fb pixel
Vyhledávání

Tip na příjemný večer, když je venku nepříjemně: speciální drinky od špičkových barmanů v Prologu

Gin s bazalkou, sladkým bílkem a hořkým celerem? Whiskey s campari, vermutem a kávou? Nebo snad nealkoholický květinový koktejl s jahodami, červenou paprikou a karamelem? Prolog – útulný stylový bar na pražském Smíchově – oslavil své první narozeniny, k nimž vám nadělil nové koktejlové menu. Přijďte ho otestovat.

Radek Kovanda
Radek Kovanda 11.11.2016, 15:20

Je zima, mokro a tma, ale vy jste venku, protože už pomalu musíte obstarávat vánoční nákupy. Nebo jste doma a přemýšlíte, kam zrovna vyrazit, aby to vůbec stálo za to chodit ven do nečasu. V obou případech neváhejte a vydejte se na smíchovský Anděl.

Koktejlový bar Prolog je situován poblíž zastávky metra a jeho koncept je prezentován jako „bar s duší“. Inspiroval se totiž obecně známým výzkumem amerického lékaře Duncana MacDougalla z roku 1907, který stanovil váhu lidské duše na 21g. A právě toto magické číslo je ústředním motivem celého konceptu, jenž se odráží i na skladbě koktejlového lístku – najdete v něm 21 originálních a nezapomenutelných koktejlů.

Bar Prolog má ve své nabídce také řadu unikátních produktů, jako jsou třeba bio-pálenky, kterým se navzdory západním trendům prozatím v Čechách nikdo rozsáhleji nevěnuje. Vše doplňuje moderní, mezinárodní kuchyně. Barový interiér je pojat v anglickém odlehčeném stylu, kde dominuje kůže, mosaz a americký ořech, což vytváří velmi příjemnou, útulnou a hřejivou atmosféru.

Funguje zde již rok a k prvním narozeninám nadělil Prolog svým hostům nové menu, na jehož přípravě se osobně podíleli světoví koktejloví mistři – Erik Lorincz, šéfbarman American Baru v londýnském hotelu Savoy, a Achim Šipl, mistr světa v míchání nealkoholických koktejlů z roku 2013.

Tohle jsou drinky, kterými se v Prologu při oslavách narozenin prezentovali a které se staly součástí stálého koktejlového menu, takže je teď můžete v Prologu ochutnat i vy.

Od Erika Lorince:

GREEN PARK

Green Park byl široké veřejnosti otevřen v roce 1826. Téhož roku byl v západním konci parku postaven oblouk oslavující slavná vítězství vévody z Wellingtonu. Podobně lze tak slavit spojením ginu Tanqueray No.10, čerstvé citrónové šťávy, bazalky, bílku, cukru a celerových bitters.

COFFEE BOULEVARDIER

Ve dvacátých letech vycházel magazín The Boulevardier, který dal stejné jméno i jednomu z velmi klasických koktejlů. Ten je však ozvláštněn, kromě whiskey Bulleit Rye, Campari a vermutu, také o kávu a pomerančový prach.

EL BULLI

Slavnou španělskou experimentální restauraci šéfkuchaře Ferrana Adrii zřejmě není třeba dlouze představovat, a tak lze očekávat delikátní snoubení chutí tequily Don Julio s černým pepřem, yuzu, čerstvou citrónovou šťávou, agáve sirupem a avokádem.

NAPOLEON’S WISH

Obyvatelem londýnské adresy 27b Canonbury Square byl mnohdy kontroverzní spisovatel George Orwell, jehož velmi známá knížka Farma zvířat se díky touhám jedné ze svých postav stala inspirací pro tento koktejl z whisky Johnnie Walker Gold, Calvadosu, sladkého vermutu a Peychaud bitters.

Od Achima Šipla:

SLASH SMASH

Snahy zastavit stárnutí jdou ruku v ruce s přirozenou lidskou marnivostí a málokdy mají valného úspěchu. To ovšem neplatí pro jemný květinový nápoj z jahod, červené papriky a karamelu.

COU COU

Soutěžní koktejl, jehož předlohou byla mladá láska odehrávající se uprostřed ovocných sadů, v sobě skrývá prémiový genmaicha čaj, hruškový a broskvový džus, exotické yuzu pyré, kokosový olej a perlivou vodu.

CASCARA

Přemýšlíte nad čajem? Přemýšlíte nad kávou? Nedělejte kompromisy a dejte si čaj Cascara, vyráběný z usušených kávových slupek, který servírujeme s trochou agávového sirupu a sušenými banány.

A pokud koktejly nejsou úplně to pravé pro vás, anebo ano, ale nezasytí a naopak povzbudí chuť k jídlu, tak tady také vaří – stejně excelentně, jako míchají koktejly.

PROLOG The Exceptional Cocktail Bar

Nádražní 57a (roh Jindřicha Plachty a Nádražní ulice) u Anděla na Smíchově

www.prologbar.cz

www.facebook.com/PROLOGbar

Podobné články

Doporučujeme

Další články