1. AMBRA z vorvaně
Voskovitý výměšek trávicího traktu vorvaňů, který ho chrání před ostrými hranami a špičatými věcmi v jejich potravě (např. ostny ryb). Když se ambra v těle nahromadí, zvíře ji vykálí, případně vyzvrací. Někdy je vyloučena z těla vorvaně spolu s trusem a plave na hladině jako jako velký šedočerný chomáč, nebo ji lze také nalézt jako usazeninu na skaliscích. Čerstvá ambra zapáchá jako výkaly s rybinou. Časem ale začne sladce vonět. Přestože již byla v parfumerii většinou nahrazena syntetickými materiály, stále je vysoce ceněna a velmi dobře placena. Je součástí mnoha proslulých parfémů. Nigel Slater
2. KOŠENILA z červce
Brouk jménem červec nopálový žije na kaktusech. Samečci žijou dál, ale samičky se posbírají, usuší, uvaří a za pomoci síranu hlinitoamonného se z nich vysráží karmínové barvivo. Jmenuje se košenila. Přidává se do rtěnek, stínů, laků na nehty.
John Maly
3. ALBUMEN ze slepice
Vajíčka? Jen k jídlu? Vůbec ne, usušený vaječný bílek se používá do make-upů, pleťových masek, šamponů a kondicionérů. Samozřejmě, že ne kvůli obsahu proteinů, ale pro své fyzikální vlastnosti - funguje jako zahušťovadlo.
4. PERLEŤ ze sleďů
Když si vaše, nebo cizí holka natírá na rty lesk, asi netuší že se vyrábí z šupin některých mořských ryb (např. sleďů) a to jejich louhováním v alkoholu. A přidává se i do make-upů!
Orban
5. XANTHANová GUMA, dárek od bakterií
Jako se pivo vyrábí tak, že do sladu svařeného s chmelem dáte kvasinky, xanthanová guma vzniká fermentací roztoku pomocí bakterií Xanthomonas campestris, které jinak způsobují nemoci rostlin. Přidává se do těch výrobků, které mají mít gelovou konzistenci – krémy na obličej, gely na vlasy atd.
Wikipedia.org
6. LANOLIN od oveček
Ovce mají v pokožce mazové žlázy, kterými mastí své tělesné ochlupení (jež je pak odolnější proti vodě). Když se z vlny dělá příze, chlupy se odmastí a takto získaný tuk se použije jako tzv. masťový základ do krémů pro ochranu a léčbu kůže, do řasenek, kondicionérů... Z ovcí se využívá i placenta, ale je drahá a najdete ji už jen v některých krémech proti vráskám.
7. KYSELINA HYALURONOVÁ z kohouta
Látka, kterou vyrábí i lidské tělo. Je součástí mezibuněčné hmoty a nejvíce je jí v očním sklivci a v kůži. Používá se jako aktivní přísada do krémů proti vráskám. Dříve se vyráběla z pupečních šňůr hovězího dobytka, dnes se dává přednost drůbeži, hlavně kohoutím hřebínkům, kde se vyskytuje ve velké koncentraci.
Luc Forsyth
8. SKVALEN ze žraločích jater
Olejnatá substance, která je součástí lidské kůže (tzv. sebum, to je to, čeho mají staří lidé hodně, a proto mnohdy nevoní). Je ve velkém množství ve žralocích játrech, ale získává se také z oliv, rýže nebo kvasnic (kde je jí ale podstatně méně). Skvalen najdete v opalovacích krémech, v olejích do koupele a ve rtěnkách.
Edmund Hine
A TADY se podívejte, jak zvláštně vypadaly některé potraviny před tím, než je lidé vyšlechtili.