O Portugalcích a Češích se říká, že jsou si v lecčems podobní. A není to jen zdání. Jen jsou o trochu hezčí, milejší a zábavnější.
A tohle je dalších 7 důvodů, proč Češky udělají v Portugalsku štěstí!
1. Překvapí vás
Mezi specifika portugalské nátury patří především fakt, že nejsou tak rozjuchaní a ukřičení jako většina jižanských národů. Vlastně by se o nich dalo říct, že jsou spíš srdeční a velmi melancholičtí. Jejich pověstná melancholie se odráží i v národním skvostu, smutné, trudomyslné písni Fado doprovázené kytarou, kterou můžete po setmění slyšet téměř z každého baru. Zároveň ale neztrácí nic z jižanské vášnivosti! A tahle kombinace je opravdu nebezpečná...
2. Obohatí vás
Portugalsko je zemí, která žije ze své někdejší slávy mořeplaveckých objevů. Přijet sem a nevědět nic o Vasco da Gama nebo Jindřichu Mořeplavci je velkým nedostatkem. Sochy Jindřicha jsou totiž všude. A když ne sochy, tak alespoň odkazy manuelistického stylu, který se zde v dobách zámořských objevů zrodil. Astroláby, propletená lana, kotvy, korály, mušle a houfy lidí tu dominují nad gotickými prvky, jaké známe z jiných evropských měst. Také jste snad vždycky toužila po tom stát se malou mořskou vílou, ne?!
3. Zabaví vás
I když je Portugalsko poměrně malé, je neuvěřitelně rozmanité. Rozdělit by se dalo na tři základní části. Teplý jih, který každoročně vyhledává množství surfařů, ale i milovníků plážových dovolených, střed, kde kromě pláží najdeme i nejvýznamnější historické památky a sever, kde je sice moře o poznání chladnější než na jihu, ale se uprostřed zapadlých vísek lze objevovat dosud živé lidové tradice. A kde nuda nedostane prostor, tam ani milenka nepáchne!
4. Nasytí vás
V Portugalsku si přijdou na své hlavně ti z nás, které se rádi nejen dobře, ale především hodně nají. Tradiční portugalská kuchyně vychází ze stravy rolníků a rybářů a porce jsou tudíž obrovské. Národní pokrmy obsahují hodně masa, ryb, brambor a rýže, a tak nebudete vypadat jako nenažranec, ale spíš jako roztomilá upejpavka, která nechá zrníčko rýže na talíři. Co se týká chutí, v portugalské kuchyni je cítit především vliv bývalých portugalských zámořských kolonií. Chilli papričky, skořice, vanilka, šafrán se zde mísí s olivami, olivovým olejem, kapary, ale také koriandrem a petrželkou... Cítíte ten gastronomický orgasmus?!
5. Udělají z vás lepšího člověka
V Portugalsku se nejí husy. Považují je zde totiž za okrasné ptáky, jako třeba my labutě. A každá husa se počítá! Tak nebuďte husy a jeďte tam!
6. Omámí vás
Portugalsko se kromě portského vína, kterým je proslulé, může pyšnit těmi nejlepšími vinařstvími v Evropě. Rozlišují zde nejen červené (tinto), bílé (bianco), růžové (rosé), ale také mladé, kyselé a jiskrné víno, kterému říkají „verde“ a znamená v překladu zelené. Tak na co sakra ještě čekáte?!
7. Nikdy vám nezačne lézt na nervy
Když se ho budete chtít zbavit, koupíte mu lístky na fotbal.
A TADY máte 5 blízkých ledovců, které stojí za to navštívit.