1. Sváček
www.wallpoper.com
Poctivého špekáčka, sýry z Itálie, kuřecí prsa z volného chovu nebo vinnou klobásku? Vyhlášené pražské rodinné lahůdkářství, které propagoval ve svých pořadech i Zdeněk Pohlreich, se rozrostlo a dnes už je na obou březích Vltavy: na pražském Andělu najdete masnu a o pár kroků dál obchod se zahraničními specialitami, přibyla i pobočka na Budějovické. A pokud to máte z ruky, Sváčkovi se vyskytují i na farmářských trzích v Říčanech a na Kulaťáku. (
oficiální web)
2. Kšána a syn
Malé řeznictví na pražském Břevnově funguje už od roku 1996. Rodinná atmosféra jak vystřižená z prvorepublikového krámku, kde vám ochotně vysvětlí, odkud která kýta pochází a kde se spokojeně pásla. Na přání vám seženou i méně obvyklé druhy masa a pro přeštické prasátko se sem sjíždějí zákazníci z celé Prahy. Pokud máte chuť na místní klobásku, musíte si ale počkat, přes léto mají až do 1. září zavřeno. (
oficiální web)
3. Naše maso
www.gurmetpasazdlouha.eu
V Dlouhé, tam jak je divadlo, vznikl prostor, nad kterým se sbíhají sliny – Gurmet pasáž. Hned při vstupu z ulice začíná řeznictvím „Naše maso". Tady ‚úřaduje‘ František Kšána, syn z výše uvedeného podniku na Břevnově. Najdete zde proto nejen čerstvé maso i uzeniny vlastní výroby z přeštických prasátek, ale protože podnik provozuje Tomáš Karpíšek známý díky své síti Ambiente, můžete se těšit i na správně vyzrálé hovězí plemene čestr (českého strakatého skotu). Kromě masa samotného nabízejí i nepřeberné množství dalších surovin (koření, vývary, oleje...) a potřeb (nádobí, nože) vhodných k jeho přípravě. Poradit vám s výběrem je tu samozřejmost a kromě nákupu domů se můžete občerstvit přímo na místě – ohřejí vám tu uzeninu či ugrilují maso, které si vyberete, skvělá je i jejich houska plněná šunkou od kosti. A z mosazného kohoutku u jídelních stoliček teče skvělé pivo od Antoše ze Slaného. (
oficiální web)
4. Maso Turek
www.farewaymarket.com
Tradiční česká masna, která se poblíž turistických pastí Václaváku drží už od roku 1991. České maso za rodinné ceny, rozvoz masa a fungující e-shop, solidní přístup „náš zákazník, náš pán". Kromě českého masa s prověřeným původem tu prodávají i Qualivo – prémiové švýcarské hovězí. (oficiální web)
5. Řeznictví Kosina
Masaznalý personál vás dobře obslouží v tomto „tradičním" českém řeznictví a uzenářství. To všechno v Kaprovce kousek od Staroměstského náměstí. Sice si možná postojíte ve frontě, ale proč tam asi je? Velký výběr kvalitního masa, včetně například telecích líček, vlastní uzeniny, ale mnoho dobrého i přímo na místě k zakousnutí, třeba kus pečené kachny nebo klasickou dršťkovku. A pokud nemají maso, které byste rádi, můžete si ho objednat.
6. U Dolejších v Davli
Pokud budete mít cestu kolem Sázavy, pár kilometrů za Prahou je řeznictví Dolejší v Davli. Davelské špekáčky jsou pojmem a není tedy divu, že tahle rodinná firma s tradicí založenou roku 1901 jimi už po několik generací zásobuje ta nejlepší uzenářství v Praze. Mají tu kromě širokého sortimentu masa i výrobky vhodné pro bezlepkovou dietu. Další prodejny mají ve Štěchovicích a na Dobříši. (
oficiální web)
7. The Real Meat Society
www.beanscorner.com
Šéfkuchař restaurace Sansho, Paul Day, miláček českých foodies, založil v pražské Náplavní ulici na Novém Městě krámek s názvem The Real Meat Society. Jde tu ale o víc než o kvalitní maso. Je to maso ze šťastných zvířátek, která mají slovy zakladatele „spoustu pohybu, žijí ve vlastních rodinách, sají mateřské mléko a rostou bez antibiotik tak, jak se jim chce". Maso se tu zpracovává z celých zvířat od čumáčku po ocas. Ideální volba pro masožrouty, kterým záleží nejen na chuti, ale i na původu. (
oficiální web)
8. Robertson
V roce 2003 bylo řeznictví a britské lahůdky Christopera Robertsona na českém trhu zjevením. K nuselské pobočce přibyl zanedlouho i e-shop a další řeznictví v Dejvicích/Bubenči na třídě Jugoslávských partyzánů (nedávno rozšířené) nebo v Dolních Břežanech kousek od Prahy. Mají tu fantastickou slaninu, anglické klobásy, čerstvé ryby, vynikající maso všech druhů a aktuálně i grilovací balíčky čerstvého masa na letní barbecue. (
oficiální web)
9. Marks and Spencer
www.farmison.com
Ještě před pěti lety to bývala pouze ošuntělá britská konfekce pro starší a pokročilé, kam zákazník pod třicet vkročil jen v případě nutnosti koupit prababičce zahraniční noční košili. Pak konečně přidali i jídlo – od čokolád přes sušenky až po indické omáčky na správné kuřecí curry. Fronty a souboje na život a na smrt se ale objevily až poté, co v ‚Marksovi‘ začali prodávat čerstvé potraviny – zeleninu, maso, sýry, uzeniny, hotová jídla. Například vynikající steaky a burgery z britského anguse, losos a tuňák, vepřové, křehké jehněčí nebo vydatná nabídka čerstvého suši. Nejširší výběr mají na Václaváku, ale pokud chcete ulovit slevy, zamiřte pozdě odpoledne spíše na Chodov, Anděl nebo Černý Most. (
oficiální web)
10. Wine and Food Market
Smíchovský Wine and Food je oblíbenou štací mezi milovníky italské kuchyně a ctiteli italského vína. Wine and Food není sice zaměřený na maso, ale dostanete tu nejlepší italské prosciutto, salsicciu a další laskominy. Lze tu koupit i čerstvé ryby, nově je tu právě i kout s čerstvým masem, ale ještě mnohem víc. Špičková italská pekárna s cukrárnou nebo přilehlý food court, kde se dá výborně posedět a najíst. (
oficiální web)
11. Makro
www.vlados.com.au
Kvalita a výběr za velkoobchodní ceny, pobočky ve 13 městech po celé republice a obligátní volba pro každého, kdo vlastní zákaznickou kartu. Což už dnes může být opravdu téměř každý. Případně znáte bezpochyby někoho, kdo vás tam na svoji kartu jako hosta protáhne. (
oficiální web)
12. Farmářské trhy
Mnohé z vyhlášených pražských i mimopražských řezníků můžete potkat na farmářských trzích: nabízejí tu nejen maso a delikatesy, ale můžete i leccos ochutnat (např. oblíbený Grill Truck
Paula Daye na Náplavce).
A pokud toužíte po opravdu dobře vyzrálém hovězím, které je vzácností i na těchto trzích, tak jej zaručeně dostanete ‚čerstvě uzrálé‘ v restauraci
Čestr.
A pokud potřebujete vědět, co potřebujete na opravdu dobrý domácí hamburger, čtěte
ZDE.