Co jste nevěděli, ale možná tušili o chuťové paměti

Určitě znáte ten pocit, když se zakousnete do koláče od babičky. Na jazyku se rozline dobře známá chuť. Všechno je najednou v pořádku a vy se při dalších soustech rozvzpomínáte, jak vám bylo krásně o prázdninách s kamarády na chalupě...

Vrtá vám hlavou, proč si v restauraci stále objednáváte pořád jednu a tu stejnou kachnu na medu? Za to všechno může chuťová paměť, která je tak silná, že vám ani po letech nedovolí sníst potravinu, na kterou máte špatné vzpomínky.

Malá exkurze do tajů paměti

Někdy si pamatujete každý detail, někdy nic. V čem to vězí? Nejčastěji si zdánlivě zapomenuté vybavíte pomocí asociací, stop, které vedou k jádru věci. Tato spojení se nevědomě budují po celý život a velmi těžko se ovlivní. Smyslové vjemy (zrakové, sluchové, čichové, hmatové a chuťové) jsou nejčastěji spojeny s pocity. Čím intenzivnější emoce, tím vzniká intenzivnější a delší vzpomínka.

Každý smysl má pro mozek jinou váhu. Zajisté jste slyšeli, že si pamatujeme 10 % z toho, co čteme, 50 % z toho, co slyšíme a vidíme a 80 % z toho, co děláme. Chuť a s ní spojená vůně se v této teorii vůbec nezmiňuje, ale rozhodně není zanedbáníhodná. Chuťová paměť se vyvinula především jako varovný systém před zkaženou nebo nebezpečnou potravou. Naše tělo tak bude inklinovat k jídlům, která dobře známe a máme je ‚ověřená‘. Je prokázáno, že ženy jsou více citlivější na sladkou chuť a muži si potrpí spíše na slanou. Propojením obojího dostanete zaručený bestseller. Navíc si lépe zapamatujete jednoduché a snadno popsatelné chutě.

„Dobrá paměť je základem přátelství a zkázou lásky.“ (E. M. Remarque)

K paměti neodmyslitelně patří také strašák – zapomínání. Bojí se ho studenti před zkouškou i staří lidé, protože se domnívají, že to s nimi jde z kopce. Bez čištění paměti by to ani nešlo. Mozek potřebuje filtrovat to nedůležité, aby mohl nabrat další informace. A kam se zapomenuté informace ztrácejí? Některé časem vymizejí, jiné jsou nahrazeny aktuálními informacemi. Proto se stává, že po 20 letech najednou začnete mít rádi špenát, i když jste ho ve školce museli povinně dojídat.

Chleba, vanilkové rohlíčky, bramborový salát, hermelín, tatranky…

Možná už jste slyšeli, že Čechům v zahraničí chybí tradiční chléb. Nejde ani nahradit, protože se jedná o specifikou, do jisté míry lokální potravinu. Pořád toužíte po tom, co tak dobře znáte. V době odloučení se i běžná potravina, kterou jste dříve nepovažovali za výjimečnou, může vyšplhat velmi vysoko na seznamu věcí, po kterých se vám stýká. I proto najdete v mnoha velkých městech čtvrť zvanou China town, která nejen residenty, ale hlavně kuchyní připomíná jejich původní domovinu.

Je to dobré, ale není to „jako od babičky“

Už jste to možná slyšeli a před očima vám zrudlo. Partner či dítko si snad neváží práce a lásky, se kterou jste daný pokrm vytvářeli, a ještě k tomu vás srovnává s mistrem kuchyně? Odpověď na otázku, jak se s touhle větou vyrovnat, jsou řádky výše. Voňavý pokrm máme spojený přímo s určitou osobou, situací, životní etapou, a tohle pouto se jen těžko prolomí. I kdyby váš výtvor byl tisíckrát lepší, pro každého má jiný význam. Nejjednodušší je tedy daný fakt přijmout a využít nabyté vědomosti ve svůj prospěch. Snažte se vytvořit pozitivní paměťovou stopu třeba voňavým jablkovým koláčem.

A navždy to bude ten božský, horký koláč od usměvavé maminky.

Jednoduchý jablkový koláč z listového těsta

Ingredience:
⦁ 1 listové těsto
⦁ 4 jablka
⦁ 4 žloutky
⦁ 3 lžíce Korunního cukru krystal
⦁ 1 ½ dl mléka
⦁ ½ lžičky skořice

Postup:
Vyváleným listovým těstem a vyložte jím kulatou koláčovou formu. Neoloupaná jablka nakrájejte na měsíčky a položte do kruhu na těsto. V misce smíchejte žloutky, cukr, mléko a skořici. Vzniklou směsí zalijte koláč. Pečte přibližně 30 minut na 180 °C. Koláč nejlépe chutná ještě teplý.

Meruňkové knedlíky z bramborového těsta

Ingredience:
⦁ 750 g brambor uvařených ve slupce
⦁ 300 g hrubé mouky
⦁ 2 celá vejce
⦁ sůl
⦁ zralé, ale pevné meruňky
⦁ na posypání: strouhaný tvaroh, rozpuštěné máslo a Korunní cukr moučka v mlýnku

Postup:
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a prolisujte. Osolte, zasypte moukou, přidejte vejce a vypracujte těsto. Z těsta vykrajujte menší stejnoměrné kousky, do nichž zabalte jednotlivě meruňky a dobře zahlaďte. Vařte ve vroucí osolené vodě po dobu asi 7 minut. Podávejte posypané strouhaným tvarohem, cukrem moučkou v mlýnku a přelité rozpuštěným máslem. Knedlíky by měly vystačit na 6 průměrných porcí. Nicméně varujeme, že to asi bude méně. Pro změnu můžete sypat strouhankou, mákem, případně místo máslem polít smetanou.

Bezový sirup jako od babičky

Ingredience:
⦁ 1 kg plodů černého bezu
⦁ ½ l vody
⦁ 1 svitek skořice
⦁ 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce

Postup:
Zralé bezinky pečlivě omyjte, nechte dobře odkapat a odstraňte stopky. Spolu s vodou a celou skořicí přiveďte v širokém hrnci do varu a 5–10 minut povařte, dokud se bobule nerozpadnou. Vychladlou bezovou tekutinu smíchejte s cukrem na přípravu sirupů a uložte na noc do chladu. Vymačkejte šťávu, přeceďte přes jemné sítko a nechte 3 minuty povařit. Horký sirup plňte do sterilovaných lahví, dobře uzavřete a skladujte v chladu. Ideální je ředit sirup s vodou 1:6. Po otevření je potřeba skladovat v chladničce a rychle spotřebovat.

Ďábelský tip na závěr: cukru se nebojte, je příjemně návykový.

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo osladtesizivot .

A tady se ještě podívejte na opravdu skvostný recept na pivní štrůdl.

Komentáře