduta a dozlatova uleželým sýrem) a dozlatova osmahnutou cibulkou, to vše přiměřeně (dle chuti) pokapané dijonskou hořčicí a dobrým rajčatovým kečupem. Výsledný hot dog bude navzdory pronikavě ‚ostrým‘ ingrediencím velmi jemný a sladce lahodný.
2. Tzaziki hot dog
Co budete potřebovat: slaninu, sýr gouda, černé olivy, řecký jogurt, oloupanou okurku, olivový olej, citrónovou šťávu, stroužek česneku, sůl a pepř
Jako první si udělejte tzatziki omáčku – lžíci olivového oleje smíchejte s řeckým jogurtem, přidejte nastrouhanou okurku, jednu až dvě lžičky citrónové šťávy, rozmačkaný (nožem utřený) stroužek česneku a podle chuti nakonec přidejte sůl a pepř. Vše pořádně promíchejte.
Párek šoupněte na gril, ale předtím ho ještě zabalte do slaniny. Zatímco jej budete pozvolna grilovat, prohřejte si vedle něj housku, na kterou pak vyskládáte goudu, aby v ní sýr lehce povolil. Nakonec vložte ugrilovaný párek, zalijte tzaziki omáčkou a obložte nakrájenými olivami.
3. Hot dog ve slanině a fazolích
Co budete potřebovat: slaninu (nakrájenou na plátky a kostičky), sýrovou omáčku, fazole, cibuli, rajský protlak, hořčici, česnek, sůl a pepř.
Na fazole se jde celkem jednoduše – můžete použít ty z konzervy, ale pokud máte obyčejné, smočte si je přes noc ve vodě a v té je pak 15 až 30 minut vařte. Až budou měkké, zceďte je a dejte do připraveného pekáčku. Mezitím si na pánvi osmahněte cibulku, přidejte na kostky nakrájenou slaninu, rajský protlak, trochu hořčice a nasekaného česneku a vše orestujte. Jakmile získá směs správnou, dohněda zlatavou barvu, zalijte ji vodou a podle chuti přidejte sůl a pepř. Výslednou omáčkou pak s fazolemi v pekáčku promíchejte a pečte v troubě po dobu 30ti minut.
Než do housky vložíte ogrilovaný párek, po stránách ji vyskládejte osmahnutou slaninou. Poté přidejte párek, sýrovou omáčku a pečené fazole. Pokud máte rádi křupavé, zasypte si hot dog navrch osmahnutou cibulkou.
4. Banh Mi Hot dog
Co budete potřebovat: ocet, cukr, nastrouhanou mrkev, na tenké plátky nakrájenou okurku, nakrájenou papričku jalapeňo, nasekané listy koriandru, nasekané arašídy, pikantní omáčku Sriracha
V misce si smíchejte dvě lžíce octa s jednou lžičkou cukru a do toho namočte nastrouhanou mrkev a míchejte asi 10 minut. Párek pak vložte do housky, vyskládejte si do ní okurku, přidejte mrkev, papřičku, posypte koriandrem, arašídami a zakápněte pikantní omáčkou.
5. Tiki dog
Co budete potřebovat: nakrájený ananas, teriyaki omáčku, slaninu, červenou cibulku.
Párek si před grilováním zabalte do slaniny a grilujte dozlatova. Ke konci ho potřete teriyaki omáčkou. Mezitím si ogrilujte kousky nakrájeného ananasu, zasypte jím párek a navrch přidejte červenou cibulku. Nakonec ještě lehce můžete hot dog pokropit teriyaki omáčkou.
A TADY máte další inspiraci, která by se hodila na hot dogy – vynikající domácí dipy.