8 druhů pracovních obědů: co vypovídají o vaší budoucnosti

Obrázek uživatele Jarda Sauer
05.8.2014, 12:08

Zapomeňte na osobnostní kouče a pracovní psychology. O tom, co jste za člověka a kam to dotáhnete, se nejvíc dozvíte ze způsobu, jakým v práci obědváte. Takže si vyberte - jak vypadá váš běžný oběd během pracovního dne?

1. Neobědvám

neobedvam chriskresser.com Buď se hodně špatným způsobem snažíte zhubnout nebo máte žaludek permanentně stáhnutý stresem nebo na oběd nemáte peníze. Takže sice nic neutratíte, ale na druhou stranu vás ani nic dobrého nečeká. Sbalte si věci ze stolu a dejte výpověď. Jestli v téhle firmě zůstanete ještě tři měsíce, chcípnete.

2. Rychle zhltnu něco studeného

studena hercampus.com Drobíte si do klávesnice dva rohlíky a přikusujete patnáct deka salátu Rumcajs z igelitového pytlíku? Jste typický příklad toho, čemu se říká juniorní pracovník. Nemáte zkušenosti ani dostatek sebevědomí na to, abyste se v poledne zvedli a odešli se někam najíst jako lidi. A protože jste teprve před pár dny vylezli ze školy, pořád ještě vám přijde v pořádku stravovat se studentským způsobem. Zkuste svoje návyky přehodnotit, ať se juniorní pozice nestane vaší konečnou!

3. Ohřeju si jídlo z domova

ohrivame carsonspeight.blogspot.com Ten slastný pocit, když si v půl dvanácté dáte do mikrovlnky v kuchyňce zbytky nedělního vepřo-knedlo-zela! Ta vůně, která se rozprostře celým patrem a všem dá na vědomí, že příštích pár minut si budete žít jako král! Myslíte si, že líp už se mít nemůžete, ale chyba lávky: ve skutečnosti jste na tom špatně. Ti, kdo jídlo nemají nebo mají něco horšího, vás nenávidí, protože jim děláte chutě. A ti, kdo chodí jíst ven, se s vámi nikdy nebudou blíž bavit, protože jste pro ně jen jedni z mnoha nevýrazných kolegů-kuchyňkářů. Takže o nějakém povýšení a kariérním růstu si nechte jen zdát.

4. Chodím do firemní kantýny

kantyna fredtheben.wordpress.com Přeci se nebudete plahočit někam mimo areál firmy, když máte kantýnu přímo pod nosem! A tak stojíte frontu s plastovým tácem, dostanete jídlo bez chuti a bez zápachu (když máte štěstí), zaplatíte skoro stejně jako za menu v normální restauraci a za pár minut jste zpátky v kanclu. Chtěli byste se radovat, že jste se svým časem naložili tak efektivně, ale v hloubi duše víte, že děláte něco špatně. Ale aspoň pár neformálních jídelních zážitků nasbíráte a kdo ví, třeba to za pár let dotáhnete na něčího zástupce.

5. Nechávám si vozit jídlo kurýrem

kuryr vulcanpost.com Ano, už konečně fungují i rozvozové firmy, které vám objednané jídlo přivezou do deseti minut. Jídlo, které je dobré a rozumně naceněné. Čest těmto výjimkám! Ale většinou na kurýra čekáte tři čtvrtě hodiny a pak dostanete předraženou, zpola vystydlou a rozblemcanou věc. A z pocitu slušnosti možná ještě dáte kurýrovi dýško. Co jste takovým postupem získali, kromě pocitu nadřazenosti nad tím chudákem, co vám jídlo dovezl? Přiznejte si to, jste pozéři. Což znamená, že pracovně se vám může dařit. Ale jen krátkou dobu, než vás ostatní prohlédnou. Takže měníte práci každého půl roku. Ale v zásadě se nemáte špatně.

6. Vařím si sám

vari theozarkhouse.wordpress.com Na vaření mají čas někteří lidé, kteří pracují z domova. A pak existují dokonce i tací, kteří chodí do práce, ale vaří sobě i kolegům! V obou případech to značí velkou míru vyrovnanosti, klidu a schopnosti hospodařit správně s časem. Pokud do této skupiny patříte, nebudete se asi nikdy vysloveně topit v penězích, ale i tak bude vaše životní úroveň (a hlavně osobní pocit štěstí) vysoko nad úrovní průměrného Čecha.

7. Chodím do restaurace

poledni menu gastropruvodce.cz Odejít z práce a najíst se mimo ni je důležitá součást psychohygieny. A je celkem jedno, jestli se poledním menu ládujete společně s kolegy nebo zda chodíte obědvat sólo a u jídla si čtete. Jste sami sobě důkazem toho, že z pracovního kolotoče lze na třicet minut až hodinku vystoupit a že se vůbec nic nestane. Umíte své povinnosti zvládat v termínu a zároveň jste schopni důsledně oddělovat práci a soukromí. Dřív nebo později dostanete vlastní kancelář.

8. Jezdím do vyhlášené restaurace na opačném konci města

business finance-point.co.uk Při odchodu na oběd se loučíte s podřízenými, protože do kanceláře už se tento den nevrátíte. Ale pracovat budete svým způsobem pořád: s obchodním partnerem si vychutnáte aspoň tři přepychové chody a k tomu lahvinku červeného - a to se přeci nedá zvládnout za půl hoďky. A obejít těch osmnáct jamek na golfovém hřišti taky nějaký čas zabere. Usínat můžete s pocitem dobře vykonané práce. A jestli nic vysloveně nepokoníte, máte pěknou šanci, že si takhle budete užívat až do doby, než se rozhodnete pro předčasný odchod do důchodu. Gratulujeme! S prací to ale raději moc nepřehánějte a aspoň v pátek večer si vypněte mobil!


Komentáře