14 úchylně jednoduchých kuchyňských triků: ušetříte si námahu, stres, bordel i peníze

Obrázek uživatele Radek Kovanda
15.10.2017, 07:32

Tyhle rady, tipy a nápady jste už asi někde viděli či zaslechli, pokud jste na ně nepřišli dávno sami, ale člověku se snadno časem poztrácí drobné a kusé znalosti z hlavy, proto jsme pro vás připravili tenhle malý užitečný přehled těch nejvychytanějších kuchyňských triků.

Místo sáhodlouhého úvodu a vysvětlování raději ocitujme už sto let stará slova Jaroslava Haška: „Bez inteligence může člověk obstát v nějakém obyčejném zaměstnání a v životě, ale při kuchyni je to znát.

1. Jak rychle zpacifikovat na kost ztuhlé máslo

Znáte to: vyndáte si máslo z lednice, aby změklo a dalo se namazat, ale než k mazání dojde, je máslo fuč – zase v lednici. V každé domácnosti či pracovním kolektivu se najde někdo starostlivý, kdo ho tam v nestřežené chvíli strčí zpátky. Teď už ale nemusíte láteřit. Nahřejte v horké vodě talířek a sklenku (nejlépe tlustostěnnou), a tuhé máslo za pár minut zvláční.

2. Aby vám dort neokoral

Jen málokdy se poštěstí sníst něco takového na jedno posezení. Aby nákrojem obnažené plochy netvrdly a neokoraly, je možné to celé zabalit do smršťovací fólie – z níž se to ovšem pak dost komplikovaně vybaluje, nehledě na poničenou povrchovou úpravu z krému a šlehačky. Elegantnější a neupatlané řešení spočívá v připevnění toastového chleba pomocí párátek na obnažené plochy – chléb možná po čase okorá, ale nákroj dortu zůstane měkounký.

3. Jak grilovat rybu, aby se nepřilepila

Položte ji na plátky citronu, nebo třeba i jiného ovoce (limetky, pomeranče, jablka... – obecně na mořské ryby je lepší citrusové ovoce, na sladkovodní to ‚naše‘).

4. Jak oloupat zázvor

Jednoduše, rychle a bez zbytečného odpadu pomocí obyčejné lžíce.

5. Aby se vám sypký cukr neproměnil v beton

Do sklenice, dózy či jiné nádoby, v němž krystalový cukr (který se tak rád slepuje dohromady) skladujete, strčte marshmallow – stačí jeden dva. Porézní cukrovinka bude kontinuálně nasávat vzdušnou vlhkost, tedy příčinu ‚zcihlovatění‘ cukru. Nebo je v tom možná něco úplně jiného, ale každopádně to funguje. Navíc bude po čase cukr příjemně vonět po potravinářské chemii.

6. Jak uchovat vejce

Běžně vejce vydrží, jsou-li uchovávána v chladu, cca měsíc od snůšky. Jejich trvanlivost prodloužíte o další dva tři týdny, pokud je pomažete olejem. Klidně už si začnete dělat zásoby na Velikonoce. Případně stále funguje poněkud pracnější a eklhaftnější naložení vajec do vodního skla (roztok křemičitanu sodného), jak to dělávali už naše babičky a dědečkové.

7. Jak zabrzdit hnědnutí banánů

Jednak je nedávejte do ledničky a vůbec nikam do stísněných prostor, protože banány snad nejvíc ze všeho ovoce uvolňují látku, která způsobuje proces zrání a hnědnutí (naopak je strčte k jinému nezralému ovoci, potřebujete-li jeho zrání urychlit). Hned jak si je přinesete od zelináře, obalte jejich konce smršťovačkou – jejich jinak přirozené zhnědnutí tak oddálíte až o čtyři dny.

Dalších sedm triků i s jedním videonávodem najdete na následující straně.

1 z 2 stránekDále

Komentáře

Doporučeno pro vás