8 věcí, které Češi pašují za hranice

Obrázek uživatele Vaclav Rybar
28.10.2017, 13:10

Doba paštikářů je do značné míry zapomenuta, ale co si vlastně za kopečky pašují čeští expati, kteří za hranicemi zakotvili na delší dobu nebo definitivně?

1. Chleba

sumava_potravinydomu_cz www.potravinydomu.cz Chléb náš tuzemský, dej nám dnes: oblíbeným dárkem kamarádům v cizině je tradičně poctivá česká šumava, a to dokonce i v zemích, kde mají na každém rohu patiserrie a boulangerie s tou nejkřupavější bagetou. Řada zemí má pečivo spíše dosladka, zatímco český jazýček je navyklý na šumavu. Oblíbeným exportním artiklem je i polohrubá mouka pro pokustóny s domácí pekárnou.

2. Becherovka

Čechům jakákoli jiná země s výjimkou bratrů Slováků připadá jako prohibiční tyranie: pivo se nedá pít, na panáka aby si člověk vzal hypotéku. Klasikou ale zůstává bylinný nápoj Becherovka, který Češi v cizině propagují jako národní nápoj. Neurazí ani domácí slivovice. Na vánoční pečení si samozřejmě z českého koloniálu vozí Tuzemák.

3. Fidorky

fidorka_akcniceny_cz www.akcniceny.cz Reklama na Fidorku přesvědčivě ukázala, že ani malé holčičky se neštítí drsného násilí, jen aby získaly křehkou kulatou sušenku. A většina Čechů si toho kulatého nesmyslu cení stejně. Vedle Fidorek se v kartonech pašují také poctivé Horalky a Esíčka.

4. Hořčice

Přestože v Německu, Francii nebo Británii mají širokou paletu skvělých hořčic, správný Čech nedá dopustit na poctivou plnotučnou, k níž si, pokud nežije na Novém Zélandu, obstará i pravé špekáčky.

5. Tvaroh

tvaroh_food_and_sports_blogspot food-and-sports.blogspot.com Tvrdý tvaroh je český unikát: na posypání ovocných knedlíků se nic cizího nehodí.

6. Utopenci a spol.

Utopenci, tlačenka s cibulí, nakládaný sýr. Rychlé hospodské klasiky, které mimo české země bolestně chybí. Češi si je doma objednají nebo vyrobí a šup s nimi za hranice, kde se je pak snaží učit i tamní hostinské. Většinou marně.

7. Ocet

houbys_nahoubach_cz www.nahoubach.cz Zatímco v cizině frčí balsamico a jablečný ocet, Češi si dováží kvasno-lihový český ocet, který používají na zavařování okurek, hub i buřtů s cibulí.

8. Olomoucké tvarůžky

Přestože v cizině se regály prohýbají goudou, čedarem i camembertem, našinec si v ruksaku naveze zásoby olomouckých tvarůžků, kterými kontaminuje široké okolí.

A TADY se podívejte na 8 populárních a zákeřných jedů.


Komentáře