1. Tepa
![tepa](/sites/default/files/g/2014/05/tepa.jpg)
Eskymácká pochoutka. Rybí hlavy se hodí do sudu, zakryjí jutou a zakopou cca metr pod zem. Po měsíci (ale může to být i později) se sud otevře a zčernalé ryby se jí zmrzlé, většinou jako předkrm nebo desert.
2. Prahok
![prahok](/sites/default/files/g/2014/05/prahok.jpg)
Tahle rybí pasta je v Kambodži hodně oblíbená. Vezmete nalovené ryby, uděláte z nich mleté maso, které se den praží na slunci. Potom se hodně nakoření a uzavře se do zavařovaček s pořádnou porcí mořské soli. Prý se to dá jíst nejdřív po dvaceti dnech, ale takový tříletý prahok je teprve pochoutka.
3. Shiokara
![shiokara](/sites/default/files/g/2014/05/shiokara.jpg)
Japonská rybí lahoda. Je to velmi, velmi hustá omáčka z rybích vnitřností, které se bohatě prosolily a nechaly víc než měsíc louhovat. Japonci si většinou neobjednávají plný talíř, ale spíš nechávají kolovat naběračku, která se zapíjí silnou pálenkou.
4. Tisícileté vejce
![vejce](/sites/default/files/g/2014/05/vejce.jpg)
Ve skutečnosti nejsou tisíc let stará, protože pak by z nich nemohla být populární pochoutka. Ale vypadají tak. Jedná se o několik týdnů stará vejce, zahrabaná ve směsi jílu, prachu a soli. Díky specifickému prostředí zčernají a jejich žloutek se promění v zelenou pudinkovitou kaši.
5. Hakárl
![hakarl](/sites/default/files/g/2014/05/hakarl.jpg)
Krájené maso žraloka, který byl pět měsíců naložený ve speciální směsi, zabalen do juty a zasypán hnojem. Výrazně to voní, výrazně to chutná a i ti největší borci na Islandu si to dávají, jen když chtějí na rande opravdu zapůsobit.
6. Casu Marzu
![casumarzu](/sites/default/files/g/2014/05/casumarzu.jpg)
Vyhlášená pochoutka na Sardinii je pro mnohé zcela novým pohledem na „plesnivý sýr“. Do mléka jsou totiž při zrání vmíchána i vajíčka hmyzu, z nichž se později v sýru vylíhnou larvy, které tuky v sýru rozkládají a způsobí nejen výrazný odér, ale především promění vnitřek pod pevnou krustou v kašovitou hmotu, v níž se vrtí stovky malých průhledných larviček. Opravdový gurmet to baští stříbrnou lžičkou a komplet i s extra proteinem v podobě larev.
A TADY máte 10 masových koulí z celého světa.