1.Nákup si naplánujte
Štědrovečerní večeře, bramborový salát, kubu na Boží hod a kachnu na Štěpána. A nezapomeňte na cukroví! Když si všechno dopředu naplánujete a do obchodu vyrazíte se seznamem, skončí vám v košíku skutečně jen to, co určitě zužitkujete.
„Vánoční frmol a dlouhé fronty u kas některé z nás stresují natolik, že nakupujeme neuvážlivě. Bojovat se s tím dá například nákupem online, třeba na itesco.cz. V klidu domova tak budete mít přehled o všem, co si do virtuálního košíku dáváte a navíc ušetříte čas, který byste strávili v obchodě,“ radí Josef Baxant.
2.Potraviny doma správně skladujte
Správné ukládání potravin do ledničky vám pomůže uchovat potraviny déle čerstvé. Skladování se pak řídí podle vlhkosti - čím níže police je, tím vyšší vlhkost v ní je. Proto se ve spodních přihrádkách skladují potraviny, kterým hrozí vysušení. Ovoce a zelenina patří do šuplíku, do police nad ně pak maso uzavřené v obalu. O polici výše skladujte potraviny určené k okamžité spotřebě – šunky a salámy v papírovém obalu nebo mléčné výrobky. Úplně nejvýše pak nedojedené zbytky nebo dezerty, které brzo sníte.
„Dejte si pozor! Některé potraviny do lednice vůbec nepatří,“ připomíná Josef Baxant. Cibule, česnek a brambory se skladují ve spíži nebo ve sklepě. Rajčata, lilek, paprika, okurka nebo zázvor pak při pokojové teplotě.
3.Dávejte pozor na datum spotřeby
Při nákupu se řiďte datem, do kterého potravina vydrží čerstvá. Datum minimální trvanlivosti ukazuje, jak dlouho bude potravina bezpečná. Je to ale to méně přísné datum, i několik dní po jeho uplynutí můžete potravinou v klidu zkonzumovat.
Abyste nemuseli jídlo zbytečně vyhazovat, dávejte si v lednici potraviny s blížícím se datem použitelnosti (označené na obalu jako „spotřebujte do“) blíže ke kraji. Toto datum byste neměli překročit, neboť potravina po něm už nemusí být bezpečná. S kritickými potravinami na kraji budete snáze vidět, co je třeba sníst nejdříve.
4.Využijte zbytky
Nevyhazujte nic, co se dá ještě zužitkovat. Z odřezků zeleniny si můžete připravit fantastický zeleninový vývar, z přezrálých rajčat lahodné sugo a ze zbylé bramborové kaše zase krémovou polévku. Jak? Inspirujte se třeba v receptech na stránkách Zachranjidlo.cz.
A co dál? „Skořápky od vajec věnujte chovatelům slepic, suchý chléb zase koním. Jedlé zbytky můžete zamrazit na později, zavařit do čalamády nebo s nimi upéct nedělní koláč. A pokud chcete pomoci i svým květinkám, kompostujte třeba šlupky, čaj a kávovou sedlinu a připravte si doma bezkonkurenční hnojivo,“ uzavírá Baxant.