fb pixel
Vyhledávání

8 věcí, které Češi pašují za hranice

Doba paštikářů je do značné míry zapomenuta, ale co si vlastně za kopečky pašují čeští expati, kteří za hranicemi zakotvili na delší dobu nebo definitivně?

Václav Rybář
Václav Rybář 28.10.2017, 13:00

1. Chleba

sumava_potravinydomu_cz www.potravinydomu.cz Chléb náš tuzemský, dej nám dnes: oblíbeným dárkem kamarádům v cizině je tradičně poctivá česká šumava, a to dokonce i v zemích, kde mají na každém rohu patiserrie a boulangerie s tou nejkřupavější bagetou. Řada zemí má pečivo spíše dosladka, zatímco český jazýček je navyklý na šumavu. Oblíbeným exportním artiklem je i polohrubá mouka pro pokustóny s domácí pekárnou.

2. Becherovka

Čechům jakákoli jiná země s výjimkou bratrů Slováků připadá jako prohibiční tyranie: pivo se nedá pít, na panáka aby si člověk vzal hypotéku. Klasikou ale zůstává bylinný nápoj Becherovka, který Češi v cizině propagují jako národní nápoj. Neurazí ani domácí slivovice. Na vánoční pečení si samozřejmě z českého koloniálu vozí Tuzemák.

3. Fidorky

fidorka_akcniceny_cz www.akcniceny.cz Reklama na Fidorku přesvědčivě ukázala, že ani malé holčičky se neštítí drsného násilí, jen aby získaly křehkou kulatou sušenku. A většina Čechů si toho kulatého nesmyslu cení stejně. Vedle Fidorek se v kartonech pašují také poctivé Horalky a Esíčka.

4. Hořčice

Přestože v Německu, Francii nebo Británii mají širokou paletu skvělých hořčic, správný Čech nedá dopustit na poctivou plnotučnou, k níž si, pokud nežije na Novém Zélandu, obstará i pravé špekáčky.

5. Tvaroh

tvaroh_food_and_sports_blogspot food-and-sports.blogspot.com Tvrdý tvaroh je český unikát: na posypání ovocných knedlíků se nic cizího nehodí.

6. Utopenci a spol.

Utopenci, tlačenka s cibulí, nakládaný sýr. Rychlé hospodské klasiky, které mimo české země bolestně chybí. Češi si je doma objednají nebo vyrobí a šup s nimi za hranice, kde se je pak snaží učit i tamní hostinské. Většinou marně.

7. Ocet

houbys_nahoubach_cz www.nahoubach.cz Zatímco v cizině frčí balsamico a jablečný ocet, Češi si dováží kvasno-lihový český ocet, který používají na zavařování okurek, hub i buřtů s cibulí.

8. Olomoucké tvarůžky

Přestože v cizině se regály prohýbají goudou, čedarem i camembertem, našinec si v ruksaku naveze zásoby olomouckých tvarůžků, kterými kontaminuje široké okolí.

A TADY se podívejte na 8 populárních a zákeřných jedů.

Podobné články

Doporučujeme

Další články