Ostružiny nás zásobí vitamínem C, draslíkem, hořčíkem, železem, kyselinou listovou a vlákninou. Preventivně působí proti rakovině, zejména v zažívacím ústrojí. Chrání také vaše srdce, játra a štítnou žlázu. Maliny se díky svému složení postarají v přírodním léčitelství o snížení horečky, záněty průdušek či revma. Pokud je využijete k výrobě domácí kosmetiky, můžete z nich snadno vytvořit pleťový peeling, jelikož zrníčka v nich obsažená pomáhají odstranit odumřelé kožní částečky.
Věděli jste, že ostružiny jsou v bylinkářství a přírodním léčitelství už od pradávna využívány při léčbě cévního systému? Pokud vás trápí křečové žíly, hemoroidy či arterioskleróza, měli byste je do svého jídelníčku zařadit v průběhu celého roku. Naopak vyhýbat by se ostružinám měli všichni se záněty trávicího ústrojí, žaludečními vředy a poruchami činnosti žlučníku. Abyste rostlinu mohli zpracovat v co možná největší míře, nezapomeňte na lístky. Ty vám pomohou od nemocí močového ústrojí, ale také od aftů a zánětech v ústech.
Avšak pozadu nejsou ani karmínové maliny. Čím jsou maliny vybarvenější, tím větší je jejich obsah antioxidantů. Pomáhají snížit horečku a jsou perfektní při zánětech, revma, bolestech a působí i proti stresu. Kromě sezónních nemocí působí i proti těm civilizačním. Snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a odvádí z těla přebytečné tekutiny. A i lístky malin nezůstanou bez užitku. Čaj, který si z nich lze lehce připravit, pomáhá při menstruačních potížích a stabilizuje hormonální hladinu. Těhotné by se však předem měly poradit se svým lékařem, protože malinový čaj má vliv na hladké svaly a může tak vyvolat porod. Nicméně v přírodním léčitelství je právě tento čaj v posledních týdnech těhotenství doporučován pro usnadnění porodu a v období šestinedělí pro posílení tvorby mléka.
Maliny i ostružiny si můžete vychutnat čerstvé, například s nimi ozdobit zmrzlinový pohár nebo je přidat do koktejlů a ovocných šťáv. Pokud byste je ale rádi využili v kuchyni, Tesco si pro vás připravilo báječný recept na dvoubarevné muffiny.
Dvoubarevné piškotovo-čokoládové muffiny s kousky ovoce
Ingredience:
2 vejce
80 g krupicového cukru
50 g čokolády na vaření
150 g polohrubé mouky
100 ml mléka
1/2 sáčku prášku do pečiva
50 ml řepkového oleje
maliny a ostružiny
Postup:
1) V míse pečlivě utřeme vejce a cukr. Přidáme mléko, mouku, prášek do pečiva a na závěr vmícháme olej.
2) Těsto rozdělíme na poloviny do dvou misek a do jedné přidáme nastrouhanou čokoládu a zamícháme.
3) Do formiček na muffiny dáme nejprve trochu světlého těsta, vložíme maliny a ostružiny, přidáme trochu čokoládového těsta a pokračujeme ve vrstvení, dokud nejsou formičky plné přibližně do ¾.
4) Muffiny pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 minut.
5) Na závěr můžeme ozdobit čerstvým ovocem a šlehačkou.