fb pixel Zázraky se dějí: rocker Alice Cooper nalezl ve skříni 40 let zapomenutý obraz Andyho Warhola za miliony dolarů – G.cz
Vyhledávání

Zázraky se dějí: rocker Alice Cooper nalezl ve skříni 40 let zapomenutý obraz Andyho Warhola za miliony dolarů

Zdroj: artnet.com

Rockové hvězdě Alice Cooperovi se povedl nevídaný objev. Ve své skříni totiž objevil vzácný obraz od legendárního Andyho Warhola, který tam ležel pravděpodobně od 70. let srolovaný do tuby. Cena obrazu se bude na trhu odhadem pohybovat okolo několika milionů dolarů. Na díle je vyobrazené červeno-černé elektrické křeslo. Bývalá přítelkyně Coopera obraz kdysi koupila od Warhola za symbolických 2500 dolarů a během let se na něj zapomnělo.

Martin Miko
Martin Miko 27.7.2017, 10:55

Warhol ležel ve skříni

artnet.com_.jpg

(Foto: artnet.com)

Po téměř 40 letech skladování objevil rocker Alice Cooper červeno-černý obraz pod názvem Little Electric Chair od zesnulého pop-artového umělce Andyho Warhola u sebe ve skříni. Jednalo se o dílo, které bylo vytvořeno na základě reálné fotografie. Samotný obraz existuje ve více barevných provedeních, jak je u Warhola zvykem. Během let se mělo za to, že verze v Cooperově skříni byla ztracena.

Cooperův dlouholetý manažer Shep Gordon pro deník The Guardian potvrdil, že Alice Cooper a Andy Warhol byli dlouholetí přátelé, kteří se znali od začátku 70. let, kdy se seznámili v New Yorku. Warhol dokonce kdysi navštívil jeden z jeho koncertů. V té době Copperovi jeho bývalá přítelkyně a modelka Cindy Langová pořídila jeden z Warholových obrazů. Obraz byl vytvořen v polovině 60. let a symbolizuje popravu Julia a Ehtel Rosenbergových za špionáž pro Sovětský svaz a zradu USA.

Obraz se ztratil při předávání. Cooperova přítelkyně Langová ho předala manažerovi, který ho však založil mezi Cooperovou širokou škálou kostýmů a koncertního vybavení. Navíc to bylo v době, kdy vydával dvě desky ročně a zbytek času cestoval v rámci koncertních vystoupení po celém světě. Jednalo o období divokého rock and rollu v dobách Cooperovy největší kariéry a tak se obraz dostal v tubě do skříně, kde čekal na své znovuobjevení.

Zpěvákův manažer si vzpomněl po 40 letech

alicecoopercom.com_.jpg

(Foto: alicecooper.com)

Zpěvákův manažer si na obraz vzpomněl před čtyřmi lety, když povečeřel s prodejcem umění. Věděl dokonce, i kde se obraz nachází a tak se rozhodl, že ho najde. Poté, co manažer Gordon oznámil Cooperovi potenciální cenu obrazu, tak se zpěvák okamžitě vyděsil a prohlásil, že v domě nechce mít nic tak drahého. Před dvěma lety se totiž podobný obraz vydražil za neuvěřitelných 11,6 milionů dolarů. U obrazu Little Electric Chair se v případě jeho prodeje dá očekávat podobně horentní suma. Rocker si tak na stará kolena přijde kromě milionů z hudební kariéry i na slušný balík za Warholův obraz. Zajisté poděkuje své bývalé přítelkyni, která mu vlastně nevědomky koupila asi nejdražší dárek v historii.

A zde je 7 zajímavostí o nestárnoucím Micku Jaggerovi.

Podobné články

Doporučujeme

Další články