fb pixel Velikonoce po italsku? Šéfkuchař Sergio Bellini ukáže, jak na ně! – G.cz
Vyhledávání

Velikonoce po italsku? Šéfkuchař Sergio Bellini ukáže, jak na ně!

Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si pochutnali. Abychom si ty letošní, lockdownové, zpříjemnili, podíváme se do slunné Itálie, alespoň prostřednictvím receptů. Sergio Bellini, majitel rodinné restaurace Castellana Trattoria v Brně, nám prozradí, co se vaří v období Velikonoc v Itálii.

Komerční článek
Komerční článek 2.4.2021, 10:33

Pokud potřebujete změnu, dopřejte si na Velikonoce speciální italské menu. Připravte si předkrm Torta salata noc asparagi, hlavní chod Agnello arrosto a Mascarpone ai frutti di bosco. Tyto skvělé pochoutky omráčí vaše chuťové buňky natolik, že se budete cítit opravdu jako v Itálii. Podívejte se na video recept!

Předkrm-ANTIPASTI

Slaný koláč s chřestem

Torta salata con asparagi

Suroviny

5-7 stonků chřestu

1 střední šalotka

2 vajíčka

100 g jemně nastrouhaného parmezánu (parmegiano – reggiano)

50 g pancetty

100 ml smetana na vaření 33%

1 ks listového těsta

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/buy-lists/G00007490

Postup

Spodní část chřestu oloupeme a srovnáme na stejně dlouhé stonky. Následně spaříme ve vroucí vodě po dobu 2 minut. Šalotku a pancettu si nakrájíme na kostičky, a hodíme je společně osmažit na rozpálený olej. Mezitím si nachystáme listové těsto, které buď koupíme už vyválené, nebo si vyválíme. Na pečení můžeme použít pečící misku, kterou si vyložíme pečícím papírem. Do misky si nachystáme dvě vajíčka, které si lehce našleháme. Postupně přidáváme smetanu, parmezán, zlatavou šalotku a pancettu. Vše dohromady znovu promícháme. Směs, kterou jsme si připravili, si pomalu nalijeme na již připravené listové těsto. Na konečnou vrstvu si libovolně poskládáme očištěný chřest. Koláč dáme péct na 40 min a 160 stupňů. Po vytažení z trouby, necháme vychladnout a pak jen s úsměvem servírovat.

Hlavní chod-CARNE (maso)

Pečená jehněčí plec

Agnello arrosto (e fagioli verdi)

Suroviny

Jehněčí plec (gramáž podle počtů členů domácnosti)

Česnek

Větvičky rozmarýnu

Sůl

Pepř

Olivový olej

½ dcl červeného vína

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/buy-lists/G00007491

Postup

Jehněčí plec si očistíme, vložíme na pekáč. Napraskneme si několik stroužků česneku, které přidáme na pekáč společně s rozmarýnem. Následně podlijeme olivový olejem a posypeme solí. Aby se chuť a vůně všech ingrediencí dostatečně promísila, můžeme si jehněčí nechat chvíli naložené. Čerstvě předtím, než dáme jehněčí péct, rozehřejeme si troubu a podlijeme maso červeným vínem. Maso necháme 2 až 2,5 hodiny péct na 160 stupňů. Pro lepší chuť můžeme průběžně maso podlévat šťávou, která je v pekáči. Maso můžeme podávat s libovolnou přílohou. My jsme si vybrali zelené fazolky s pancettou, které dodají správnou jarní atmosféru. Důležité je dodat, že bezpochyby se k této výtečné jehněčí pečeni hodí i dobré italské víno.

Dezert-Dolci

Mascarpone s ovocem

Mascarpone ai frutti di bosco

Suroviny

250 g mascarpone

2 žloutky

40 g cukr

Maliny, borůvky, jahody (podle chuti na ozdobení)

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/buy-lists/G00007492

Žloutky si vyšleháme společně s cukrem do pěny. Pomalu přimícháme mascarpone. Na servírovaní můžeme použít cukrářský sáček, nebo obyčejnou lžíci. Postupně vkládáme do misek a zdobíme ovocem. Tak a náš lehký dezert je hotový.

CHI MANGIA BENE, VIVE BENE

TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články