1. Správné maso
Všeobecně se radí, abyste si HOVĚZÍ maso namleli sami. A aby mělo tak cca 20% tuku, protože jinak bude výsledek příliš vyschlý. Ostatně obecně byste měli svoje hovězí dělat maximálně na medium, správný burger je uvnitř růžový. Pokud se necítíte, zkuste v Marks & Spencer kvalitní čtvrtlibráky z Anguse. Stojí 180 Kč za čtyři kusy, ale chutově jsou prostě někde jinde.
2. Správná houska
Opět zůstaneme v Marks& Spencer (který tenhle článek náhodou nesponzoroval :)). Prodávají tam totiž speciální bulky na hamburgery, které jsou jen mírně do sladka, krásně přilnou k masu i ostatním ingrediencím a zároveň nepropustí skrz žádné šťávy. Je to opravdu superhouska na burger, jak naznačuje její název. Rozhodně nezkoušejte běžné české pečivo, které je příliš suché a ani po nahřátí nezměkne tak, aby se „nalepilo" na burger.
3. Správný sýr
Třicítkový eidam patří na burger jen v případě, že ho máte opravdu rádi. To samé platí o goudě. Na burger patří výrazný čedar, který se navíc díky vysokému podílu tuku v sušině hezky rozteče. Samozřejmě bychom našli i další vhodné sýry, ale to už je čistě na vaší chuti.
4. Správná slanina
Slanina v burgeru musí křupat. Jen tak jemně ohřátá na pánvi nepostačí, navíc v té levné je příliš špeku, takže ji prostě budete pražit dlouhé desítky minut. Kupte co nejkvalitnější a pečte do křupava. Nebo si ušetřete námahu – v Mark´s and Spencer mají už napraženou a výrazně okořeněnou. Stačí ji na chvilku vložit k burgerům a vznikne z ní neuvěřitelně návyková pochoutka.
5. Správné rajče
Tady je výběr na vás. Sami víte, jestli vám chutná víc rajče ze supermarketu, od Vietnamců nebo z vlastní zahrádky. Rajče burgeru rozšíří spektrum chutí, i když ho každý nemusí. Dejte ho dospod, aby šťávy z něj nekontaminovaly zbytek burgeru (někdo to ale naopak preferuje, takže můžete zvolit i opačné pořadí).
6. Správný salát
Je tam v podstatě jen proto, abyste se cítili zeleně a zdravě, případně aby tam něco babicovsky křupalo. Ideální je ledový salát, který je levný, šťavnatý a nijak chuťově neovlivní zbytek.
7. Správná cibule
Cibule je potřeba. A dělejte ji ideálně ve stejné pánvi nebo na stejném grilu jako burgery. Krásně ovoní maso už během přípravy. Její úprava je na vás, nejlepší je samozřejmě jemně karamelizovaná, zručnější kuchtíci mohou rovnou zkusit cibulové kroužky.
8. Správné „kondimenty"
Kvalitní kečup, výrazná horčice, poctivá majonéza. A nejlépe všechno naráz. Že jsem se zbláznil? Spousta burgráren používá speciální dresingy, ale často jde právě o základ, který tvoří smíchaná hořčice s kečupem, případně s majonézou, případně všechny tři dohromady. Někdy to zkuste. Chutná to líp, než to vypadá.
9. Máslo
Že to není zdravé? Ale jděte! Máslo zvýrazní chuť čehokoliv, takže vymáchat v něm burgery a možná dokonce i vnitřek housky (na pár vteřin, aby se povrch zatáhnul a byl správně šťávotěsný) je velmi záhodno. Těch pár korun navíc už vás nezabije!
10. ...a nezapomeňte na okurku!
Ale pozor, ne každá je dobrá! Nejlepšího výsledku dosáhnete s kyselou nakládačkou přímo od maminky. Prostě na tu, jejíž výraznou chuť milujete, a tajně si ji dopřáváte ve sklepě, když se nikdo nekouká. Nákladačky seženete i v marketech, ale není to ono. Chuť těch domácích nádherně doplní mastný masový koncert.