Smorgasburg (jméno vychází ze švédštiny a neznamená nic jiného než „švédský stůl“) je několik let starou tradicí. Se začátkem jara se tenhle festival pravidelně zjevuje o víkendech v brooklynském Prospect parku, ale i na jiných místech. Princip je jednoduchý. Několik desítek stánků, pár záchodů a dva bankomaty. A samozřejmě obrovské fronty, jako na všechno, co stojí v New Yorku za řeč. Oproti pražské variantě se však Smorgasburg vždy koná ve velkém parku, takže je kam si jídlo odnést a v klidu si ho vychutnat. Na některé pecky se čeká klidně i hodinu, ale brooklynští jsou zvyklí. V mezičase si turista může krátit volnou chvíli pozorováním nejnovějších módních výstřelků, protože tyhle akce jsou plné toho, co je právě „hip“ neboli „in‘, ale během čtyřiadvaceti hodin to už zase bude „out“.
A co všechno jsme očima i jazykem ochutnali? Dojděte si pro něco k jídlu a pusťte se do čtení.
1. Ramen burger
Šťavnatý burger se zásadním chuťovým zvratem. Místo housky tvoří strop a podlahu nudle ramen, vytvarované do houskového tvaru. Další ramen ingredience najdete i na burgeru samotném. Velmi zajímavá spolupráce východu a západu.
2. Brunch na špejli
Miniaturní vajíčka na jedné a malé klobásky a kousky sendviče na druhé špejli. Prostě kompletní snídaňooběd ve velmi kompaktním balení, které můžete okusovat cestou necestou. Jen to piplání při přípravě za to možná nestojí.
3. Cemita
Tradiční mexický sendvič s deseti vrstvami. V podstatě se připravuje jako vrstevnatý burger s různými masovými i zeleninovými náplněmi (variací je bezpočet), následně se zabalí do papíru, hodně zmáčkne a nakonec rozpůlí ostrým nožem. Jezení je pak trochu oříšek, ale za tu chuťovou explozi to stojí.
4. Parm sendvič
Parmigiana je v USA velmi oblíbenou italskou specialitou. Není to jen tak nějaký sicilský řízek, tady máte kromě trojobalu ještě klasickou tomatovou omáčku a samozřejmě porci parmezánu. Dát to do kvalitního italského pečiva je pak už jen třešnička navrch, aby se to snáze nosilo a jedlo.
5. Ovocný pohár
Jednotlivé pokrmy na Smorgasburgu nejsou nejlevnější. Pokud chcete ušetřit a sluníčko pálí víc než obvykle, můžete si místo zmrzliny za deset dolarů dát ovocnou obdobu za polovic. K dispozici je hned několik druhů ovoce, ostříhaných na špejli do podoby poháru. V jednoduchosti je síla. Fronta na tuhle dobrotu ale byla z nejdelších.
6. Japonské koule
Japonská specialita takoyaki se připravuje na speciální pánvi, kterou pořídíte v japashopech i u nás. Malé smažené koule z těsta jsou plněné různými dobrotami, většinou tedy mořskými plody, řasami či zeleninou. K půltuctu koulí přelitých omáčkou dostanete plastovou vidličku a než dojíte tu šestou, už budete zase stát ve frontě. Neuvěřitelně návyková specialita je původem z Osaky.
7. Vafle se zmrzlinou
A nakonec zabloudíme do Hongkongu. Místní vaječné vafle se tu prodávají na ulicích samostatně jako velká pochoutka. Cukrárna Wowfulls je ale ještě zatepla ohýbá do kornoutů a plní vynikající zmrzlinou se spoustou posypek a polev. Výsledek je naprosto úžasný, takže vám nebude líto nemalé částky. Stejně jako další stovce nedočkavců, kteří s vámi stojí ve frontě.
A TADY máte recept na výborné domácí sušené maso – jerky.