fb pixel Na hiphopový koncert ve hře Fortnite přišlo dvanáct milionů lidí, určuje se právě nový trend? – G.cz
Vyhledávání

Na hiphopový koncert ve hře Fortnite přišlo dvanáct milionů lidí, určuje se právě nový trend?

+ DALŠÍCH 6 FOTEK + DALŠÍCH 7 FOTEK

Včera v noci pořádal rapper Travis Scott první koncert ze své šňůry po hře Fortnite a na událost se došlo podívat 12,3 milionů lidí, což je o milion a pět set tisíc víc návštěvníků než na nedávný Marshmello koncert. Společenské události pořádané ve virtuálním světě budou pravděpodobně čím dál tím častější.

Jan Studnička
Jan Studnička 24.4.2020, 12:24

Fortnite koncert!

Loni v únoru měl slavný DJ Marshmellow první koncert v historii hry Fortnite vůbec a na party si přišlo zaskákat miliony lidí. Tenhle event byl extrémně výhodný pro všechny zúčastněné. Hráči, kteří hru milují, ocenili změnu scenérie a to, že se v jejich hře děje něco nového, DJ si vydělal a trochu se prodal nové cílovce a společnost Epic Games, která Fortnite provozuje, natáhla do hry další lidi a vydělala hromadu na malých blbůstkách, které si hráči mohli koupit. Dodnes někteří hráči nosí na hlavě Marshmellovou masku… zatímco po vás střílí.

Podobně tomu bylo i včera večer, kdy otevíral prvním koncertem na ostrůvku rapper Travis Scott svou “šňůru”. Oproti předchozím akcím tohle byl spíš… kosmicky audiovizuální zážitek než digitální koncert. Hráči byli se svými avatary více protagonisty videoklipu než, že by se mohli zúčastnit klasicky vypadající performace. Ostatně, event se jmenoval Astronomical.

Přímo do hry se na Astronomical skočilo podívat 12,3 milionů lidí a ještě více lidí se pravděpodobně dívalo na live streamy z akce. Dneska se koná další koncert a v průběhu soboty další tři. Epic Games se snaží, aby si každá časová zóna našla ten svůj vlastní nejvhodnější termín a čas.

A Epic Games prodává speciální “Travis Scott” skiny pro postavy, zbraně, vybavení… Společnost prostě ví, jak na své hře trhnout. S absurdním množstvím hráčů a ještě absurdnějším množství peněz si mohou dovolit mamutí akce, které by navíc nemohly projít v jiné hře. Dovedete si představit jinou hru, kde by rapper, John Wick a Batman soutěžili o to, kdo jako první sundá Thanose?

Pojďme se scházet

Podobných sociálních a kulturních akcí asi bude postupně přibývat. Nejenom kvůli všeobecné karanténě a tomu, že se v řadě zemí velkého koncíku nikdo dlouhé měsíce nedočká, ale i proto, že to je nový typ zážitku, který ještě před pár lety nebyl dostupný. Hráči si budují napříč planetou pevná přátelství s lidmi, se kterými se nejspíš nikdy neuvidí, ale i tak je fajn spolu zajít na film nebo na koncert.

Ale i pro lidi, kteří se znají z offline světa tohle může být super. Vsadím se, že každý hráč má kamaráda, který se nejvíce rozpovídá u toho, když krade auta v Los Santos nebo něco podobného. Digitální prostory a události ale mohou mít… strašidelnější podtext.

Zhruba před týdnem se v prostoru hry Fina Fantasy XIV konal pohřeb jednoho z 2členů herní komunity. V reálném světě nebohý hráč zemřel na komplikace spojené s nákazou koronaviru a jeho přátelé z celého světa se vydali na smuteční průvod světem a uspořádali vzpomínkovou akci.

Možná ještě o něco strašidelnější je budova Uncensored Library, která stojí na jednom z minecraftovských serverů. Organizace Reportéři bez hranic společně se studiem Blockworks přes čtvrt roku budovali rozsáhlý knihovnický komplex, ve kterém jsou reálně uloženy články cenzurovaných novinářů.

Minecraft si její stavitelé vybrali proto, že na rozdíl od jiných “političtějších” her, je pixelový sandbox dostupný všude a všem. A to taky znamená, že každý může zaskočit do Uncensored Library a číst volně, co chce.

Svět online her může sloužit k lecčemu. Přes hry jako WoW se domlouvali drogoví dealeři i teroristé, ale vznikly v nich tisíce a miliony přátelství. A stejně jako reálný svět, i tyhle digitální se budou vyvíjet. Ale i přes první náznaky si pořád nemůžeme být jisti, kam přesně.

Podobné články

Doporučujeme

Další články