Pampeliškový med: Žlutý všelék, který pomůže při nachlazení i trávicích problémech – G.cz
Vyhledávání

Pampeliškový med: Žlutý všelék, který pomůže při nachlazení i trávicích problémech

Pampeliškový med není tak úplně med, ale spíše sirup. Tento všelék lze využít nejen k dochucení vašeho čaje, ale i díky jeho léčebným účinkům, kterých je nepřeberné množství. Jak se takový pampeliškový med vlastně vyrábí?

redakce G.cz Aktualizováno 12.5.2021, 00:10

Pampeliškový med léčí i chutná

Pampeliškovému sirupu sice mnozí říkají med, ale na ten mají „patent” jen včely. I když se nám, lidem, skutečný med připravit nepodaří, můžeme si z pampelišek vyrobit sirup, za který nám tělo poděkuje. Aby byl ale opravdu zdravý, musíme dodržet několik důležitých pravidel, na něž se často zapomíná – a my potom můžeme pro změnu zapomenout na jeho léčebnou moc. Jak tedy na to?

Hned na začátku si musíme uvědomit, že pracujeme s přírodními látkami. Jakákoliv chemie, ale i vysoké teploty, jsou pro většinu prospěšných látek doslova likvidační. Zapomeňme na dlouhé vaření, ale nejen na něj.

Příprava pampeliškového medu

V košíku natrhaných pampeliškových kvítků si domů určitě přineseme i malé živočichy, hlavně broučky, kteří se v nich zabydleli. V sirupu je samozřejmě nechceme. I když mnohé návody radí v tuhle chvíli pampelišky důkladně propláchnout, je to jeden z nejhorších kroků, jaké bychom mohli udělat. Mnoho prospěšných látek se totiž ukrývá v pylu, jehož bychom se zbavili spolu s nevítanými obyvateli pampelišek. Proto je vhodnější rozložit květy na husté pletivo nebo alespoň na plech a nechat venku nebo třeba na balkoně pár hodin svému osudu. Věřte, ze poté si už do kuchyně přinesete opravdu jen žluté čisté kvítky.

A můžeme se pustit do práce. Ale znovu pozor. Návody, které v tuto chvíli radí vložit květy do hrnce s vodou a náležitě povařit, hned zahoďte. Znovu si uvědomme, že pracujeme s přírodou. Neměli bychom tedy používat vodu teplejší než 50 °C. Nejprve si svaříme litr vody, půl kilogramu (ideálně třtinového) cukru, několik plátků pomeranče (nejlépe bio, ale stejně kůru dobře omyjeme) a stejné množství citronu. Toto množství stačí na přibližně 300 pampeliškových květů.

Po zchladnutí pod 50 °C do této převařené tekutiny přidáme pampeliškové květy, které můžeme i jemně zatížit třeba talířkem, a necháme vše vylouhovat minimálně 24, ale raději 48 hodin. Poté tekutinu přecedíme buď přes jemné sítko nebo plátno a sirup můžeme přelít do lahve. Je hotovo, takto jej můžeme uchovávat v lednici nebo dobře zazátkované v temnu a chladnu i několik týdnů. Nevznikne „pravý” med, jehož konzistence bychom dosáhli jen poměrně dlouhým varem za cenu ztráty většiny léčivých látek. Ale věřte, že vaše tělo bude za tenhle přírodní dárek mnohem vděčnější…

Pampeliškový med má pozitivní účinky na organismus

A co takový pampeliškový med vlastně umí? Tento „med“ má při pravidelném užívání pozitivní účinky na vaše játra, ale i různé alergie nebo respirační onemocnění. Navíc pomáhá při špatném trávení a léčí kožní problémy. Rovněž svědčí i slezině a v rámci boje proti žlučníkovým kamenům. Pampeliškový sirup je ideálním pomocníkem při jarní únavě. Tak co? Jdete do toho?

Informace z tohoto článku pochází z webu Lifee.cz, kde toho najdete na toto téma mnohem víc.

Podobné články

Doporučujeme

Další články