Z většiny z těchto dárků dýchá čas a pozornost, který jste svým blízkým věnovali při jejich výrobě. A to se počítá. Byť vás vyjdou mnohem levněji než bezmyšlenkovité nesmysly, které shrnete z regálu v supermarketu do košíku. Takže se vykašlete na – v těchto dnech obzvlášť psychózní – nákupní centra a zkuste tyhle naše last minute tipy:
1. Domácí konopná mastička
sproutmoney.com forum.grasscity.com Má velmi široké využití. Skvěle funguje na popáleniny, alergické vyrážky, štípance, rozpraskané rty a odřený nos, lupénku, atopický ekzém, odřeniny, naraženiny, artrózu, revmatoidní artritidu... Na litr lékařské vazelíny (seženete v lékárně) nebo třeba kokosového oleje (klidně i mix obojího), je potřeba cca 20 gramů ‚palic‘ a zhruba 50 gramů sušených listů (přibližně 1 litr zmáčknutých listů). Můžete přidat i další bylinky (ale až při předposledním kroku). Vazelínu s dvojnásobným množstvím vody zahřejeme do rozpuštění, přidáme konopí a na mírném plameni vaříme cca 3 hodiny. Voda by ale neměla vřít. Necháme do druhého dne odstát. Vazelínu s konopím odebereme a dáme do trouby na 50 - 100 stupňů a "pečeme" opět cca 3 hodiny. Občas promícháme. Necháme odstát a proceduru opakujeme. Pokud přidáváme bylinky, tak ještě znovu. Nakonec Přecedíme přes jemné plátno (utěrku, punčochu) a plníme za tepla do kelímků.
2. Pečený čaj
saladofmylife.com fler.cz – Kristi a Kami Dobrota, kterou obdarovaný ocení za studených zimních večerů. Stačí dolít horkou vodou. Podrobný recept naleznete třeba ZDE.
3. Nakládaná rajčata
passionateaboutbaking.com Pokud je ten, koho chcete pod stromečkem potěšit, pravidelně kupuje, bude to trefa do černého. A kdo to nezná, bude příjemně překvapen, až otevře a ochutná. Chuť kupovaných se liší značku od značky, ale ta vaše budou naprosto nezaměnitelná. Rajčata buďto usušte v sušičce na ovoce nebo v troubě (pokud jste tedy na Vánoce nemysleli už v létě a nenasušili je na slunci, což je největší pecka), nebo kupte už rovnou sušená. Pozor! Pokud je budete sušit vlastnoručně, nepřesušte je – nebyla by schopna nasáknout olej. Napěchujte je zhruba do 2/3 sklenice a zalijte slunečnicovým olejem (někdo doporučuje i olivový, ale samotní Italové používají spíše slunečnicový). S dalšími ingrediencemi si můžete zaimprovizovat dle libosti. Ideálně přidejte bylinky – bazalku, rozmarýn, chilli papričku, česnek nebo kapary. Naložit můžete klidně i sýry nebo třeba utopence. Ty z obchodu stojí totiž většinou za zlámanou grešli.
4. Rillettes (čti: rijet)
facebook.com - Kuře v podvazkách V podstatě se jedná o jakési francouzské škvarky. Dají se sice ukuchtit i z vepřového, ale my pro vás máme mnohem větší bombu – kachní rillettes. Recept od sexy foodblogerky Niny Řeháčkové aka Kuřete v podvazkách je následovný: Budete potřebovat kachnu, tymián a rozmarýn dle chuti (dávám dvě vetší větvičky rozmarýnu a stejné množsví tymiánu), 2 stroužky česneku velmi jemně nakrájené, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 700 ml bílého vína, sůl, pepř, dostatek času – u kachní verze cca 5 hodin.
Kachnu řádně očistíme, i uvnitř, odkrojíme všechen tuk a zbavíme kůže. Kachnu naporcujeme na 6 - 8 dílů a celé díly prosolíme. Kůži a trochu tuku nakrájíme na drobné kousky a vypražime v hrnci, ve kterém budeme rillettes dělatt. Na vypražený tuk položíme kachní díly a opečeme ze všech stran. Přidáme zbylé ingredince a zalijeme vínem. Necháme cca 10 minut povařit bez poklice, aby se víno lehce odpařilo. Následně přikryjeme a vaříme 4 hodiny na velmi malém plameni. Pak všechno maso i s kostmi a kořením opatrně odebereme děrovanou naběračkou. Maso zbavíme kostí, natrháme, vložíme zpět do tuku a vinného vývaru z kachny a vaříme další hodinu. Po celkem pěti hodinách vaření téhle dobroty se skoro všechna tekutina odpaří. Pokud je třeba, maso dosolíme a opepříme – následně naplníme do vhodných nádob, maličko stlačíme lžící, aby se sádlo dostalo na povrch, a necháme ztuhnout na chladném místě. Pokud máte chuť, tak kromě již zmíněného koření, můžete do rillettes přidat i kůru z pomeranče.
5. Cibuláda z červené cibule
sweetandsaltycz.com U jídla ještě chvilku zůstaneme. Poprvé totiž - pěkně zabalené - potěší na pohled. Podruhé pak při konzumaci. Tahle cibuláda je prostě božská - koncentrovaný podzim ve sklenici, který můžete použít třeba pod maso, jako přílohu nebo prostě užírat jen tak. Mluví z nás vlastní zkušenost. Recept na ni naleznete ZDE. Tahle cibulová "marmeláda" může být doplněna i o další dobroty. Pokud jste v létě trpělivě sbírali (nebo nakoupili na farmářském trhu) ovoce, pod stromečkem můžete někoho potěšit vlastními sladkými lahodami.
6. Ořechy v medu
instructables.com Nic jednoduššího snad neexistuje. Ořechy (ale bacha, ne solené) zalijeme mírně rozehřátým - tak aby byl tekutý - medem. Můžeme použít libovolné druhy - vlašské, lískové, para ořechy, kešu nebo třeba mandle (buráky ale radši ne). Jsou skvělé na nervy!
7. Likéry
facebook.com - Kuře v podvazkách Pokud jste před pár měsíci nelenili, zřejmě už máte v lednici nebo ve sklepě třeba bezový. Ale teď můžete zkusit například zázvorový, tady je RECEPT. Recept na ten klasický bezový (opět od Kuřete v podvazkách) a možná inspirace pro příští rok: Na zhruba 2,5 l sirupu potřebujete asi 30 velkých květenství, které operete pod tekoucí vodou. Svaříte 2 l vody = přivedete k varu a necháte chvíli bublat. Svařenou vodu necháte vychládnout a květenství do ní ponoříte. Celé to dáte luhovat do lednice (do chladu) na asi 24 hodin. V této fázi můžete přidat třeba jeden na plátky nakrájený citron s chemicky neošetřenou kůrou, ale není to nutné. Bezově ovoněnou vodu přecedíme přes látkovou plenu. K ovoněné vodě přidáte zhruba 1,8 – 2 kg cukru (krupice, může být i třtinový – sirup bude pak tmavší), šťávu ze 4 pěkných citrónů. Celý lektvar lehce zahřejte na sporáku a míchejte tak, aby se cukr dobře rozpustil. Zahřívejte opravdu lehce tzn. šťávu přivedete z chladného stavu do pokojové teploty. Přes cedník pak sirup vlijeme do čistých sklenic.
8. Sušené houby
Pokud k vám letos byly lesy štědré, určitě máte nasušeno do zásoby. A byla by škoda se nerozdělit s někým, kdo už je třeba na houbaření starý, přestože za mlada to byla jeho vášeň, nebo se prostě pro samou práci do lesa letos vůbec nedostal. Ideálně je vložte do stylové, taktéž vlastnoručně vyrobené (pomocí ubrouskové metody nebo akrylových barev ozdobené) piksly.
9. Hrneček – piditabule
witandwistle.com Proč si psát osobní vzkazy do zpráv na Facebooku, když si je můžete napsat ráno na hrneček? Vyrobit ho není vůbec těžké. Tabulovou barvu na porcelán koupíte třeba TADY.
10. Takoví jsme byli
funzypics.com Tohle ocení zejména rodiče a ještě víc prarodiče. Vyfoťte se se sestřenicemi a bratránky ve stejných pozicích jako na staré rodinné fotce. Ale fotky z vany radši vynechte.
11. Bylinková sůl
iemo.jp Můžete si vybrat: buďto vyrobíte sůl do koupele (přičemž ideální ingrediencí je třeba levandule) nebo sůl stolní. Do té můžete přidat různé koření, třeba česnek (klidně i čerstvý, ale potom ji budete muset skladovat v uzavřené nádobě, ve které vydrží zhruba měsíc), rozmarýn a tymián nebo třeba šalvěj. Recept najdete ZDE.
12. Pouzdro na mobil
pichaus.com coolmomtech.com Tohle filcové pouzdro zvládnou i švadlenky začátečnice. Vzor přizpůsobte osobnosti obdarovaného, protože s ním bude trávit čas dnes a denně.
13. Svíčka v hrnečku
applebrides.com Když už to musí být, tak aspoň co nejvíc osobně. Vyberte šálek, který nejvíc koresponduje se zálibami toho, komu je pod stromeček určen. Tak si zajistíte, že ho nestrčí do útrob nejbližší skříně. Nemusíte kupovat nové svíčky, zrecyklujte zbytky starých, které máte doma. Podrobný návod najdete TADY.
14. Voňavé srdíčko
tongueinchiac.com.au Tohle šití také není zrovna vyšší dívčí, takže se toho vůbec nebojte. Pokud potřebujete předlohu a návod, klikněte SEM.
15. Polepte cokoli
Takzvaná ubrousková metoda (decoupage) není vůbec tak složitá, jak se na první pohled zdá. Budete na ni ale potřebovat speciální lepidlo (vyrábí se často ve variantě přímo i s lakem); ubrousky požadovaného vzoru; akrylové barvy (je potřeba, aby podklad byl co nejsvětlejší, ideálně bílý, dalšími barvami pak můžete své dílko dozdobit); štětec (ideálně plochý); věc, na kterou ubrousky hodláte nalepit; a trochu trpělivosti. Polepit se pak dá dřevo, papír, ale klidně i textil, porcelán a dokonce i svíčky. Na poslední tři jmenované ovšem budete potřebovat speciální lepidla určená přímo na tyto povrchy. Návod a spoustu ubrousků nepřeberných vzorů i předměty na polepení, najdete třeba TADY.
16. Nosič dřeva
thehappyhousewife.com Tohle ocení zejména chalupáři nebo majitelé rodinných domků, kteří topí dřevem. S tímhle dárkem přenesou dříví elegantně, rychle a bez problémů (nadělání bordelu).
17. Televizní organizér
thehappyhousewife.com Ovladač, oříšky a křížovky pěkně pohromadě? Značka ideál.
18. Odlitek penisu
mall.cz A inspirace pro pány: tohle sice není úplně home-made dárek, ale neotřelý rozhodně je. Sadu na odlévání vlastního penisu si můžete pořídit přes internet, kdybyste se nááááhodou styděli si o ni říct v kamenném krámu. Darovat ji může samozřejmě i partnerka, která se občas cítí sama. Určitě si při odlévání samotném užijete spoustu srandy. A co teprve potom...
19. Fotokniha
blog.dm.digifoto.cz Další pouze napůl podomácku vyrobený dar, který je ale osobní a hlavně i praktický. Fotky uložené v počítači nebo na flešce si málokdy prohlížíme. A co teprve ti dříve narození. Ale nemusíte ji naplnit jen rodinnými fotkami. Kamarádka určitě ocení fotky z mejdanů a společných dovolených. Zážitky prostě vypadají líp na papíře než na monitoru. Ulovte si ji třeba na Slevomatu.
20. Darujte sebe
china.org.cn minishorts.co.nz V Pánské pasáži na pražských Příkopech vám na počkání vyrobí 3D figurku vás samotných. Prostě ji vytisknou na 3D tiskárně poté, co si vás nasnímají ze všech možných stran a úhlů. A vyrobí vás ve velikosti zmenšeného pana Tau. To bude ten, kdo si vás pak rozbalí, čubrnět! Více se dozvíte TADY. Ceny a velikosti figurek najdete ZDE.