fb pixel
Vyhledávání

Bez práce nejsou kolache

Populární české rčení platí i v Texasu, kam jsme se za adoptovanou domácí pochoutkou vydali.

Václav Rybář
Václav Rybář 1.4.2016, 16:15

Koláčová odysea

V Texasu existuje obrovská komunita potomků českých přistěhovalců z přelomu devatenáctého a dvacátého století. To byl jeden z důvodů, proč jsem se tam rozhodl vydat. A jakmile vyjedete z Dallasu směrem na Houston, objevíte na nedalekých benzínkách první stopu českého osídlení. Jmenuje se kolache.

Čeští přistěhovalci si svoje oblíbené koláče přivezli do nové vlasti a místním zachutnaly. Kolache jsou v Texasu oblíbenou pochoutkou a asi nejsilnějším českým motivem, který do dnešních časů přežil. Kde je mají, zjistíte z nápisů na krámech, benzínkách či pekárnách. Majitelé se vždycky rádi pochlubí, že tímhle specifickým artiklem disponují.

Kolache Factory

Bylo samozřejmě jenom otázkou času, než někdo koláče zfrančízuje. Kolache Factory je podle anket v pětici nejoblíbenějších amerických drive-inů. A rozrůstá se pomalu i za hranice Texasu, protože koláče začaly být oblíbené i v okolních státech. Banksovi otevřeli první pobočku v roce 1982 a dneska vlastní 21 obchodů, přičemž dalších 21 licencují. Díky nim se sláva koláčů začala šířit do zbytku Ameriky. Třeba v Nebrasce mimochodem frčí menší verze - kolacky - a dokonce se tu každoročně pořádá velký koláčkový festival.

Koláč 2.0

Jak vlastně takový americký kolach vypadá? Navzdory názvu je většinou hranatý, protože se peče po vzoru buchet v pekáči (Kolache Factory ale dělají klasické kulaté, pečené zvlášť na plechu). Jinak je ovšem úprava nezaměnitelná a dokonale příbuzná s českým koláčem. Američané si potrpí na výběr, takže kromě klasických makových a tvarohových (v tomhle případě cream cheese, protože tvaroh jako takový tu nenajdete), je k dispozici celá řada ovocných (žádná povidla, bohužel). Na plněné kolache jsme nenarazili, ale prý existují. Vzhledem k jednoduchosti přípravy jsou ale populárnější klasické koláče plněné jen na vršku.

Klobásník

Američané přišli na chuť i slaným koláčům. Šunka-sýr je samozřejmostí, stejně jako snídaňový koláč s míchanými vajíčky a slaninou. Tyhle koláče už jsou ale opravdu spíš buchty. Jsou plněné a tvarově připomínají tradiční buchtu. Specialitou je ovšem klobásník (občas psaný jako klobasnek kvůli snažší výslovnosti). Koláčobuchta plněná zelím a vynikající texaskou klobáskou.

Ochutnávka

Samozřejmě jsem neodolal a musel jsem ochutnat. Na test jsem si vybral klobásník, malinový koláč a tradiční makový koláč. Vykrmen několika babičkami a jejich rodinnými recepty jsem se cítil dostatečně zkušený, abych ochutnávku provedl podle všech regulí. Kolache ze dvou různých pekáren chutnaly podobně, tj. stejně dobře a hodně česky. Ty americké jsou trochu sladší, jejich těsto je ale stejně hutné a nadýchané jako to české. Původ je patrný na první kousnutí a takový čerstvý, ještě teplý koláč je prostě nenahraditelný. Jeho úspěch v USA navíc dokazuje, že jídlo je univerzálním jazykem, ve kterém se nikdy nic neztratí v překladu.

Little Czech Bakery

Slyšeli jste někdy o městečku West v Texasu? Dost možná vám to něco říká. V roce 2013 tady vybuchla továrna na hnojiva a srovnala se zemí desítky domů a průmyslových budov. Následky katastrofy jsou tu patrné dodnes. Možná jste také slyšeli, že v Česku proběhla sbírka na nápravu škod. Proč? West je jednou z nejaktivnějších českých komunit v Texasu. Je tu muzeum, pořádají se tu nejrůznější kulturní akce, starousedlíci mluví česky. Pan Sykora tu vlastní úspěšný autosalon značky Ford a hned vedle něj je benzínka. A vedle benzínky velká stodola s nápisem Little Czech Bakery - Malá česká pekárna.

Jestli budete mít cestu kolem, určitě se stavte. Mají vynikající koláče, spoustu tex-czech suvenýrů a legračních čechoamerických nápisů. Stavila se tady i spousta celebrit s českými kořeny a šance, že tu zaslechnete češtinu, je docela velká. Zkrátka se tu můžete chovat jako doma.

A jak chutná nejstarší hamburger na světě? Dozvíte se ZDE.

Podobné články

Doporučujeme

Další články