8 jídel, které musíte okoštovat, když přijedete do Chorvatska

Neříkejte nám, že s sebou do Chorvatska taháte tašky s májkou a gulášem v konzervě. To nám prostě neříkejte.

1. Paški sir

Sýr z ostrova Pag, který se vyrábí z ovčího mléka. Ovečky nechávají místní farmáři pást na aromatických bylinách - tymiánu, rozmarýnu a šalvěji, po kterých je pak mléko cítit. Sýr se krájí na tenké trojúhelníčky a servíruje se s pršutem nebo se strouhá na těstoviny s mořskými plody. prsut-sir  

2. Pašticada

Tradiční masitý pokrm z Dalmácie. Hlavní ingrediencí je hovězí maso, které se na 24 hodin naloží do marinády z červeného vína, česneku a směsi bylin. Během vaření se pak přidávají sušené švestky, mrkev, cibule, muškátový oříšek a hřebíček a výsledkem je jídlo s výraznou ale lahodnou chutí. Pašticada se většinou sevíruje s bramborovými noky. pasticada-s-njokima-0299    

3. Crni rižot

Černé rizoto. Další jídlo, které musíte ochutnat. Jde o rizoto s mořskými plody, olihní a sépií. A právě inkoustové váčky sépie dodají rizotu černou barvu. Crni rižot se také často podává posypané strouhaným sýrem. mjesani-rizoto  

4. Riba na gradele i blitva

Další klasický dalmácký pokrm. Různé grilované ryby s bramborami vařenými s mangoldem (listová zelenina podobná špenátu). 890-rsd-za-dve-porcije-ribe-po-izboru-orada-brancin-na-zaru-skarpina-na-dalmatinski-nacin-i-prilogom-blitva-krompir-ili-pomfritom-47656-437085  

5. Brudet

Směs různých ryb nebo mořských plodů vařených ve vlastní šťávě a v rajčatové omáčce. Ryby se vaří pomalu na mírném ohni a podávají se s kukuřičnou kaší - polentou. brudet2  

6. Tartufi

Neboli lanýže - pro ty je Istrie vyhlášená. V Chorvatsku si lanýže můžete koupit za poloviční cenu, než za jakou je pořídíte u nás. Lanýži Chorvati ochucují omelety, těstoviny nebo z nich vyrábí omáčky. tartufi  

7. Fuži i pljukanci

Domácí těstoviny, které Chorvaté připravují s nejrůznějšími omáčkami nebo právě s lanýži. Festival-Pasta  

8. Janjetina s ražnja

Velmi populární způsob, kterým se v Chorvatsku připravuje jehněčí maso. Malá a nevinná ovečka se opéká ze všech stran nad žhavým uhlím. Podává se jednoduše se salátem a jarní cibulkou. janjetina

Komentáře

Doporučeno pro vás