fb pixel
Vyhledávání

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář se chová jako vekslák

Zdroj: Koláž: Ondřej Karpíšek

Dobrý hospodář by se neměl řídit jen momentálním ziskem. V životě jde totiž často i o jiné věci, než jsou prachy.

Ivan Brezina
Ivan Brezina 28.4.2015, 16:00

Většina republiky ani Pražanů o ní sice neví, ale my ji máme rádi. Nebo spíš měli jsme. Řeč je o pizzerii Grosseto kousek pod „Kulaťákem“ v pražských Dejvicích, která má koncem května skončit. Podrobný článek o tom přinesl názorový deník Echo24, ale v zásadě jde o to, že konkurence za prostory nabídla o 100 000 Kč měsíčně vyšší nájem. „Jakožto dobrý hospodář logicky musím přijmout nabídku, která je vyšší,“ řekl Echu24 starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Městská část tak na zániku Grosseta ročně vydělá 1,2 milionu korun.

Grosseto v Dejvicích fungovalo asi dvacet let. Když Praha ještě bývala gastronomickým úhorem, byla jednou z prvních vlaštovek změny poměrů. Mohli jste se tam dobře a kulturně najíst už v dobách, kdy všude kolem vládl jen smažák, sekačka s vlašákem a připálené klobásy. A protože jsme o kus dál měli dlouhá léta redakci, v Grossetu jsme si často dávali i pracovní schůzky. Prostě záchytný bod se slušnou kuchyní na úrovni, ale hlavně tradice.

Teď tedy Grosseto vystřídá jiný podnik. Jako kdybychom se najednou vrátili do divokého začátku 90. let, kdy na jednom místě bylo papírnictví, pak chvíli masna, prodejna textilu, za chvíli zase herna… Prachy jsou prostě prachy a starosta Prahy 6 nic jiného nevidí. Uvažuje tržně. Nebo spíš vekslácky?

Finanční rozměr je jistě důležitý, ale není jediný. Dobrý hospodář by se měl ptát i jinak než „kolik to hodí“. Proč rušit něco, co už tak dlouho funguje? Neztratí náhodou Dejvice kus svého ducha? Nezmizí tradice, kterou Grosseto tak dlouho budovalo?

Představte si, že máte pole. Pokud chcete co nejrychleji zbohatnout, vysejete na něj po babišovsku řepku a nebo tam budete ilegálně mezi kukuřicí pěstovat marihuanu. Skutečně dobrý hospodář má ale k místu úctu a nesleduje jen krátkodobý zisk. V kraji s bramborářskou tradicí se bude držet brambor, jinde zkusí třeba bylinky, nebude se bát nechat rok dva ležet půdu ladem, aby si odpočinula…

Vyhnat dvacet let zavedenou restauraci je od starosty Koláře asi podobné, jako kdyby se po dvaceti letech rozvedl s manželkou. Paní Kolářová sice nejspíš dobře pečuje o domácnost a je fajn, ale její mladší nástupkyně bude mít pevnější prsa a zadek, tvář bez vrásek a porodí další panu Koláři další děti. K čemu tradice společného života?

A kdyby starosta Kolář řídil Prahu 1, podle stejné logiky by mohl zbořit Týnský chrám. Vznikla by lukrativní parcela pro nákupní centrum, která by městské části vynesla víc peněz než nějaká stará barabizna… Nebo úřad měštské části Praha 6, sídlící na rušné ulici nedaleko dejvického „Kulaťáku“. Podle stejné logiky by pan Kolář mohl své úředníky přestěhovat někam do paneláku a v uvolněné budově zřídit hotel. Městská část by na tom určitě trhla pár milionů.

Jenže takhle dobrý hospodář prostě neuvažuje. Ohlíží se i na jiné věci, než je krátkodobý zisk. Takhle uvažuje vekslák:

Anketa

Udělal starosta Ondřej Kolář chybu, když jako jediné hledisko pro výběr upřednostnil jen peníze?

Anketa se načítá...

A TADY máte důkaz, že novináři jsou totální amatéři.

Podobné články

Doporučujeme

Další články