10 zahraničních Polhreichů

Obrázek uživatele Vaclav Rybar
16.6.2014, 16:06
Pleš známého šéfkuchaře na nás vykukuje odevšad. Televize, knihkupectví, grily, nádobí. Podobnou svatozář si ale už vyrobilo několik kuchařů před ním. A dokonce světovou. Zdenda už jen opisuje...

1. Gordon Ramsay

Rozzuřený zrzavý Skot s obličejem šarpejího štěněte má na kontě úspěšné televizní pořady jako Pekelná kuchyně. Jeho restaurace mají třináct michelinských hvězd a on sám je považován za superhvězdu kulinárního světa, která nejde pro ostré slovo daleko. Ramsay je známý perfekcionista, který to dá všem kolem sežrat. Doslova.  

2. Nigella Lawson

Britská kuchařka kyprých tvarů Nigella Lawson je známá jako královna televizního subžánru zvaného food-porno.  Velký výstřih, prsty namočené do čokoládové pěny, které s chutí olizuje, fantastické dezerty, ve kterých se nekouká na kalorie. Polohrubá mouka nikdy nebyla tak sexy.  

3. Jamie Oliver

Anglický chlapec od vedle, který zrestauroval mizernou pověst britské kuchyně a naučil Brity, že domácí kuchyně neznamená vyběhnout v pyžamu k McDonaldovi. Jamie Oliver nepatří k haute cuisine, ale je symbolem poctivé měšťanské kuchyně pro střední třídu: vaří jednoduše, rychle,  zdravě, z lokálních biosurovin. Vedle úspěšných televizních pořadů má vlastní výrobky, podle jeho kuchařek vaří i vaše tetička a britská vláda ho požádala, ať zatočí s odpudivou stravou ve školních jídelnách. Jako propagátor organické stravy dostal vyznamenání od královny Alžběty.  

4. Heston Blumenthal

Postmoderní inovátor, maestro molekulární kuchyně a techniky sous vide, nositel řádu Britského impéria, šéf a vlastník nejlepší restaurace Fat Duck, kde kouzlí nejen s tekutým dusíkem. Heston Blumenthal je mužem budoucnosti.  

5. Joel Robuchon

Francouzská legenda oboru, jehož bramborovou kaši s tunou másla napodobují všude na světě. Robuchon je  nejúspěšnějším šéfkuchařem na světě: nejenže dostal v roce 1989 titul šéfkuchaře století, ale jeho restaurace mají celkem 28 michelinských hvězdiček a on sám je žijícím klasikem francouzské kuchyně. Jeho heslem je, že žádné jídlo není dokonalé a vždycky se může ještě zlepšit.  

6. Wolfgang Puck

Americká superhvězda s těžkým rakouským přízvukem, muž, který vaří pro Hollywood i prezidenty. Tenhle Amadeus moderní kuchyně se v 24 letech odstěhoval do Ameriky a vybudoval gastronomické impérium, v němž se soustředí na kalifornskou kuchyni i asijskou fusion. Naučil ale Američany jíst i tradiční rakouský císařský trhanec.  

7. Jacques Pépin

Jeden z francouzských otců-zakladatelů, který býval osobním šéfkuchařem francouzského prezidenta Charlese De Gaullea. Na konci padesátých let přišel do Ameriky šířit slávu galské kuchyně a už se do vlasti nevrátil. Ceněné jsou jeho francouzské kuchařky, jeho televizní pořad s Julií Child vyhrál Emmy, oblíbený je i Fast Food My Way, kde ukazuje, že rychlé neznamená špatné.  

8. Anthony Bourdain

Šéfkuchař Anthony Bourdain si jídlo zamiloval na výletě za svou francouzskou babičkou, když na lodi ochutnal svou první ústřici.  Globálně slavným se ale stal až v roce 2000 díky své knize Kitchen Confidential (u nás vyšlo jako Důvěrnosti z kuchyně), v níž odhalil temnou stránku restauračního provozu a byznysu. Tenhle vtipný Newyorčan s francouzskými kořeny a ostrými lokty vystudoval americký kulinářský institut, věnoval se francouzské gastronomii v Brasserie Les Halles a po úspěšném bestselleru dostal i vlastní televizní pořady jako populární cestovatelsko-gastronomický průvodce No reservations. Líbilo se mu i v Praze (viz video).  

9. Thomas Keller

Kellerovo jméno je synonymem americké kulinářské školy. Jeho newyorský restaurant Per Se i kalifornská French Laundry mají tři michelinské hvězdy. Rodilý Američan začal nejprve jako myč nádobí v Miami, později se dostal k vaření, do kterého se zamiloval, když se poprvé snažil připravit holandskou omáčku. Byl žákem legendárního Rolanda Henina, dělal poradce pro animák Ratatouille a jeho kuchařské knihy vyhrály řadu cen.  

10. Mario Batali

Americký šéfkuchař s taliánskými kořeny, patří k nejlepším specialistům na italskou kuchyni. Jako většinu jeho kolegů se od vařečky dostal před kameru a na stanici ABC uvádí pořad The Chew, k tomu má vlastní restaurace od New Yorku přes Vegas až po Singapur. Mario je kromě lásky k pastě a pizze znám svou oblíbenou uniformou, kterou tvoří šortky a sytě oranžové crocsy.  

Komentáře

Doporučeno pro vás