7 věcí, které vám pomohou k lepším hamburgerům – G.cz
Vyhledávání

7 věcí, které vám pomohou k lepším hamburgerům

Máte je rádi, ale nadáváte na to, že se u nich vždycky zaprasíte, případně zápasíte s jejich konstrukcí. Nechte si poradit, a rázem budete doma dělat burgery jedna báseň. Stačí dodržet následující postupy.

Václav Rybář
Václav Rybář 19.10.2017, 10:48

1. Houska se musí opražit

Známá skutečnost, která se tak často přehlíží. Pokud nechcete, aby vám z burgeru všechno teklo po rukou a skrz rozmočenou spodní část housky, musíte obě půlky pečiva nahřát v troubě nebo opražit na pánvičce. Nejen že bude houska křupavější, ale hlavně přestane propouštět to, co má zůstat v burgeru.

2. Na pořadí záleží

Věci do burgeru nemůžete naházet jen tak. Slanina by měla být v kontaktu s masem, aby mu předala svou nezaměnitelnou chuť. Stejně tak rajče, které by mělo být na vrchu – jeho hrubá struktura mu zabrání sklouznout a jeho šťávy maso zjemní. List salátu by naopak měl být od masa dál, protože jinak zplihne a přijde o svou charakteristickou křupavost. Salát se vyplatí dát dolů, zabrání dalšímu úniku šťáv.

3. Kondimenty

Je všeobecně výhodnější dávat kondimenty dolů, aby byly zatížené masem a zbytečně neukapávaly bokem (musíte jich tam samozřejmě dát odpovídající množství), ale vlastně jde o preferenci – pokud chcete při kousnutí nejdřív cítit kečup a hořčici, dejte je navrch. Nemíchejte je ale s majonézou, pokud děláte tuhle trojkombinaci. Chuti se přebíjí, a proto je lepší dát majonézu na opačný konec burgeru.

4. Bacha na okurku

Dobré nakládané okurky dovedou změnit chuť burgeru k nepoznání. Jejich štiplavá chuť je skvělým kontrastem k dobře nakořeněnému masu. Malé okurky ovšem tvoří malé plátky, které mají tendenci z housky utíkat. Proto okurku dávejte dospod, kde na ní tlačí zbytek burgeru a drží ji na místě.

5. Nespěchejte

Největší chybou je do housky všechno naházet a hned se zakousnout. Hamburger je možná fast food, ale přílišnou zbrklostí se připravujete o chuť. Maso by si mělo po opuštění pánve nebo grilu alespoň pět minut odpočinout, aby v něm tuk trochu ztuhnul, a vy jste pak po prvním kousnutí nemuseli hledat ubrousek a hlavně sklenici se studenou vodou na opařený jazyk. Stejně tak dejte na maso včas plátek sýra, aby se stihl rozpustit. Až budete mít hamburger hotový, jemně ho shora stlačte. Uvidíte tak, jestli jste nedali příliš kondimentů (při stlačení se pokusí uniknout do stran).

6. Správný úchop je základ

Rozpadne se vám vždycky burger v ruce? Možná ho špatně držíte. On je totiž každý burger obouručák. Jednou rukou můžete jíst tak maximálně slider (menší burger na dvě kousnutí), všechny ostatní burgery je potřeba uchopit pevně – tři prsty každé ruky shora, palec a malíček zespoda. Tím vytvoříte úchop, který drží celý burger pohromadě a zamezí jeho vnitřnostem vyklouznout. Maso zůstane na místě a spolu s ním i všechny další ingredience. Schválně si to příště zkuste.

7. Nebojte se zamazat

A abychom popřeli bod číslo šest. Občas můžete trochu experimentovat – často se dělají burgery přelité hustou chilli omáčkou, vylepšené trhaným vepřovým (pulled pork) nebo BBQ fazolemi. V USA se pro ně vžil termín „sloppy“ (nedbalý, nepořádný). Počítá se s tím, že se s nimi zamažete, ale chutnají tak skvěle, že vám to bude jedno. Tak se nelimitujte strachem o nějaký flek na ubruse a vyzkoušejte něco nového.

A TADY si přečtěte něco zajímavého o chlebu.

Podobné články

Doporučujeme

Další články