fb pixel
Vyhledávání

7 věcí, které musíte ochutnat na brooklynském Smorgasburgu: na některé gastropecky se tu čeká klidně i hodinu

Burger s nudlemi – jednoduše překvapivá a překvapivě chutná fúze Západu a Východu Zobali vrabci, zobali, kousíčky jídla na špejli... Lahodný mexmišmaš Bistecca Siciliana alla Americana + DALŠÍ 3 FOTKY + DALŠÍ 4 FOTKY

Newyorská obdoba Prague Food Festivalu se koná každý víkend. Sto stánků s dobrotami a mezi nimi nekonečné fronty hipsterů. Vydali jsme se tam pro inspiraci. New York je sám o sobě velkou výlohou plnou jídla, ale tady to máte všechno na jednom místě.

Václav Rybář
Václav Rybář 19.4.2018, 10:34

Smorgasburg (jméno vychází ze švédštiny a neznamená nic jiného než „švédský stůl“) je několik let starou tradicí. Se začátkem jara se tenhle festival pravidelně zjevuje o víkendech v brooklynském Prospect parku, ale i na jiných místech. Princip je jednoduchý. Několik desítek stánků, pár záchodů a dva bankomaty. A samozřejmě obrovské fronty, jako na všechno, co stojí v New Yorku za řeč. Oproti pražské variantě se však Smorgasburg vždy koná ve velkém parku, takže je kam si jídlo odnést a v klidu si ho vychutnat. Na některé pecky se čeká klidně i hodinu, ale brooklynští jsou zvyklí. V mezičase si turista může krátit volnou chvíli pozorováním nejnovějších módních výstřelků, protože tyhle akce jsou plné toho, co je právě „hip“ neboli „in‘, ale během čtyřiadvaceti hodin to už zase bude „out“.

A co všechno jsme očima i jazykem ochutnali? Dojděte si pro něco k jídlu a pusťte se do čtení.

1. Ramen burger

Šťavnatý burger se zásadním chuťovým zvratem. Místo housky tvoří strop a podlahu nudle ramen, vytvarované do houskového tvaru. Další ramen ingredience najdete i na burgeru samotném. Velmi zajímavá spolupráce východu a západu.

2. Brunch na špejli

Miniaturní vajíčka na jedné a malé klobásky a kousky sendviče na druhé špejli. Prostě kompletní snídaňooběd ve velmi kompaktním balení, které můžete okusovat cestou necestou. Jen to piplání při přípravě za to možná nestojí.

3. Cemita

Tradiční mexický sendvič s deseti vrstvami. V podstatě se připravuje jako vrstevnatý burger s různými masovými i zeleninovými náplněmi (variací je bezpočet), následně se zabalí do papíru, hodně zmáčkne a nakonec rozpůlí ostrým nožem. Jezení je pak trochu oříšek, ale za tu chuťovou explozi to stojí.

4. Parm sendvič

Parmigiana je v USA velmi oblíbenou italskou specialitou. Není to jen tak nějaký sicilský řízek, tady máte kromě trojobalu ještě klasickou tomatovou omáčku a samozřejmě porci parmezánu. Dát to do kvalitního italského pečiva je pak už jen třešnička navrch, aby se to snáze nosilo a jedlo.

5. Ovocný pohár

Jednotlivé pokrmy na Smorgasburgu nejsou nejlevnější. Pokud chcete ušetřit a sluníčko pálí víc než obvykle, můžete si místo zmrzliny za deset dolarů dát ovocnou obdobu za polovic. K dispozici je hned několik druhů ovoce, ostříhaných na špejli do podoby poháru. V jednoduchosti je síla. Fronta na tuhle dobrotu ale byla z nejdelších.

6. Japonské koule

Japonská specialita takoyaki se připravuje na speciální pánvi, kterou pořídíte v japashopech i u nás. Malé smažené koule z těsta jsou plněné různými dobrotami, většinou tedy mořskými plody, řasami či zeleninou. K půltuctu koulí přelitých omáčkou dostanete plastovou vidličku a než dojíte tu šestou, už budete zase stát ve frontě. Neuvěřitelně návyková specialita je původem z Osaky.

7. Vafle se zmrzlinou

A nakonec zabloudíme do Hongkongu. Místní vaječné vafle se tu prodávají na ulicích samostatně jako velká pochoutka. Cukrárna Wowfulls je ale ještě zatepla ohýbá do kornoutů a plní vynikající zmrzlinou se spoustou posypek a polev. Výsledek je naprosto úžasný, takže vám nebude líto nemalé částky. Stejně jako další stovce nedočkavců, kteří s vámi stojí ve frontě.

A TADY máte recept na výborné domácí sušené maso – jerky.

Podobné články

Doporučujeme

Další články