Skvostný recept na pivní štrůdl

Přemýšlíte, co upéct o víkendu? Vyzkoušejte náš tip.

Obrázek uživatele Nikola Nadvornikova
Nejmladší redaktorka g.cz

Na 4 záviny si připravte:
500 g hladké mouky
250 g vepřového sádla
150–200 ml světlého piva

Na náplň:
100 g sekaných mandlí
1200 g očištěných a nastrouhaných jablek
1 citrón
100 g strouhanky
50–100 g cukru krupice (podle chuti)
4 balíčky vanilkového cukru
4 zarovnané lžičky mleté skořice

Na potření:
70 g rozpuštěného másla
30 g rumu

Na ozdobení:
moučkový cukr

Postup:

1) Začněte předehřívat troubu na 180 °C. Připravte si velký celokovový hrnec, který bude pasovat do pečicího plechu. Obojí pak strčte do spodní části trouby a nechte zahřívat.

2) Na dřevěný vál nasypte mouku a udělejte větší mělký důlek. Kolem důlku rozprostřete sádlo, buď nastrouhané nahrubo, nebo, je-li měkčí, rozmělněné prsty na menší kousky. Do důlku nalijte dvě třetiny piva a zpracujte těsto. Zbylou třetinu piva přidávejte postupně, než vypracujete krásně hladké těsto.

3) Rozdělte těsto na čtyři díly. Pokud je nespotřebujete hned, zabalte budoucí záviny do potravinové fólie a uskladněte je v lednici. Takto vydrží maximálně pět dní.

4) Očistěte vál od přebytečné mouky, doprostřed dejte bochánky těsta, na které si troufnete ještě týž den, a teď přichází hlavní hrdina, horký hrnec. Popadněte chňapky a plech i s hrncem vytáhněte z trouby. Obraťte hrnec dnem vzhůru, přiklopte těsto a nechte odpočívat. Horkem se těsto krásně „zapaří“ a zvláční. Za půl hodinky bude připravené na další akci.

5) V mezičase si opražte mandle. Rozehřejte pánvičku na středním plameni, vsypte do ní sekané mandle a opékejte je, dokud nezrůžoví a nerozvoní se. Pak je z pánvičky sesypte na studený talíř.

6) Uvařte si pečený čaj nebo kávu a oloupejte jablka. Vykrájejte z nich jádřince a nastrouhejte jablka na hrubém struhadle. Nebo je nasekejte na malé kousky. Pokapejte citrónem, aby nezhnědla. Promíchejte s opraženými mandlemi. V jiné misce smíchejte cukr se skořicí, aby se rovnoměrně rozptýlila.

7) V malém rendlíku nebo mikrovlnce si rozehřejte máslo a smíchejte ho s rumem.

8) Po půl hodině sundejte hrnec z válu a bochánky těsta posuňte ke straně. Pomoučněte vál a jeden díl těsta vyválejte na tenký obdélník. Čím tenčí placka se vám podaří, tím lépe. Posypte ji strouhankou tak, aby na jedné delší straně a na obou kratších zůstalo 4–5 cm volných okrajů bez náplně. Na strouhanku rozprostřete jablka s nasekanými mandlemi, posypte čtvrtinou cukru se skořicí a jedním balíčkem vanilkového cukru. Závin pomalu zarolujte, těsto při tom přidržujte po celé délce, nemělo by se potrhat. Než štrúdl zavinete úplně, potřete volný podélný okraj rumovým máslem. Jen lehce, aby se těsto lépe spojilo, ale nerozmočilo. Oba konce rolády pak podhrňte pod závin a lehce stlačte.

9) Nakonec celý štrúdl potřete voňavým rumovým máslem a dejte péct do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dozlatova. Podle tloušťky závinu to zabere 20–30 minut.

10) Štrúdl nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete hodovat.

Recept pochází z knihy SLADKÉ BARY – 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete, Stáni Mutlové

Vydalo nakladatelství Smart Press, 424 Kč www.smartpress.cz

Tip:
Místo vanilkového cukru můžete použít vanilkový lusk – vyškrábněte z něj semínka a dobře je promíchejte se skořicovým cukrem. Celkové množství cukru můžete v takovém případě zvýšit ještě o 80 g.

A TADY najdete recept na sladká zamilovaná očka.


Komentáře