fb pixel
Vyhledávání

4 důvody, proč si nenechat ujít Český pivní festival v Praze na Letné

Český pivní festival začíná již tento čtvrtek 12. května a bude pokračovat další více jak dva týdny až do 28. května. Za 100 Kč budete mít neomezený vstup během celé akce.

Radek Kovanda
Radek Kovanda 10.5.2016, 16:50

Na pražské Letenské pláni bude rozbit obří pivní stan o výměře 4000 m2, který pojme na čtyři tisíce návštěvníků. Začíná ve čtvrtek a bude to velký pivní happening.

Nepůjde ale jen o pivo, i když to zde bude na čelním místě – celkem se tu tak můžete těšit na čtyři zásadní věci. Tyhle:

1. Pivo – moře piva

Na 150 druhů piv z desítek českých mikro, mini a středně velkých pivovarů. Žádné kelímky, nýbrž jen a pouze poctivé pivní sklo, do něhož potečou řemeslně vydařené produkty z chlazených sudů přes průběžně čištěné pípy.

Královský pivovar Krušovice uvařil speciálně pro tuto akci festivalovou tankovou desítku a dvanáctku, obě chmelené za studena.

Většina látek odpovědných za chmelové aroma vytěká během vaření mladiny a do hotového piva se pak dostává pouze jejich stopové množství. U běžných piv je proto chmelové aroma velmi slabé, až nerozeznatelné. Při studeném chmelení se během ležení aromatické látky z chmele dále uvolňují, čímž se v hotovém pivu docílí výrazné chmelové vůně,“ vysvětluje důvody studeného chmelení krušovický sládek Michal Havrda.

Pro fajnšmekry a dobrodružnější pivaře pak bude na čepu speciální festivalové tmavé pivo Dark Chilli. Je to sice klasický tmavý ležák, ale ve srovnání s ostatními je svérazně jiný – hodně voní po praženém sladu a chutná krásně hořce, trochu i po kávě a čokoládě – což možná sami ucítíte i proto, že to teď tady píšeme. Ale je tam ještě něco, co byste určitě poznali sami i bez nápovědy – je tam chilli! Rozjíždí se pomalu, zprvu ho spíš vnímáte jen jako kořeněnou vůni, teprve po polknutí začne příjemně zatápět. Chladí to a hřeje zároveň. A fakt to stojí za vyzkoušení.

2. Jídlo – česká i světová kuchyně

Jídlo jako základ při konzumaci piva je... prostě základ. Ukojit hlad nebo jen rozmazlit chuťové pohárky můžete na festivalu třeba čerstvým masem přímo od řezníka v různých úpravách a zakousnete to pečivem z rodinné pekárny. Chybět nebudou ani sladké dezerty, pochopitelně i s nezbytnou kávou, popřípadě i s něčím ‚tvrdším‘.

3. Pivo, ženy zpěv

Tím myslíme různé kulturní a společenské akce, které zde budou probíhat každý den, a hned několik. Podrobnosti o programu na ten který den, abyste si mohli svou návštěvu co nejlépe naplánovat, najdete ZDE.

4. Ještě jednou pivo a jídlo

Jak na to, aby šlo obojí co nejlépe dohromady? To vám poradí na akcích zaměřených na párování piva s jídlem.

Na festivalu vám příklady chutného párování piva s jídlem představí krušovičtí sládci Petr Karlovský a Michal Havrda. Možná pro vás bude tak trochu překvapením, že se některé druhy piv hodí i ke sladkým dezertům. Třeba černé, které se bude podávat s kvalitní hořkou čokoládou s kávovým zrnem. Ale bude zde samozřejmě i párování s klasickými slanými jídly – vyzkoušíte například, jak krušovický Mušketýr souzní s paštikovou kanapkou nebo jak se vzájemně obohatí pšeničné pivo s kanapkou s marinovaným lososem a jak krásně jde dohromady dvanáctka s kanapkou se zlatým sýrem Romadúr. Všechno si tu zde budete moci sami vyzkoušet, ochutnat, porovnat.

Základní info

Festival se bude konat na pražské Letenské pláni od 12. do 28. května 2016, otevřeno bude denně od dvanácti do půlnoci, o víkendech pak již od jedenácti dopoledne.

Jednorázové vstupné je 100 Kč na všech 17 dní festivalu, můžete se libovolně vracet a již neplatit.

Platby výhradně festivalovou kartou (dobíjení je možné jak platebními kartami, tak hotovostí), celý finanční zůstatek na festivalové kartě návštěvník dostane při odchodu zpět ve formě hotovosti.

Další info a aktuální program najdete na www.ceskypivnifestival.cz a na facebookové stránce ČPF.

Podobné články

Doporučujeme

Další články