fb pixel
Vyhledávání

10 nejdivnějších věcí, co jsem v USA ochutnal

Při toulání po východním pobřeží mne nabídka místních supermarketů nepřestává udivovat. Tady jsou ty nejlepší špeky.

Václav Rybář
Václav Rybář 26.7.2015, 11:50

1. Jablečné chipsy

granny

Už ani to jablko si neuměj nakrájet? Omyl, v USA jsou přímo posedlí zdravými alternativami. Může se to zdát jako výsměch, ale když máte dost peněz, můžete si koupit vegetariánské, veganské nebo totálně zdravé alternativy úplně ke všemu. Nakrájet a usušit pár jablek je sranda, prodat je pět dolarů za kus ještě větší. Tyhle ale vážně chutnaly po trpkých a šťavnatých plodech odrůdy Granny Smith.

2. Čedarové sušenky s burákovým máslem

crackers

Jak zjistíte po přečtení tohoto článku, jsou jen dvě věci v celé americké kuchyni, které automaticky vylepší jakékoliv jídlo - burákové máslo a slanina. Tyhle sušenky to jasně dokazují. Jsou k dostání v celé řadě variací, tyhle křiklavě oranžové jsou z PRAVÉHO čedaru a PRAVÉHO burákového másla, to se na obalu nikdy nesmí opomenout zdůraznit. Pokud jste někdy měli burákové máslo, jistě si pamatujete, jak se lepí na patro. Zkombinujte to se suchými krekry a máte snack, který budete z pusy vyškrabávat další dva dny. Chuťově je to... zajímavé.

3. Preclíky v bílé čokoládě s peprmintovou drtí

pretzel

Ve skutečnosti jde o preclíkové krekry - tenoučké oplatky ve tvaru preclíků, které čokoládový přeliv trochu zformuje do tvaru opravdových preclíků. První dojem je divný (na rozdíl od preclíků politých čokoládou, které jsou fajn nebo těch s burákovým máslem, které jsou divně fajn), ale v půlce pytlíku jsem zjistil, že by to mohlo být návykové.

4. Čokoláda se slaninou

chuao

Chlápek zodpovědný za tuhle kombinaci se na obalu chlubí, že sekl s kariérou inženýra, aby mohl vyrábět čokolády. A pak je tu samozřejmě něco o tom, že slanina dělá život lepším. A víte co? Je to pravda. Jakmile se vám kvalitní mléčná čokoláda rozpustí na jazyku, zanechá za sebou drobné šupinky vynikající slaniny pošírované javorovým sirupem. Tahle lahoda ovšem stojí zhruba třikrát tolik, co běžná čokoládová produkce (americké čokolády ovšem proti těm evropským nemají šanci, orionka by je roznesla na kopytech).

5. Coca-Cola skoro bez cukru

coke

Coca-Cola Life je slazená stévií a cukrovou třtinou, což znamená, že neobsahuje dvě desítky kostek cukru, ale v přepočtu jen asi tucet. Má podbízivě zelený obal a návodný název - je sladká jako sám život. Ve skutečnosti je chuťově docela povedená, nemá tak agresivně sladkou chuť jako klasická cola a nemá ten chemický chuťový ocas jako Light a Zero. Časem ji určitě potkáte i v českých krámech.

6. Philadelphia s kousky slaniny

baconspread

Kousek od opravdové Philadelphie (státu) je samozřejmě výběr téhle značky obrovský. Kromě mnoha slaných variant jsou tu i ty sladké - skořicová, borůvková, několik druhů čokoládových nebo vanilkových. Já jsem sáhl po slaninové, samozřejmě s opravdovými kousky slaniny, a je to ideální nátěr třeba na newyorské bagely. Prostě to k nim sedne a už je nemusíte dotovat salámem.

7. Čokoládové chipsy s mořskou solí

lays_chocolate

Lays je i v Evropě dobře známá značka, ale tuhle exkluzivitku zatím neprodává. Jde o klasické slané chipsy polité značným množstvím mléčné čokolády. Aby kombinace slané a sladké chuti nezanikla úplně, je výsledek ještě posypán hrubou mořskou solí. Osobně na mne větší dojem udělaly ty preclíky, ale docela dobře chápu, že to někoho může uhranout. Velikost pytlíku je oproti běžným chipsům zhruba poloviční, takže si za svou úchylku musíte připlatit.

8. Pizza s bramborovou kaší

mashedpizza

Tahle výjimka není z běžného supermarketu, ale i místního baru jménem BAR. Když už nemá originální jméno, přišel alespoň s originální pizzou, která je bestsellerem celého podniku. Základem pizzy je klasické pizzové těsto, ale místo rajčatové nebo smetanové omáčky vám ho vyplní bramborovou kaší. Vynikající bramborovou kaší, na kterou si můžete nasázet italskou klobásu, kuře v BBQ omáčce, nebo... ano tušíte správně... slaninu. Brkaše se slaninou je nejčastější kombinací a než začnete klopit oči, vězte, že je to opravdu pecka. Na papíře to zní ujetě, ale na talíři to dává smysl. Kdo nezkusí, nepochopí.

9. Skorovajíčka

nevajicka

Zatím jsem skoro všechno chválil, ale tohle byl experiment, který se nepovedl. Vajíčka si můžete v krámě koupit buď ve standardní formě, nebo se rozhodnete ušetřit čas (nikoliv peníze) a koupíte si tenhle karton, ve kterém není mléko nebo džus, ale rozklepnutá a chemicky ošetřená vajíčka. Když máte chuť na omeletu, jednoduše nalijete směs na pánev a rovnou smažíte. Zní to geniálně, ale výsledek bohužel chutnal jako dva dny odstátá míchaná vajíčka ze školní jídelny.

10. Sušenkové těsto v čokoládě

cookiedough

Cookie dough alias sušenkové těsto je tu hrozně populární. Seženete ho předpřipravené - nalámané nebo nakrájené - takže stačí akorát na deset minut umístit do trouby a máte krásné nadýchané sušenky. Existuje i jako populární zmrzlinová příchuť, protože mnozí pamatují, jak jako děti kradli matkám těsto z plechu. A kdo to chce dělat i dneska, koupí si syrové kousky těsta polité mléčnou čokoládou. Je to jednoduchý snack třeba do kina, nešpiní a chuťově neurazí. Tedy pokud jste pořád ještě duší alespoň trochu dítě.

A jestli se vám to nezdá dost bizarní, klikněte SEM na 7 lidí, kteří jedí věci jako mýdlo nebo hlínu místo jídla.

Podobné články

Doporučujeme

Další články