8 neobvyklých receptů na letní grilovačku

Na grilu nemusí ležet jen flák masa. Co všechno si můžete uklohnit nad žhavými uhlíky?

Ugrilovat si chutný steak, párečky a klobásky je sice skvělé, ale zarazit se jen u hromady masa a pár listů zeleniny na zpestření talíře by byla celkem škoda. Pusťte uzdu fantazii, může to být velmi pestré!

1. Vodní meloun

Grilovaný vodní meloun. To musíte vyzkoušet - a buď se zmrzlinou nebo řeckým jogurtem. Není to nic těžkého, meloun nakrájený na čtvrtky nebo půlměsíce grilujte cca 3 minuty po obou stranách. Můžete ho také přidat do chutného ovocného špízu. Na gril totiž můžete hodit i další druhy ovoce.

2. Nektarinky, broskve a ananas

Nakrájejte si ovoce na kostky, nabodejte na špejle, pokapejte citrónovou šťávou a ještě než je položíte na gril, je potřete rostlinným olejem. Na grilu špízy mějte cca 5 minut. Pokud si myslíte, že je to na vás pořád moc sladký recept, my jsme ještě neskončili. Připravte si citrónovou kůru, mořskou sůl a chili koření. Smíchejte se a posypte s tím hotové špízy.

3. Tofu

Je lepší grilovat pevnější tofu sýr, který se vám jen tak na grilu nerozpadne. Budete potřebovat 1/4 hrnku sojové omáčky, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, rozmačkaný stroužek česneku, 1/4 lžičky tabasca, rostlinný olej. Smíchejte sojovou omáčku, třtinový cukr, strouhaný zázvor, tabasco, česnek a jednu lžíci rostlinného oleje. Ve směsi tofu pořádně namočte a pak ho opatrně z marinády vyjměte a položte na gril, kde ho klohněte z obou stran 4 až 6 minut. Můžete podávat se špenátem nebo grilovanými zelenými fazolovými lusky.

4. Grilované škeble

Ochutnejte na své chatě kousek moře. Na cca 2 kila slávek jedlých budete potřebovat čerstvě umletý černý pepř, hrubozrnnou sůl, rozpuštěné máslo a překvapivě několik hrstí borovicového jehličí. Na tento způsob použijte grilovací tácky - do jednoho z nich uděláte cca 1 cm veliké otvory, druhý nechte nedotčený. Tác s otvory vysypete jehličím, položíte na něj umyté slávky a dáte na rozehřátý gril. Jakmile začne jehličí hořet, přikryjte mušle druhým tácem a nechte grilovat cca 15 minut, dokud nebudou vyuzené. Hotové si pokapejte rozpuštěným máslem a ochuťte solí a pepřem.

5. Salátové kebaby

Kdo kdy řekl, že se salát musí podávat v miskách? Udělejte si chutné letní špízy, např. salát Caprese. Na špejli napíchněte mozzarellu, rajčátka, chleba, ozdobte si je bazalkou a olivovým olejem. Na grilu je ale nenechávejte moc dlouho, jinak mozzarella ve větší míře skončí v ohni.

6. Celer

O grilovaném celeru se moc neví, ale přicházíte o mnohé. Při správném grilování kořen pozbude všechnu svou hořkost a bude krémový jako bramborová kaše. Celer si rozpulte a dejte obě půlky řezem dolů na gril, na místo které zrovna extrémně nežhne. Že je hotový, poznáte podle toho, že bude na povrchu už zcela ohořelý.

7. Kukuřice

Vařená kukuřice, to je skvělé. Grilovaná kukuřice, to je teprv pecka. Potřete ji olivovým olejem a grilujte do změknutí.

8. Limonáda

Nechápete? Je to snad vtip? Ani ne, je to celkem hodně jednoduché - a když už grilujete, proč nezkusit i tuhle novinku. Budete ale zároveň potřebovat i pánvičku, takže spíš tento recept zkuste při domácím grilování, kde máte všechno po ruce.

Budete potřebovat cca 16 citrónů, které rozkrojíte na půlku, po řezu vyválíte v cukru a dáte nad žhavé uhlíky. Mezitím si udělejte jednoduchý rozmarýnový sirup - na pánev si nalejte rovný díl medu, cukru a vody. Přidejte několik větviček rozmarýnu a povařte. Grilované citrónky se vám začnou asi po 10 minutách karamelizovat. Sundejte je z grilu, nechte vychladnout a pak přes sítko vymačkejte, půjde to velmi snadno. Přidejte vodu, váš jednoduchý rozmarýnový sirup podle chuti. Nebude vadit ani trocha bourbonu. Podává se s ledem.

A pokud by vám tahle limonáda nestačila, tady máte rovnou 10 receptů.


Komentáře