Znáte německou kuchyni? Je podobná naší, ale najdete spoustu odlišností – G.cz
Vyhledávání

Znáte německou kuchyni? Je podobná naší, ale najdete spoustu odlišností

V našich domácnostech i v restauracích jsou velmi známé pokrmy z kuchyně italské, řecké, francouzské, indické, thajské a čím dál více i vietnamské. Ale například německou gastronomii zas tak dobře neznáme, přestože jde o naše přímé sousedy. A to je jistě velká škoda, protože má co nabídnout. Navíc jsou pro nás její speciality snadno „stravitelné“, protože na podobné kombinace chutí a vůní jsme zvyklí i z kuchyně české.

Komerční sdělení 10.4.2021, 13:51

Podívejte se s námi na některé speciality německé kuchyně. Na spoustu z nich se stále častěji zaměřuje Kaufland leták, díky němuž si můžete originální německé dobroty vychutnat za velmi příjemné ceny. Jistě však najdete i restaurace, kde se na středoevropskou a německou kuchyni specializují. A až budete příště v Německu, už budete předem vědět, na kterou dobrotu se vydáte.

Začněme polévkami

Flädlesuppe je čirým hovězím vývarem s celestýnskými nudlemi a kousky zeleniny, Schneckensuppe je pro nás téměř neznámá polévka ze šneků, do které se přidává zakysaná smetana. Bramboračku (Kartoffelsuppe) máme s Němci v podstatě stejnou. A kdybyste dostali chuť na rozinky v polévce, udělejte si Hochzeitssuppe neboli polévku svatební. Jde o čistý vývar, do něhož se v okolí Hamburku a Dolního Saska přidává hovězí maso a ony rozinky.

Pokračujme hlavním chodem

Z hlavních jídel je také pestrý výběr. Třeba notoricky známý Eintopf aneb z jednoho hrnce. Jenže co to vlastně je? My jsme Eintopf převzali coby cokoliv z jednoho hrnce, originálem je ale zeleninový základ s masem a uzeninou. V Eintopfu vždycky totiž najdete velmi hustou zeleninovou polévku. A do ní přidané různé maso, párky a klobásy. To povyšuje polévku na hlavní chod.

I Eisbein velmi dobře známe. V Německu jde o vařené vepřové koleno, obvykle podávané se zelím a hořčicí. Připravit jej můžete ale i s bramborovou nebo hrachovou kaší – a stále to bude na německý způsob. Jakmile koleno ogrilujete, uděláte z něj Schweinshaxe.

Sauerbraten je maso s omáčkou připravenou na kyselo. Jejím základem je víno, ocet, mrkev, cibule – ve volitelné kombinaci. Trošičku se dá přirovnat ke svíčkové v českém podání, ale chuť je přece jen dost odlišná – suroviny na omáčku nejsou totožné. Někdy se omáčka zakládá dokonce na rozinkách. Podávat se může třeba se Spätzle (špecle) nebo s Kartoffelsalat (bramborový salát) – ten se většinou podává teplý.

Maultaschen neboli těstovinové taštičky plněné mletým masem, špenátem či houbami. Často se podávají nejen vařené, ale i osmažené. K opravdu málo známým dobrotám patří například i Labskaus, severoněmecký námořnický pokrm. Jeho základ tvoří nasolené hovězí maso, které se uvaří a namele s červenou řepou, s brambory a ještě s cibulí na kaši. Podává se se sázeným vejcem, kyselou okurkou. Kdo má opravdu hlad, přidá si k tomuto pokrmu ještě kyselou rybu, třeba zavináče. Právě nakládaná zelenina a ryby jsou typickými německými delikatesami, které se k hlavním chodům podávají zcela pravidelně.

Ze západních oblastí sousedících s Francií se po celém Německu rozšířil slaný koláč nazývaný Zwiebelkuchen neboli cibulový koláč, ne nepodobný francouzskému koláči quiche. Podává se jako hlavní jídlo, základem náplně je cibule a smetana. Naopak z Východu se po NDR a následně po celém Německu rozšířila varianta ruské a ukrajinské polévky, v Německu nazývané Soljanka. Kuchaři do ní dávají maso, zelí, kousky klobásy a uzenin, houby, cibule i naložené okurky. Potkat se můžete i s koprem a rajčaty. Polévka je kyselá a velmi hustá.

Nevynecháme ani dezerty

Považujete ovocné knedlíky za hlavní chod, nebo dezert? Asi bude záležet na velikosti a množství. Pokud byste na ně dostali chuť, tak vězte, že ty z alpských oblastí se připravují v páře a plní se povidly, sypou mákem. Předtím se ale ještě polijí rozpuštěným máslem a vanilkovou omáčkou. Často se Germknödel připravuje tak velký, aby pokryl celý talíř. Ale připravit jej můžete i v podobě dezertu. Jak? Na to najdete recept na stránkách Apetitonline.cz.

Stollen neboli štolu asi netřeba představovat, jen připomeňme, že je bohatá na ovoce a oříšky. Apfelkuchen nebo štrúdl jsou jablečné koláče pocházející z německých oblastí a připravované na nepřeberné množství způsobů.

Schwarzwälder Kirschtorte, česky Schwarzwaldský dort, se podává i u nás. Jde o čokoládový dort proložený třešňovou náplní, politý krémovou polevou. Nezapomeňme ani na Lebkuchen neboli perník. Ten německý je upečený z ořechů, medu, kakaa, vajec a trochy mouky.

Dobroty k pivu i vínu

Nebylo by to Německo, abyste v jeho kuchyni neochutnali různé druhy uzenin nebo preclíků. Brezel je německým označením pro preclík, který se peče jak slaný, tak i sladký, proutky těsta mají různé průměry – a liší se oblast od oblasti.

K vínu i pivu se dobře servírují různé sýry (Käse), ale též uzeniny, například Bratwurst, což je běžná klobása, nebo Currywurst, což vás jistě napadlo, že je klobása kořeněná směsí koření kari. Němci mají rádi bramboráčky na mnoho způsobů – a říkají jim Kartoffelpuffer. Nejčastěji jej potkáte se zakysanou smetanou a petrželkou, nejen jako hlavní chod, ale právě i drobnou pochutinu k pivu a vínu.

Na co jsme zapomněli?

Nejde do jednoho článku shrnout celou německou kuchyni. Třeba Schnitzel jsme určitě zmiňovat nemuseli. Pak je tu ale spousta jiných dobrot, které zdaleka ještě neznáme, ale už se nám sem zkrátka nevešly. Na některé z těch, co jsou pro svět méně pochopitelné, než pro nás, můžete nahlédnout ve fotogalerii k článku 10 německých jídel, která zbytek světa (kromě Čechů) nikdy nepochopí.

TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články