Játra jsou hlavní čističkou našeho těla. Zbavují ho toxinů, a tak zajišťují hladký chod všech jeho vnitřních funkcí. Všechny vnitřní orgány na nich závislé a jakákoli jejich nerovnováha nám tedy těžko unikne. Dnešní stravování, všudypřítomné zplodiny a rostoucí spotřeba léků jim jejich práci značně ztěžují. A co teprv sváteční výkyvy? To musí být jaterní peklo! Protože máme po Velikonocích a jaro už začalo, můžeme přistoupit k jejich očistě a posilnění - nejlépe přírodní cestou.
1. Ostropestřec mariánský
Starý známý ostropestřec napomáhá detoxikaci díky řízení spotřeby glutationu. Vaše játra se tak rychleji zbaví nejen alkoholu, ale i vší té chemie z léků nebo drog. Působí preventivně proti poškození jaterních buněk a podporuje jejich regeneraci. Nejlepším způsobem podávání jsou ostropestřecové odvary společně se žvýkáním už vyvařených částí rostliny. Zakoupit se ale dají i tablety nebo tinktury.
2. Koriandr
Tato nenápadná bylinka, kterou mnoho českých strávníků bůhvíproč moc nemusí, vydatně napomáhá játrům s chelací (vyvázání těžkých kovů z krevního oběhu). Můžete ji přidat do velké spousty pokrmů, nebo ji rozmixovat s čerstvě vymačkanou zeleninovou či ovocnou šťávou nebo se smoothie. Jak levné a jednoduché!
3. Zelený čaj
To rostlinné antioxidanty katechiny dělají z tohoto oblíbeného povzbuzujícího nápoje mocného pomocníka při jaterní očistě. Odstraňují z nich totiž tuk a chrání je před hromaděním toxinů. Ale pozor, extrakty a koncentrované odvary zeleného čaje je mohou i poškodit, a dokonce způsobit akutní jaterní selhání! Takže všeho s mírou.
4. Avokádo
Kromě toho, že je nesmírně výživné (obsahuje zejména vitaminy K, C, B 5+6, kyselinu listovou a draslík), snižuje cholesterol, a dokonce prý působí jako prevence proti rakovině, obsahuje také látky chránící játra před poškozením. Podle japonské studie porovnávající 22 různých druhů ovoce právě avokádo chrání játra před nebezpečným toxinem galaktosaminem nejlépe. A jak skvěle chutná v salátech i pomazánkách!
5. Kurkuma
Indický šafrán neboli kurkuma není nadarmo pevnou součástí tradiční čínské medicíny. Krom příznivého účinku na kognitivní funkce mozku či protizánětlivého účinku pomáhá také našim játrům s očistou od jedů, regenerací buněk a produkcí žluče (důležité pro trávení tuků). Takže si pořiďte indickou kuchařku a pusťte se do očisty!
6. Grapefruit
Stejně jako ostatní citrusové plody je i grapefruit bohatou zásobárnou vitaminu C a antioxidantu lykopenu, čímž se stává mocným ochráncem naší imunity. Navíc však obsahuje látky stimulující výrobu jaterních detoxikačních enzymů a také naringenin - flavonoid podporující jaterní spalování tuků.
7. Česnek
O česneku se už nějakou dobu ví, že je skoro až zázračnou potravinou. Působí antibakteriálně, antimykoticky a antiparaziticky, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém, tlumí příznaky rýmy a horečky... a vydatně pomáhá játrům. Obsahuje totiž sloučeniny síry, které aktivují jaterní enzymy pro likvidaci toxinů. Selen a alicin játra navíc chrání před poškozením. Zkuste proto překousnout, že budete cítit na sto honů. Za to zdraví to stojí!
8. Vlašské ořechy
Zejména aminokyselina arginin játrům úžasně pomáhá likvidovat jedovatý amoniak. Ve vlašácích ale najdeme také omega-3 mastné kyseliny a glutathion, které jsou známé pro své dobré detoxikační účinky.
9. Zelí
Konzumace především syrového nebo alespoň dušeného či kysaného zelí stimuluje v játrech destoxifikační enzymy, čímž je notně podporuje v jejich práci. Navíc obsahuje ohromné množství vitamínů K, C a B6, spoustu vlákniny a v nemalé míře také minerální látky (zejména hořčík a draslík). Zelí je tradiční surovina českých kuchařek, takže se nemusíte bát experimentů. Uzdravovalo už naše prababičky.
10. Pampeliška
Je až k neuvěření, že jeden ze zázračných léků je po velkou část roku všude kolem nás a zcela zadarmo! Smetanka se nejmenuje lékařská jen tak nadarmo. Látky v ní obsažené pomáhají snižovat krevní tlak, čistit krev, ničit bradavice, optimalizovat střevní mikroflóru, lépe pracovat ledvinám. Její hořké pryskyřice stimulují trávení a viskózní vláknina absorbuje a odvádí jedy ze střev. Čaj z kořene navíc pomáhá játrům štěpit tuky a likvidovat jedy. Já vím, je hořká, ale to se přeci jednou za čas snese!
A tady máte naučný slovník vyšinutých matek.